BİREYSEL
BANKACILIK
TİCARİ
BANKACILIK
BANKAMIZI
TANIYIN
BİREYSEL BANKACILIK
Krediler
Kartlar
Mevduat ve Yatırım
Dijital Bankacılık
Sigorta ve Emeklilik
Ödemeler ve Para Transferi
Ayrıcalıklı Hizmetler
Özel Bankacılık
Ticari Krediler
Ticari Kartlar
Dış Ticaret
POS / ÖKC
KOBİ Bankacılığı
Tarım Bankacılığı
İşinize Özel
Dijital Bankacılık
Mevduat ve Yatırım

Proje Finansmanı, Yapılandırılmış Finansman ve Çevreci Krediler

​Proje finansmanı ve finans desteği açısından öncü bankalar arasında yer alan İş Bankası, size destek sağlamaya hazır! Alanında uzman ve sektörel yetkinliğe sahip kadromuzun size özel olarak yapılandırdığı ve uluslararası standartlara sahip finansman paketlerinden yararlanarak projelerinizi en kısa sürede hayata geçirebilirsiniz.

Yatırım ve Proje Finansmanı

Sürdürülebilir Büyüme Anlayışımız

Ödüller

Örnek Projeler

​İş Bankası, yurt içi ve yurt dışında birçok sektördeki projeye uygun finansman yapısı ile nakdi ve gayrinakdi kredi sağlayan öncü bankalardandır.

Bankamızca yaklaşık 300 proje için sağlanan finansman desteği, 2014 yıl sonu itibarıyla 14 milyar ABD dolarını aşmış bulunmaktadır. Reel sektöre sağladığımız diğer ticari krediler ile birlikte Türkiye'nin ekonomik büyümesine en büyük katkıyı sunan finans kuruluşu olmaktan gurur duyuyoruz.
 
Alanında uzman, sektörel ve teknik yetkinliklere sahip deneyimli kadromuzla, müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik özel olarak yapılandırılmış, uluslararası standartlardaki finansman paketleri, kalite ve müşteri memnuniyetinden ödün vermeden oluşturulmaktadır. Yatırımların değerlendirilmesi aşamasında, öncü ve lider rolümüzün sorumluluğuyla ülke ekonomisine katma değer yaratacak, yatırımcının beklentilerini karşılayacak ve tüm taraflarıyla ülkemize uzun vadede fayda sağlayacak projelerin hayata geçirilmesi için finansman çözümleri üretmeyi amaçlıyoruz.
 
Geniş şube ve muhabir banka ağımız, yurt dışı şubelerimiz ve finansal iştiraklerimiz sayesinde projelerde ihtiyaç duyulabilecek tüm bankacılık hizmetleri müşteri odaklı hizmet anlayışımız ile hızlı, kaliteli ve yaygın şekilde sunulmaktadır.
 
Doğrudan Bankamız kaynaklarından sağladığımız finansmanlara alternatif olarak uluslararası ihracat sigortası kuruluşları (ECA’ler), uluslararası finansal kuruluşlar (EBRD, EIB, IFC, JBIC, Proparco vb.), yerli/yabancı ticari bankalar, ekipman tedarikçileri gibi birçok önemli kuruluş ile uzun soluklu, uyumlu işbirliklerimiz sayesinde müşterilerimiz için en uygun finansman modeli geliştirilebilmektedir.
 
Son yıllarda gerçekleşen proje finansman işlemleri arasında ön plana çıkan,
 Yeni enerji yatırımlarının finansmanı,        
Elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketleri ile enerji üretim santrallerinin özelleştirme işlemleri,        
Gebze-İzmir Otoyolu, Boğaz Tüp Geçit Projesi (Avrasya Tüneli), Üçüncü Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu gibi mega altyapı projelerin kredilendirilmesi,        
Kamu-özel sektör ortaklığında geliştirilen entegre sağlık kampüsü ve şehir hastaneleri projelerinin finansmanı       
Şirket ve varlık satın alım işlemlerinin finansmanı
 
kapsamında sağladığımız kredi desteğine ilave olarak projelerin riskleri ve özelliklerine en uygun finansman yapısının oluşturulması, kredi dokümantasyonlarının hazırlanması gibi teknik konularda da, Bankamızın deneyimli ve uzman kadrosunun önemli katkıları olmuştur.
 
