BİREYSEL
BANKACILIK
TİCARİ
BANKACILIK
BANKAMIZI
TANIYIN
BİREYSEL BANKACILIK
Krediler
Kartlar
Mevduat ve Yatırım
Dijital Bankacılık
Sigorta ve Emeklilik
Ödemeler ve Para Transferi
Ayrıcalıklı Hizmetler
Özel Bankacılık
Ticari Krediler
Ticari Kartlar
Dış Ticaret
POS / ÖKC
KOBİ Bankacılığı
Tarım Bankacılığı
İşinize Özel
Dijital Bankacılık
Mevduat ve Yatırım

Üyelikler ve İnisiyatifler

Üyelikler ve İnisiyatifler

Birleşmiş Milletler Net-Sıfır Bankacılık Birliği (Net-Zero Banking Alliance, NZBA)

İş Bankası, karbonsuz ekonomiye geçişi desteklemeyi uluslararası alanda taahhüt ederek, Birleşmiş Milletler tarafından, üye bankaların portföylerini 2050 yılına kadar Paris İklim Anlaşması doğrultusunda net sıfır emisyon hedefleriyle uyumlu hale getirmelerini sağlamak için kurulan Net-Sıfır Bankacılık Birliği’ne üye olmuştur. Finans sektörünün iklim için seferber edilmesinde kritik bir önem taşıyan bu üyelik kapsamında Banka, 2030 hedeflerini karbon yoğun sektörlere odaklayarak müşterilerinin net sıfır ekonomiye geçiş süreçlerini desteklemeyi, emisyon hedeflerinde kaydettiği gelişmeleri yıllık bazda raporlamayı ve yayınlamayı taahhüt etmiştir.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi (UNEP FI)

Sorumlu Bankacılık Prensipleri (PRB)

İş Bankası, UNEP FI tarafından 2019 yılında ilan edilen, bankacılık sektörünün Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Paris İklim Anlaşması ile uyumlu hale getirilmesini amaçlayan Sorumlu Bankacılık Prensipleri’ni 2020 yılında imzalamıştır. Yeni ekonomide bankacılığın rolünü tanımlayan bu prensipler, eşit ve refah içinde bir geleceğe ulaşmada bankacılık sektörünün etkisini en yüksek düzeye çıkarmayı hedeflemektedir. UNEP FI Sorumlu Bankacılık Prensiplerinin imzacısı ve UNEP FI üyesi olan İş Bankası, portföy etki analizi çalışmalarını 2022 yılında tamamlamış ve ilkelere uyum durumunu 2022 ve 2023 yıllarına ait Sorumlu Bankacılık İlkeleri Raporları'nda açıklamıştır.

Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs)

WEPs, kadının iş dünyasındaki ve toplumdaki yerinin güçlendirilmesi için yol gösterici ilkelerden oluşmaktadır. Bu ilkeler, şirketlerin fırsat eşitliğine verdiği önemi ve toplumsal cinsiyet eşitliğini gözeten uygulamalarını ön plana çıkararak kadınların çalışma yaşamının her aşamasında yer almalarını ve güçlenmelerini sağlamayı hedeflemektedir. İş Bankası da WEPs imzacıları arasında yerini alarak toplumsal cinsiyet eşitliğine verdiği önemin altını çizmektedir.

Entegre Raporlama Türkiye Ağı (ERTA)

ERTA, entegre raporlama ve entegre düşünceye ilişkin ulusal düzeyde farkındalığı artırmak, kurumların kapasitesini geliştirmek ve iyi uygulamaların paylaşılmasını sağlamak amacı ile faaliyetlerini yürütmektedir. Ulusal ve uluslararası düzeyde kamu, özel sektör, sivil toplum ve akademik kuruluşlar ile iş birliği yaparak entegre düşüncenin tüm kurum ve kuruluşlarda yaygınlaşmasına katkı sağlamayı hedefleyen bir dernektir. İş Bankası, ERTA’nın üyeleri arasında yer almaktadır.

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye)

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye), 2004 yılında 13 özel sektör temsilcisinin öncülüğünde kurulmuş ve sadece kurumsal üyelik kabul eden bir iş dünyası derneğidir. SKD Türkiye, sürdürülebilir kalkınmanın temel unsur ve ilkelerinin iş dünyasınca daha iyi anlaşılması, benimsenmesi ve yaşama geçirilmesi için faaliyet göstermektedir. İş Bankası 2023 yılında SKD Türkiye'ye üye olmuştur.

Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact)

BM Küresel İlkeler Sözleşmesi, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir küresel ekonomi yaratmak için kurumların iş birliği ile harekete geçmelerini teşvik etmektedir. İş Bankası olarak tüm faaliyetlerimizde Küresel İlkeler Sözleşmesinin 10 ilkesine uymayı taahhüt ediyoruz.

İş Bankası, Global Compact Türkiye Sürdürülebilir Bankacılık ve Finans Çalışma Grubu tarafından hazırlanan Global Compact Türkiye Sürdürülebilir Finansman Bildirgesi’nin imzacısıdır. Bildirge ile imzacı bankalar, 10 milyon ABD doları ve üzerindeki yatırımlardaki kredi süreçlerinde çevresel ve sosyal riskleri değerlendirme süreçlerine alacaklarını beyan etmiştir. İş Bankası bu destek ile kredilendirme ve sürdürülebilirlik temelli her türlü bankacılık ürününün ve bu piyasanın gelişimine yönelik uygulamanın teşvik edilmesine öncü olacağını beyan etmiştir.

Bilim Temelli Hedefler Girişimi (SBTi)

Bilim Temelli Hedefler Girişimi, küresel sıcaklık artışının 2⁰C'nin altında tutulması ve Paris Anlaşması'nda belirlenen hedeflerin karşılanması amacıyla, şirketlerin bilime dayalı emisyon azaltım hedefleri belirlemesini sağlayarak özel sektörün iklim eylemini yönlendirmektedir. İş Bankası da, 2020 yılında iklim değişikliği üzerindeki doğrudan etkisini yönetmek amacıyla önemli bir adım atarak, CDP raporlaması kapsamında verdiği Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyon hedeflerinin Bilim Temelli Hedefler temeline oturtulması taahhüdünde bulunmuştur.

%30 Kulübü (30% Club)

%30 Kulübü yönetim kurulu başkanlarının ve CEO'ların, organizasyonlarının her seviyesinde toplumsal cinsiyet dengesini iyileştirmeyi amaçladıkları bir iş birliğidir. Bu iş birliğinin arkasında toplumsal cinsiyet dengesinin şirketleri daha başarılı ve yönetim kurullarını daha etkin yapacağına olan inanç yatmaktadır. İş Bankası, 2022 yılında %30 Kulübüne üye olmuştur.





X Kapat