Sıkça Sorulan Sorular
Yurt Dışı Piyasalar hesabımdan elde ettiğim kazançların vergilendirmesi nasıl gerçekleşmektedir?
Sermaye Piyasası Araçlarına ilişkin vergi esasları için
Vergi Kılavuzunu inceleyebilirsiniz.
Kimler Yurt Dışı Piyasalar hesabı açabilir?
T.C. Vatandaşı, Yurt içi yerleşik, tam mükellef, yatırım hesabı ve vadesiz USD hesabı sahibi, yatırım hesabı sözleşmelerini imzalamış, pay piyasası işlemleri çerçeve sözleşmesini imzalamış ve uygunluk testini tamamlamış İşCep kullanıcıları Yurt Dışı Piyasalar menüsü üzerinden İş Yatırım nezdinde Yurt Dışı Piyasalar işlem hesabı açabilir. Hesap açma talebi iş günlerinde saat 21.00’e kadar iletilebilir.
Hesap açılış alt limiti veya yatırım alt limiti uygulanıyor mu?
Hayır, Yurt Dışı Piyasalar hesabı açabilmek için herhangi bir hesap açılış alt limiti veya yatırım alt limiti aranmamaktadır. İşlem yapılacak Hisse Senedi ve Futures kontratların minimum alım-satım adetleri olabilir. Bu adetler enstrümana ve borsaya bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Yurt Dışı Piyasalar ürünü ile hangi yatırım araçlarına yatırım yapabilirim?
Yurt Dışı Piyasalar üzerinden Avrupa, Amerika ve Asya’da faaliyet gösteren 20’den fazla borsada Hisse Senedi ve Futures işlemleri yapabilirsiniz. Opsiyon işlemleri, ETF(exchange-traded fund/borsa yatırım fonu) işlemleri ve OTC(over-the-countrer/tezgah üstü) piyasa işlemleri kapsam dışındadır.
Yurt Dışı Piyasalar hesap açılış işlemleri için Şubeye gitmem gerekiyor mu?
İş Yatırım nezdinde açılacak Yurt Dışı Piyasalar hesabına ait açılış işlemlerinin tamamı İşCep üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte Yurt Dışı Piyasalar hesabı açmak için müşterilerimizin bazı bilgilerinin Bankamızda tanımlı olması veya bazı sözleşme ve formları önceden imzalamış olması gerekmektedir. Bu gereksinimlerin çoğu Şubeye gitmeden İşCep üzerinden veya İnternet Şube üzerinden tamamlanabilmektedir. Örnek vermek gerekirse; Yurt Dışı Piyasalar hesabı açmadan önce tamamlanması gereken yatırım hesabı sözleşmeleri, pay piyasası işlemleri çerçeve sözleşmesi, uygunluk testi ve vadesiz USD hesabı açılışı, yatırım hesabı açılışı gibi işlemler İşCep veya İnternet Şube üzerinden tamamlanabilir. İşCep veya İnternet Şube üzerinden tamamlanamayan bir işlem söz konusu ise size en yakın Şubemizi ziyaret edebilirsiniz. Ardından İşCep üzerinden Yurt Dışı Piyasalar hesap açılışı gerçekleştirebilirsiniz.
Yurt Dışı Piyasalar işlem hesabı ve işlem platformunun sağlayıcıları kimdir?
Yurt Dışı Piyasalar işlem hesabınız İş Yatırım nezdinde açılmaktadır. Yurt Dışı Piyasalar işlem platformu İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. aracılığı ile sağlanmaktadır. Müşterilerimizin Yurt Dışı Piyasalar işlem platformuna erişmek için kullanıcı adı ve şifreye ihtiyaçları bulunmamaktadır. Kurulan yapı sayesinde Yurt Dışı Piyasalar işlem platformu İşCep içerisinden müşteri oturumu ile otomatik olarak açılmaktadır.
Yurt Dışı Piyasalar hesabıma nasıl para yatırabilirim?
Yurt Dışı Piyasalar hesabınıza para yatırmak için Yurt Dışı Piyasalar menüsünde bulunan Para Yatırma menüsünü kullanabilirsiniz. Kullanmak istediğiniz vadesiz USD hesabınızı seçerek Yurt Dışı Piyasalar hesabınıza para yatırabilirsiniz. Para yatırma talebinizi tam iş günlerinde saat 09.00 - 16.00 arasında, yarım iş günlerinde 09.00 – 09.30 arasında iletebilirsiniz.