İş Bankası olarak, ülke ekonomisinin lokomotifi niteliğindeki enerji, altyapı, ulaştırma, imalat sanayi, gayrimenkul ve turizm başta olmak üzere birçok sektörde hayata geçirilecek projelere, seçici yaklaşımımızdan ödün vermeden önümüzdeki dönemlerde de finansman sağlamaya devam edeceğiz.
 
ENERJİ
 
Türkiye’de enerji projelerinin finansmanı konusunda en aktif bankalardan biri olan İş Bankası, elektrik üretimi ve enerji verimliliği projelerinin yanı sıra elektrik/doğalgaz dağıtım şirketleri özelleştirmeleri ve şirket satın alımları da dâhil olmak üzere, 150’yi aşkın enerji projesine bugüne dek 8,6 milyar ABD doları tutarında finansman sağlamıştır. Bankamızca kredilendirilen elektrik üretimi tesislerinin toplam kurulu gücü 13.000 MW seviyesine ulaşmıştır.
 
İş Bankası olarak temiz, verimli ve yerli kaynaklara dayalı üretim tesislerinin finansmanına öncelik vermekteyiz. Bu kapsamda yenilenebilir enerji projeleri özelinde hidroelektrik santrallerinin finansmanı ile başladığımız çalışmalarımızı; rüzgar enerjisi, jeotermal kaynaklar ve biyokütleye dayalı enerji yatırımlarına sağladığımız destek ile hızla sürdürmekteyiz. Jeotermal kaynaklar ve biyokütleye dayalı enerji yatırımlarına sağladığımız önemli kaynaklar lider konumumuzu pekiştirirken güneş enerjisi alanındaki artan desteğimiz ile doğaya asgari zararı bulunan yenilenebilir enerji yatırımlarının pazar payını geliştirmeyi hedefliyoruz.
 
ALTYAPI VE GAYRİMENKUL
 
Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörleri arasında yer alan altyapı inşaatı ve gayrimenkul sektörleri, özellikle son dönemde artan yatırım ihtiyaçları ve gündeme gelen mega projeler ile ön plana çıkmaktadır. İş Bankası, altyapı ve gayrimenkul yatırımlarına bugüne dek sağladığı 3,5 milyar ABD doları tutarındaki finansmanla bu alanda da öncü rol üstlenmektedir.
 
Bankamız; havalimanı, liman, kamu-özel sektör ortaklığında geliştirilen hastane, köprü-otoyol ve benzer altyapı yatırımları için sağlanan proje finansmanlarındaki lider konumu, anılan finansmanların kurgulanması ve hayata geçirilmesi aşamasında üstlendiği belirleyici rol ve deneyimi ile ekonomik kalkınma temelinin oluşturulmasında geçmişten bugüne kilit rol oynamaktadır.
 
Gayrimenkul geliştirme alanında, turizm bölgelerinde gerçekleştirilen yeni otel yatırımlarının yanı sıra bu bölgelerin dışında tesis edilen şehir otelleri ile son yıllarda sektöre canlılık kazandıran alışveriş merkezi, ofis ve nitelikli konut projelerine yalnızca büyük şehirlerin değil, ülkemizin tüm bölgelerindeki yatırım ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran bir anlayışla finansman sağlanmaktadır.
 
