BİREYSEL
BANKACILIK
TİCARİ
BANKACILIK
BANKAMIZI
TANIYIN
BİREYSEL BANKACILIK
Krediler
Kartlar
Mevduat ve Yatırım
Dijital Bankacılık
Sigorta ve Emeklilik
Ödemeler ve Para Transferi
Ayrıcalıklı Hizmetler
Özel Bankacılık
Ticari Krediler
Ticari Kartlar
Dış Ticaret
POS / ÖKC
KOBİ Bankacılığı
Tarım Bankacılığı
İşinize Özel
Dijital Bankacılık
Mevduat ve Yatırım

Türkiye İş Bankası'ndan 100. Yıl Bonosu

100. yılımızı doğayla birlikte kutluyoruz, çevreci yeşil projelere katkı sağlayacak Türkiye İş Bankası 100. Yıl Bonosu'nu halka arz ediyoruz​.​

Türkiye İş Bankası'ndan 100. Yıl Bonosu


Türkiye İş Bankası, halka arz yöntemiyle ihraç edilen ilk Yeşil Finansman Bonosu olma özelliğini taşıyan ve 100. kuruluş yıl dönümü olan 26 Ağustos tarihinde itfa edilecek “100. Yıl Bonosu” ile yeşil ekonomiye katkı sağlayan ürün ve hizmetlerine bir yenisini ekledi.

İhracından sağlanacak kaynak ile çevreci yeşil projelere katkı sağlayacak Türkiye İş Bankası 100. Yıl Bonosu halka arzının talep toplama dönemi 15 - 19 Nisan arasında gerçekleşti.

100. Yıl Bonosu halka arzına katılım sağlayan müşterilerimize, Bankamızın 100. yılında yeşil bir geleceğe yaptıkları bu anlamlı yatırımdan bir hatıra kalması amacıyla özel bir dijital sertifika iletilmiştir. Ayrıca, halka arza katılacak her bir müşterimiz adına TEMA Vakfı aracılığıyla bir fidan bağışlandı.

Halka arzda iletilen her talep için, vade sonunda yıllık %55 basit faiz oranı üzerinden getiri sağlayacak 126 gün vadeli İş Bankası 100. Yıl Bonosu’na yatırımcılar 1.000 TL’den başlayan tutarlar ile talepte bulundu.


Sıkça Sorulan Sorular

Halka Arz Sonucu Ne Oldu?


15-19 Nisan 2024 tarihlerinde gerçekleştirilen İş Bankası 100. Yıl Bonosu halka arzına göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederiz. 

İhracından sağlanan kaynaklarla yeşil ve çevreci projelerin finansmanına katkı sağlanacak olan, 26 Ağustos 2024 vadeli 100. Yıl Bonosu halka arzında yaklaşık 50 bin bireysel ve kurumsal yatırımcı toplam 7,7 milyar TL nominal talepte bulunmuştur. Müşterilerimizin yüksek talebi sonucunda halka arz miktarının artırılması ile ihraç büyüklüğü 4,5 milyar TL nominal olarak gerçekleşmiştir. Bireysel yatırımcı taleplerinin ortalama %83 oranında karşılandığı finansman bonosunun yıllık basit faiz oranı ise %55,00 olmuştur. 

Dağıtım oranları çerçevesinde hak edilen kıymetler 22 Nisan 2024 tarihi itibarıyla müşterilerimizin yatırım hesaplarına kaydedilmiştir.



Türkiye İş Bankası 100. Yıl Bonosu, bir yeşil finansman bonosudur. Bankamızın 100. kuruluş yıl dönümünde hem 100. yılımızı kutlamak hem de yeşil dönüşüme katkı sağlamak amacıyla ihraç edilmektedir. Bu çerçevede, halka arz edilen kıymet “İş Bankası 100. Yıl Bonosu” olarak adlandırılmıştır. 

Yeşil finansman bonosu ihracından sağlanacak finansal kaynak çevre dostu yeşil projelerin finansmanı veya refinansmanında kullanılacaktır.

Halka arz yöntemi kullanılarak tüm tasarruf sahiplerinin katılım sağlayabilmesi açısından, ihraç edilen yeşil finansman bonosu Türkiye’de bir ilk olmaktadır.​

Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylanan 3 milyar Türk Lirası nominal değerli 126 gün vadeli yeşil finansman bonosu halka arzına ilişkin izahname Kamuyu Aydınlatma Platformu'nun (KAP) internet sitesi https://www.kap.org.tr​ adresinde 3 Nisan 2024 tarihinde yayımlanmıştır.

İzahname, yatırımcı talep formları, İş Bankası Yeşil Borçlanma Aracı Çerçeve Belgesi ve İkinci Taraf Görüşü'ne Bankamız kurumsal internet sitesi altında yer alan https://www.isbank.com.tr/duyurular​ sayfasından da ulaşılabilmektedir.​

3 milyar Türk Lirası nominal olarak belirlenen ihraç miktarı, talep toplama döneminde gelen yatırımcı talebine bağlı olarak 4,5 milyar TL nominale kadar artırılabilecektir.

Halka arza yüksek talep gelmesi durumunda, izahnamede yer verilen dağıtım esasları çerçevesinde taleplerin karşılanma oranı %100’ün altında gerçekleşebilecektir.