Yurt Dışı Piyasalar hesabımdan nasıl para çekebilirim?
Yurt Dışı Piyasalar hesabınızdan para çekmek için Yurt Dışı Piyasalar menüsünde bulunan Para Çekme menüsünü kullanabilirsiniz. Paranın yatırılacağı vadesiz USD hesabınızı seçerek Yurt Dışı Piyasalar hesabınızdan para çekebilirsiniz. Yurt Dışı Piyasalar hesabınızın bakiyesinden ne kadar çekim yapabileceğiniz hesaplanarak size ekranda gösterilecektir. Çekebileceğiniz tutar; açık pozisyonlarınız, tahsil edilmemiş taşıma maliyeti vb. gibi değişkenler kullanılarak hesaplanmakta ve size Para Çekme ekranında gösterilmektedir. Para çekme talepleri işgünlerinde 09:00 – 13.30 saatleri arasında, yarım işgünlerinde ise 09:00 – 09:30 saatleri arasında kabul edilecektir. Para çekme işleminiz talebinizin kabul edildiği günü takip eden 1. işgünü içerisinde tamamlanır. Paranın hangi gün hesabınıza geçeceği, Para Çekme talebinizi ilettiğiniz onay ekranında hesaplanarak ekranda bilgi amaçlı gösterilmektedir.
Yurt Dışı Piyasalar hesabımın açılış işlemleri öncesinde imzaladığım sözleşmeleri nereden görüntüleyebilirim?
İmzalamış olduğunuz sözleşmelere Yurt Dışı Piyasalar menüsünde bulunan Sözleşmelerim sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz. Sözleşmelerin yanında imzalamış olduğunuz gün ve saat bilgisine ulaşabilirsiniz. Ayrıca hesap açılış işlemleriniz tamamlandığında söz konusu sözleşmeler e-posta adresinize de iletilmektedir.
Yurt Dışı Piyasalar hesabımı nasıl kapatabilirim?
Yurt Dışı Piyasalar hesabının kapatılması için açık pozisyon, artı bakiye, saklama komisyonu borcu, tahsil edilmemiş taşıma maliyeti, tamamlanmamış para çekme işlemi bulunmamalıdır. Bu durumlardan herhangi biri bulunmuyorsa Yurt Dışı Piyasalar menüsünde bulunan Hesap Kapatma sayfası üzerinden hesap kapatma talebinizi iletebilirsiniz. Hesap Kapatma talepleri iş günlerinde saat 21.00’e kadar iletilebilir.
Yurt Dışı Piyasalar işlem platformunda yayınlanan veriler canlı veri midir?
Yurt Dışı Piyasalar işlem platformunda yayınlanan veriler 15 dakika gecikmeli verilerdir. Verilerin gecikmeli yayınlandığı, seçtiğiniz kıymete ait detay sayfasında belirtilmekte ve verinin alındığı saat bilgisi ile birlikte sunulmaktadır. Bununla birlikte canlı veri aboneliği satın alınarak canlı verilere erişilebilir.
Yurt Dışı Piyasalar işlem platformunda canlı veri aboneliği nasıl başlatılır?
Yurtdışı Piyasalar işlem platformunda yer alan fiyat verileri 15 dakika gecikmeli verilerdir. Bununla birlikte Yurtdışı Piyasalarda anlık fiyat verisi takip etmek ve derinlik bilgisine erişmek için canlı veri aboneliği yapılabilmektedir. Canlı veri aboneliği yapılabilecek borsalar Yurtdışı Piyasalar / Abonelikler menüsü altında belirtilmiştir.
Canlı veri abonelikleri içinde bulunulan takvim ayı içerisinde geçerlidir. Örneğin Ekim ayı içerisinde yapılan bir canlı veri aboneliği hangi gün yapıldığına bakılmaksızın Ekim ayı içerisinde geçerlidir ve 1 aylık tam ücret tahsil edilir.
Canlı veri aboneliği ücretleri, Yurtdışı Piyasalar hesabınızda bulunan serbest bakiye içerisinden tahsil edilmektedir. Abonelik başlatıldığı an abonelik ücreti tahsil edilir. Veri abonelikleri için tahsil edilen ücretler iade edilememektedir.