SATIN ALIM İŞLEMLERİ
 
İş Bankası, stratejik ve finansal yatırımcıların şirket satın alım işlemlerinde ihtiyaç duydukları uzun vadeli kredi desteğini, işlem özelinde yapılandırılmış ve bankacılık hizmetlerini de kapsayacak şekilde bir bütün halinde kurgulanmış finansman paketleri dahilinde sunmaktadır.
 
Bugüne dek sağlık, iletişim, perakende, ulaşım, lojistik, gıda, demir-çelik, sinema, spor ve daha birçok sektördeki önemli satın alma işlemlerine finansman sağlanmıştır. Artan uluslararası yatırımcı ilgisi paralelinde bu alandaki etkinliğimizin pekiştirilmesi hedeflenmektedir.​


​İş Bankası, projelerin çevresel ve sosyal etkilerini finansman değerlendirme sürecine öncelikli bir unsur olarak dahil etmeye her zaman önem göstermiştir. Bu sayede, sosyal fayda sağlayan, kaynakların verimli kullanımına imkan tanıyan ve çevreye dost yatırımlar, finansman portföyümüz içerisinde kayda değer yer tutmaktadır.

Bankamız, sürdürülebilirlik yönündeki hassasiyetini, Proje Finansmanı Birimi bünyesinde bu amaçla kurulmuş olan Çevresel ve Sosyal Yönetim Ekibi’nin çalışmaları ile gerek iş yapış süreçleri gerekse de projeler bazında titizlikle uygulamaya aktarmaktadır. Söz konusu ekip, proje finansmanı sürecinde çevresel ve sosyal risklerin tespiti, bu risklerin Çevresel Risk Değerlendirme Modeli (ERET) ile derecelendirilmesi, takibi ve yasal mevzuata uyum çerçevesinde iş yapış süreçlerinin geliştirilmesi yönündeki çalışmalarının yanı sıra proje bazlı izleme, tedbir alma ve iyileştirme faaliyetlerini kesintisiz olarak sürdürmektedir.
 
Çevresel ve Sosyal Yönetim Ekibi, alanında yetkin bağımsız danışmanlarla birlikte kredi vadesi boyunca yatırımların izlenmesi ve düzenli saha ziyaretlerinin gerçekleştirilmesi suretiyle projelere özgü risklerin sağlıklı biçimde yönetilmesine ve finansman sağlanan projelerin çevresel ve sosyal boyutları ile de katma değer sağlayacak şekilde hayata geçirilmesine destek olmaktadır.


İş Bankası Kredi Tahsis Süreçleri içerisinde Çevresel ve Sosyal Değerlendirme Süreci Özeti

degerlendirme-sureci_ozeti.jpg


​İş Bankası olarak proje finansmanı işlemleri konusundaki bilgi birikimimizi ve uzmanlığımızı, ülkemizin her alandaki altyapı kalitesinin artırılması ve katma değer sağlanması vizyonu doğrultusunda müşterilerimizin hizmetine sunarken uluslararası ölçekte birçok ödüle layık görüldük.​

Tüpraş Özelleştirmesi
Euromoney/Project Finance Magazine
Avrupa'da Yılın En İyi Satın Alım Finansmanı
2006

Mersin Limanı Özelleştirmesi

Euromoney/Project Finance Magazine
Avrupa'da Yılın En İyi Ulaştırma Projesi
2007

Germencik Jeotermal Santrali

Euromoney/Project Finance Magazine
Avrupa'da Jeotermal Alanında Yılın En İyi Yenilenebilir Enerji Projesi
2008
Boyabat Hidroelektrik Santrali

Euromoney/Project Finance Magazine
Avrupa'da Yılın En İyi HES Projesi
2010

Uludağ - Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş. Özelleştirmeleri

Euromoney/Project Finance Magazine
Avrupa'da Yılın En İyi Altyapı Hizmeti Projesi
2010

Gebze Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali

Euromoney/Project Finance Magazine
Avrupa'nın En İyi Proje Finansmanı - 2011
Turkiye'de Yılın En İyi Proje Finansmanı - 2011