100. Yıl Bonosu'na 15-16-17-18-19 Nisan 2024 talep toplama tarihlerinde başvurmanız ve talebinizin karşılanması durumunda, hak kazanılan borçlanma araçlarını vade başlangıç tarihinden vade bitiş tarihi olan 26 Ağustos 2024 tarihine kadar elde tutmanız halinde, yıllık %55,00 basit faiz oranı üzerinden gelir elde edilecektir.

Bononun vade sonuna kadar elde tutulması halinde, brüt kazancınıza uygulanacak stopajın (gelir vergisi) ardından kalan net kazanç vade bitiş tarihinde yatırım hesabınıza aktarılacaktır.

100. Yıl Bonosu'nun vadesinden önce elden çıkarılması durumunda ise, ilgili tarihte İş Bankası tarafından ilan edilen geri alış fiyatına bağlı olarak, ihraç getirisinden farklı bir getiri elde edilmesi mümkündür. Ayrıca, bononun vadesinden önce elden çıkarılması halinde piyasa koşullarına bağlı olarak zarar etme ihtimali de bulunmaktadır.​

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun geçici 67. maddesinde yer alan tevkifat oranlarını belirleyen 2006/10731 sayılı Karar'a eklenen geçici 3. maddesi uyarınca, 30 Nisan 2024 tarihine kadar gerçek kişiler (sermaye şirketi olmayan kurumların ve şahısların ticari işletmeleri de bu gruptadır) tarafından iktisap edilen, bankalar tarafından ihraç edilen finansman bonolarından;

• vadesi 6 aya kadar (6 ay dahil) olanlara sağlanan gelirlerden %5,
• 6 aydan az süreyle (6 ay dahil)  elde tutulanların elden çıkarılmasından doğan kazançlardan %5 oranlarında stopaj kesilmektedir.

100. Yıl Bonosu'na halka arz döneminde yatırım yapmanız veya piyasa koşullarına bağlı olarak bonoyu 30 Nisan 2024 tarihine kadar ikincil piyasadan satın almanız durumunda, sağlayacağınız faiz geliri veya alım satım kazançlarınıza %5 stopaj uygulanacaktır.

100. Yıl Bonosu'nu piyasa koşullarına bağlı olarak ikincil piyasada 30 Nisan 2024 tarihinden sonra satın almanız halinde, satın aldığınız tarih itibarıyla geçerli olan yeni vergilendirme oranlarına göre stopaj uygulanacaktır.   

Sermaye şirketleri için ise, 100.Yıl Bonosu'ndan elde edilen gelirler %0 stopaja tabi olmakla birlikte, kurum kazancına dahil edilmektedir.

Vergilendirmeye ilişkin bilgilere https://www.isbank.com.tr/vergi-kilavuzu​ sayfasından ulaşabilirsiniz.

100. Yıl Bonosu, vadesi boyunca İş Bankası dijital kanalları ve Şubeleri aracılığıyla alım satıma konu edilebilecektir.  Halka arza talepte bulunularak hak kazanılan kıymetlerin bir kısmını ya da tamamını, Bankamızca piyasa koşullarına göre ilan edilecek Bankamız alış fiyatı üzerinden elden çıkartabilirsiniz.

Sabit getirili menkul kıymetlerin vadesinden önce elden çıkartılması durumunda, işlem tarihindeki piyasa koşullarına göre kar ya da zarar söz konusu olabilecektir.​

TEMA Vakfı aracılığıyla yapılacak olan fidan bağışına hak kazanmak için, 100. Yıl Bonosu talep toplama tarihlerinde halka arza talepte bulunmanız ve kıymet satın almaya hak kazanmanız yeterlidir.

Yatırım yaptığınız tutardan bağımsız olarak, halka arz sonrası kesinleşen talebiniz olması halinde TEMA Vakfı aracılığıyla adınıza bir fidan bağışlanacak ve yatırımınızla bu sayede ülkemizin ormanlaştırma çalışmalarına katkı sağlanacaktır.

Kuruluşumuzun 100. yılına özel olarak, sorumlu bankacılık ilkelerimiz çerçevesinde yeşil ve sürdürülebilir kalkınmaya desteğimizi simgeleyen Türkiye’nin ilk yeşil finansman bonosuna yapacağınız yatırımın hatırası olarak, parasal değeri bulunmayan 100. Yıl Bonosu dijital sertifikası hazırlanarak sizlerle paylaşılacaktır. Sertifika, halka arza talepte bulunan ve kıymet satın almaya hak kazanan müşterilerimize iletilecektir.​

Borçlanma araçlarına yatırım yapmanın başlıca özellikleri aşağıdaki gibidir.

• Yatırım yaptığınız borçlanma araçlarını vadesine kadar elde tutmanız halinde faiz geliri elde edersiniz.
• Borçlanma aracının vadesi boyunca piyasa faizlerinde düşüş yaşanması halinde dahi, borçlanma aracını vadesine kadar elde tutmanız durumunda satın alma tarihindeki faiz oranı üzerinden getiri elde edilmektedir. 
• Anapara çekme imkânı sunmayan standart vadeli TL mevduat hesaplarına kıyasla, piyasa koşullarına bağlı olarak borçlanma araçlarını vadesinden önce elden çıkarmak mümkündür.
• Halka arzın ardından borçlanma araçlarına işlem görmeye başlamasıyla birlikte piyasa koşullarına göre belirlenen faiz oranlarıyla bononun vadesi boyunca yatırım yapabilirsiniz.​


X Kapat