Canlı veri aboneliği yapabilmek için Yurtdışı Piyasalar / Abonelikler menüsünden istenilen borsa seçilir. Ardından Bireysel veya Profesyonel veri aboneliklerinden biri seçilerek canlı veri aboneliği formu doldurulur. Formda, ilgili borsaya iletilmek üzere Ad, Soyad, Adres, Meslek, İşveren Bilgisi, E-Posta Adresi başta olmak üzere borsaya göre farklılık gösteren çeşitli bilgiler talep edilmektedir. Bu bilgiler eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulduktan sonra abonelik başlatılabilir. Abonelik formu ve abonelik sözleşme dili İngilizce’dir.
Bireysel ve Profesyonel veri aboneliği arasındaki fark nedir ve nasıl belirlenir?
Yurt Dışı Piyasalar işlem platformunda yer alan borsalarda iki türlü canlı veri aboneliği bulunmaktadır. Bunlar; Bireysel veri aboneliği ile Profesyonel veri aboneliğidir. Bireysel ve Profesyonel veri aboneliğinin aylık ücretleri borsadan borsaya değişmekle birlikte genelde farklıdır ve Profesyonel veri aboneliklerinin aylık ücretleri daha yüksektir.
Bireysel ve Profesyonel veri abonelikleri, ilgili yurt dışı borsaların kuralları gereğince bireysel yatırımcılar ile profesyonel yatırımcıları ayrı ayrı sınıflandırmak üzere kullanılan kavramlardır. Veri aboneliği yapacak müşterinin abonelik öncesinde Bireysel yatırımcı mı Profesyonel yatırımcı mı olduğunu belirtmesi gerekmektedir.
Müşterinin dolduracağı abonelik formunda vereceği adres, meslek, işveren, e-posta adresi bilgileri ile Bireysel / Profesyonel yatırımcı seçiminin uyuşması beklenmektedir. Müşterinin sağlamış olduğu bilgiler ile Bireysel / Profesyonel yatırımcı seçiminin uyuşmaması durumunda ilgili Borsa müşterinin uygun olan sınıfa taşınmasını isteyebilir ve söz konusu sınıfa ait abonelik ücretinin tahsil edilmesini isteyebilir. Örnek vermek gerekirse Meslek alanına Yatırım Danışmanı yazan bir müşterimizin Bireysel abonelik seçmemesi gerekir.
Yurt Dışı Piyasalarda Hisse Senedi ve Futures Kontratlarda gerçekleştireceğim işlemlerdeki masraf ve komisyonlar nelerdir?
Yurt Dışı Piyasalarda gerçekleştireceğiniz hisse senedi ve futures işlemlerine ait masraf ve komisyonlar ile diğer masraf ve komisyonlar hesap açılışı sırasında imzaladığınız Ön Bilgilendirme Formu ve Sözleşme içerisinde yer almaktadır. Bununla birlikte yurt dışı borsaların uyguladığı işlem ücretleri ve yerel vergiler söz konusu olabilmektedir. Borsaların talep ettiği ek masraflar değişebileceğinden, ilgili Borsa kurallarının yatırımcılar tarafından takip edilmesi gerekmektedir.
Ayrıca, yıllık 0,05% (on binde 5) oranında saklama ücreti tahsil edilmektedir.
Saklama masrafları, ilgili ayın ilk ve son gününü baz alan bir periyod için izleyen ayın ilk iş günü tahsil edilmektedir.
Hesaplama yöntemi aşağıdaki gibidir:
(Pay Adedi x Kapanış Fiyatı) * (Saklama Ücreti Oranı / Yıl Gün Sayısı)
Bir örnekle açıklamak gerekirse:
Kapanış fiyatı 25,00 USD olan 1.000 adet XYZ Inc. için
(1.000 x 25,00) * (0,05% / 360) = 0,034722 USD (günlük)
Her günün kapanış fiyatı için ayrı ayrı hesaplanan tutarlar ay sonunda toplu olarak hesaptan çekilir.
İş Yatırım müşterisiyim, İş Yatırım’daki varlıklarımı İşCep’te görüntüleyebilir miyim?