Avrasya Tüneli

PFI Awards
Turkiye'nin En İyi Altyapı Projesi
2012

Çatalağzı Kömür Yakıtlı Termik Santralleri
(ZETES II-III)

Euromoney/Project Finance Magazine
ZETES II - Avrupa'da Yılın En İyi Proje Finansmanı Ödülü
2009

ZETES III - Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’nın En İyi Proje Finansmanı
2013

Seyitömer Termik Santrali Özelleştirmesi

Euromoney/Project Finance Magazine
Avrupa'da Yılın En İyi Proje Finansmanı
2013

Gebze-İzmir Otoyolu

EMEA Finance
Orta ve Doğu Avrupa’da Yılın En İyi Ulaştırma Projesi
2013

3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu

EMEA Finance
Avrupa Ortadoğu ve Afrika’da Yılın En İyi Kamu Özel İşbirliği Projesi
2013

 Gebze-İzmir Otoyolu Projesi

Bonds&Loans Awards Turkey
Türkiye'de Yılın En İyi Proje Finansmanı
Türkiye'de Yılın En İyi Sendikasyon Kredisi
2015

Ankara Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü Projesi

Bonds&Loans Awards Turkey
Türkiye'de Yılın En İyi Altyapı Finansmanı
2015
Ankara Etlik Entegre Sağlık Kampüsü Projesi

Bonds&Loans Awards Turkey
Türkiye'de Yılın En İyi Yapılandırılmış Finansmanı
2015

Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri Özelleştirmesi

 Bonds&Loans Awards Turkey
Türkiye'de Yılın En İyi Doğal Kaynaklara Dayalı Finansmanı
2015



Yenilenebilir Enerji Projeleri



Alkumru Hidroelektrik Santrali (266 MW)
Limak
2008
Akköy I & II Hidroelektrik Santralleri (322 MW)
Kolin
2008 - 2009
Boyabat Hidroelektrik Santrali (513 MW)
Doğan - Doğuş - Unit
2010
Büyükdüz Hidroelektrik Santrali (48 MW)
Ayen Enerji
2010
Tatar ve Pembelik Hidroelektrik
Santralleri (241 MW)
Bilgin Elektrik - Limak
2011
Artvin Hidroelektrik Santrali (332 MW)
Doğuş
2011
Aslancık Hidroelektrik Santrali (120 MW)
Doğuş - Doğan - Anadolu
2011
​Göktaş I & II Hidroelektrik Santrali (275 MW)
Bereket Enerji
2011
​Eğlence I & II Hidroelektrik Santrali (67 MW)
Enda Enerji
2011​

​Beyhan Hidroelektrik Santrali - Faz I (550 MW)
Cengiz - Özaltın
2011
Ayen Arnavutluk Hidroelektrik Santralleri (92 MW)
Ayen Enerji
2014

​Kangal I & II Rüzgar Enerjisi Santrali (88MW)
Ece Tur
2013 - 2014

Söke Rüzgar Enerjisi Santrali ( 45 MW)
Bereket Enerji
2011
​Yalova Rüzgar Enerjisi Santrali (54 MW)
Bereket Enerji
2011

​Egenda Rüzgar Enerjisi Santralleri (69 MW)
Enda Enerji
2013
​Edincik I & II Rüzgar Enerjisi Santrali (56 MW)
Edincik Enerji
2012 - 2013

Germencik Jeotermal Santrali (47 MW)
Gürmat Enerji
2011

​Alaşehir I & II Jeotermal Santrali (48 MW)
Türkerler
2012 - 2014

​Umurlu I & II Jeotermal Santrali (24 MW)
Karadeniz Holding
2013 - 2014

​Katı Atıktan Enerji Üretim Santralleri
ITC
2013

Efeler Jeotermal Santrali (123 MW)
Gürmat Enerji
2015

​Kızıldere 3 Jeotermal Santrali (90 MW)
Zorlu Enerji
2015 


Termik Santral Projeleri



Bekirli I & II Kömür Yakıtlı Termik Santrali (1200 MW)
İçdaş Enerji
2008 - 2010
Çatalağzı ZETES II - III Kömür Yakıtlı Termik Santralleri (2680 MW)
Eren Enerji
2009 - 2013
Gebze Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali (865 MW)
Unit - Ansaldo
2011
Denizli Kombine Doğalgaz Çevrim Santrali (200 MW)
Age Enerji
2011
Göynük Kömür Yakıtlı Termik Santrali (270 MW)
Kazancı (Aksa)
2012
Kırıkkale Doğalgaz Çevrim Santrali (840 MW)
Gama Enerji
2013



Özelleştirme İşlemleri



Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. Özelleştirmesi
Alarko - Cengiz
2009
Uludağ - Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş. Özelleştirmeleri
Limak - Kolin - Cengiz
2010
Çoruh - Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş. Özelleştirmeleri
Kazancı (Aksa)
2012
​Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. Özelleştirmesi
Bereket Enerji
2013
Seyitömer Termik Santrali Özelleştirmesi
Çelikler
2013
Boğaziçi - Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. Özelleştirmeleri
Limak - Kolin - Cengiz
2013
​Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. Özelleştirmesi
Torunlar
2013

Kangal Termik Santrali Özelleştirmesi
Konya Şeker
2013​

​Kemerköy - Yeniköy Termik Santrallerinin Özelleştirmesi
İbrahim Çeçen - Limak
2014
​Yatağan Termik Santrali Özelleştirmesi
Bereket Enerji
2014
​Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş. Özelleştirmesi
İbrahim Çeçen
2011


Satın Alma İşlemleri




Tüpraş Özelleştirmesi
Koç Holding
2006
Migros'un Satın Alımı
BC Partners
2008
Domino's Pizza Türkiye Satın Alımı
Turkven
2010
Kelebek Mobilya Satın Alımı
Doğtaş Grubu - Turkven Grubu
2012
Meydan AVM Satın Alımı
Gülaylar
2013
United Biscuits'in Satın Alımı
Ülker
2014
Türk Telekom Özelleştirmesi
Türk Telekom
2014
U.N Ro-Ro'nun Satın Alımı
Actera - Esas Holding
2014
Şahdeniz Doğalgaz Sahası'nda Hisse Satın Alımı
TPAO
2014


Altyapı - Gayrimenkul





Mersin Limanı Özelleştirmesi
Akfen - PSA International
2007
Avrasya Tüneli
Yapı Merkezi - SK
2012
3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu
İbrahim Çeçen - Astaldi
2013
Gebze - İzmir Otoyolu
Nurol - Özaltın - Makyol - Astaldi - Göçay
2013
​Asyaport Limanı
MSC Grubu/Ahmet Soyuer
2013
​Isparta Şehir Hastanesi (PPP)
Akfen
2015
​Accor Şehir Otelleri
Akfen
2008
​Torium AVM
Torunlar
2009
​Forum Trabzon AVM
Multi
2010
​Mall of İstanbul
Torunlar
2011
​Palladium Antakya AVM
Dost İnşaat
2011
​Çiftçi Towers
Çiftçiler
2011
​Bomonti Turizm Kompleksi
İbrahim Çeçen
2011
​Samsun Otel ve AVM
Rönesans
2011
​Kahramanmaraş AVM
Rönesans
2011
Maslak Ofis
Bilim İlaç
2014
​Özdilek Park İstanbul
Özdilek
2011 - 2013

​Ankara Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü (PPP)
Dia Holding - İbrahim Çeçen
2015
​Ankara Etlik Entegre Sağlık Kampüsü (PPP)
Astaldi - Türkerler
2015
​Nidakule Ofis
TAO Gayrimenkul
2015




X Kapat