İşCep Yurt Dışı Piyasalar menüsü aracılığı ile yalnızca İş Yatırım nezdinde açılan Yurt Dışı Piyasalar işlem hesabınıza ilişkin hesap durumunuzu görüntüleyebilirsiniz. Bunun dışında İş Yatırım’da bulunan başka varlıklarınız varsa İşCep üzerinden veya İşCep Yurt Dışı Piyasalar menüsünden görüntüleyemezsiniz.
Yurt Dışı Piyasalar hesabı hangi para biriminde açılabilir?
Yurt Dışı Piyasalar hesabı yalnızca Amerikan Doları (USD) para biriminde açılabilir. Para yatırma ve para çekme işlemleri USD üzerinden gerçekleştirilir. Avrupa ve Asya borsalarında USD dışında para birimi ile işlem yapmak istediğinizde (Euro, Pound, Hong Kong Doları vb.) işlem platformu ilgili para birimini otomatik olarak USD’ye çevirecektir. Dolayısı ile işlem yapmak istediğiniz borsada hangi para birimi kullanılırsa kullanılsın USD ile işlemlerinizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
Taşıma Maliyeti nedir?
Vadeli İşlem Sözleşmeleri’nde (Futures kontratlarda) açık pozisyonların taşınmasından ve muhafazasından kaynaklanan ve yatırımcının Yurt Dışı Piyasalar hesabından resen tahsil edilen maliyeti ifade eder.
Yurt Dışı Piyasalar işlem platformunda gerçekleştirdiğim hisse senedi işlemlerinin valörü kaç gündür?
Yurt Dışı Piyasalar işlem platformunda gerçekleştirmiş olduğunuz hisse senedi alış/satış işlemlerinin valörü T+2 olarak standartlaştırılmıştır. Valör süresinin borsa uygulamalarına göre değişkenlik gösterebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Pozisyonlarımı kapattım, ancak hesabımdaki çekilebilir tutar serbest bakiyemi çekmeme izin vermiyor. Bu parayı nasıl temin edebilirim?
Vadeli işlem kontratlarında oluşan kâr veya zarar, işlemi takip eden iş günü hesapta muhasebeleştirilmektedir. Hisse senedi takasları da işlemi takip eden iş günü muhasebeleştirilmektedir. Bu nedenle takas alacağınızla bağlantılı para çekme talebinizi en erken işlemi takip eden iş günü, muhasebeleştirme işlemi tamamlandıktan sonra iletebilirsiniz.
İşlem yapmak istediğim kıymetin kodunu bilmiyorum. Bu kıymetin işleme açık olup olmadığını nasıl anlarım?
İşlem platformu açıldıktan sonra İşlem Yap menüsüne giriş yaptığınızda sayfa ortasında çıkan “Enstrüman Ara” kısmından veya sağ üst köşede yer alan açılır menüden “Enstrüman Ara” kısmından kıymetin kodunu bilmenize gerek kalmadan kıymetin adını İngilizce olarak yazabilirsiniz. Örneğin altın vadeli kontratlarında işlem yapmak istiyorsanız Gold yazmanız gerekmektedir. Otomatik tamamlama ile arama kelimenizle eşleşen kıymetlerin listesi ekranınızda görüntülenecektir. Eklemek istediğiniz kıymet işleme açık ise bu ekrandan görüntülenebilir.
Yurt Dışı Piyasa Hisse talimatlarında fiyat marjı var mıdır?
Yurt Dışı Piyasalarda hisse talimat girişi esnasında piyasa, risklilik, hacim, fiyat değişimleri gibi kriterler dikkate alınarak girilebilecek fiyat için marj uygulanabilmektedir. Uygulanan sınırı aşacak şekilde emir girişi denenmesi durumunda ekranda “Emir fiyatı, piyasadan çok farklı” uyarısı görüntülenir. Bu kuralın her hisse için değişkenlik gösterebileceği ve piyasanın açık-kapalı olduğu saatlere göre de farklılaşabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
İşCep Yurt Dışı Piyasalar aracılığıyla sermaye halleri – mali hak kullanımı (bedelli sermaye artırımı vb.) işlemlerini nasıl yapabilirim?
Yurt Dışı Piyasalar işlem platformu ile Borsa İstanbul’da işlem gerçekleştirebilir miyim?
Yurt Dışı Piyasalar işlem platformu ile Avrupa, Amerika ve Asya’da faaliyet gösteren 26 borsada Hisse Senedi ve Futures işlemleri yapabilirsiniz. Borsa İstanbul’da işlem gerçekleştirmek için İşCep Mobil Borsa’yı kullanabilirsiniz.
İşCep Yurt Dışı Piyasalar aracılığıyla yurt dışı borsalarda birincil piyasa halka arzına katılabilir miyim?
İşCep Yurt Dışı Piyasalar aracılığıyla yurt dışı borsalarda birincil piyasa halka arzına katılma imkanı bulunmamaktadır.
Yurt Dışı Piyasalar işlem platformu ile yurt dışı piyasalarda fon alım satımı yapabilir miyim?
Yurt Dışı Piyasalar işlem platformu ile yalnızca Hisse Senedi ve Vadeli İşlem Sözleşmeleri (Futures) alım satımı gerçekleştirebilirsiniz; yatırım fonları kapsam dışındadır.
Yurt Dışı Piyasalar işlem platformu ile foreks (foreign exchange) işlemleri gerçekleştirebilir miyim?
Yurt Dışı Piyasalar işlem platformu ile yalnızca Hisse Senedi ve Vadeli İşlem Sözleşmeleri (Futures) alım satımı gerçekleştirebilirsiniz; foreks işlemleri kapsam dışındadır.
İşlem yapılan para birimi ile hesap para birimi arasında farklılık varsa bu hesabıma nasıl yansıyacaktır?
Hisse senedi işlemlerinde hesap para birimindeki varlık anlık olarak ilgili para birimine dönüştürülür ve bakiyeden temin edilir. Pozisyon kapanışında ise ilgili tutar gün sonundaki kurdan hesap para birimine dönülerek “muhasebeleştirilmemiş işlemler” altında takas tarihine kadar muhafaza edilir.
Vadeli işlem kontratlarında ilgili teminat tutarı anlık değerleme ile ilgili para birimi bazında blokeye alınır. Pozisyon kapanışını takiben ilgili tutar hesaba iade edilir, ancak kâr/zarar tutarı sistemin belirlediği gün sonu kurundan dönülerek ertesi iş günü bakiyeye aktarılır.
Vadeli işlem sözleşmelerinde işlem yapmak istediğim vade “broker option” hatası vererek işlem yapmama izin vermiyor. İşlemi nasıl gerçekleştirebilirim?
En yakın vadedeki kontratta bu durum yaşanıyorsa son işlem tarihini geçmiş bulunmaktasınız. Pozisyonunuz var ise uzlaşma fiyatından gün sonunda netleme işlemi gerçekleştirilecektir. Daha uzak vadedeki bir kontratta bu durum yaşanıyorsa yeterli likidite koşulları oluşmadığı için sistemde yatırımcı işlemine açık değildir.
İşlem fiyatlarının yanında saat işareti bulunmakta, bu ne demektir?
İlgili borsada canlı veri aboneliğiniz bulunmadığı için fiyatların ekranınıza gecikmeli olarak yansıdığını belirtmektedir. Canlı veri görüntülemek istemeniz halinde ilgili borsa için canlı veri aboneliği yapmanız gerekecektir.
Pozisyonumun alış fiyatı ile piyasa fiyatı aynıyken (ya da çok yakın seviyelerdeyken) ilgili pozisyonda zararda olduğum belirtiliyor. Bu gösterim neden kaynaklanmaktadır?
İşlem kâr/zarar tutarı pozisyon açılış/kapanış komisyonlarını da yansıttığı için, fiyatlar maliyet seviyesindeyken toplam komisyon tutarı kadar zarar gösterilmektedir.
Vade sonu kuralı nedir?
First Notice date (uyarı tarihi) Expiry date (vade sonu) tarihlerine bağlı olarak vadeli kontrat;
Şayet vade sonu tarihi uyarı tarihinden önce ise kontrat vade sonu tarihinde kapatılmalıdır.
Şayet uyarı tarihi vade sonu tarihi ile aynı ya da daha önce ise kontrat ihtar tarihinden 1 İş Günü önce kapatılmalıdır.
Aksi halde karşı kurum pozisyonları kapatır ve olası maliyetler yatırımcıya yansıtılır.