BİREYSEL
BANKACILIK
TİCARİ
BANKACILIK
BANKAMIZI
TANIYIN
BİREYSEL BANKACILIK
Krediler
Kartlar
Mevduat ve Yatırım
Dijital Bankacılık
Sigorta ve Emeklilik
Ödemeler ve Para Transferi
Ayrıcalıklı Hizmetler
Özel Bankacılık
Ticari Krediler
Ticari Kartlar
Dış Ticaret
POS / ÖKC
KOBİ Bankacılığı
Tarım Bankacılığı
İşinize Özel
Dijital Bankacılık
Mevduat ve Yatırım

BİST İşlem Saatleri ve Seans Açıklamaları

Hisse (Pay) Piyasası Seans Saatleri

I. Sürekli İşlem Gören Hisse (Paylar)
09:40 - 09:55 Gün başı Açılış Seansı için Emir Toplama(*)
09:55 - 10:00 Eşleştirme/Fiyat Belirleme
10:00 - 13:00 Sürekli İşlem
13:00 - 13:55 Gün Ortası Tek Fiyat Seansı (Emir Toplama) (*)
​13:55 - 14:00 ​Eşleştirme/Fiyat Belirleme
​14:00 - 18:00 ​Sürekli İşlem
​18:01 - 18:05 ​Kapanış Seansı
​18:05 - 18:08 ​Eşleştirme/Fiyat Belirleme
​18:08 - 18:10 ​Kapanış Fiyatlı İşlemler
  
(*): Emir Toplama aşamalarında talimatlar Borsa İstanbul A.Ş.’ye iletilecek ve oluşacak Tek Fiyattan verilen emirler, izleyen “Eşleştirme” bölümünde gerçekleştirilecektir.
(**)Tek fiyattan işlem gören hisse (paylar) için gün içerisinde toplanan emirler 5 ayrı eşleştirme bölümünde eşleştirilir. 18:08-18:10 arasında ise, kapanış fiyatından verilen emirler işlem görür.

II. Tek Fiyattan İşlem Gören Hisse (Paylar)(**)
09:40 - 09:55 Gün başı Açılış Seansı için Emir Toplama(*)
09:55 - 10:00 Eşleştirme/Fiyat Belirleme
10:00 - 12:55 Tek Fiyattan Emir Toplama (*)
12:55 - 13:00 Eşleştirme/Fiyat Belirleme
13:00 - 13:55 ​Gün Ortası Tek Fiyat Seansı (Emir Toplama) (*)
​13:55 - 14:00 ​Eşleştirme/Fiyat Belirleme
​14:00 - 17:55 Tek Fiyattan Emir Toplama (*)
​17:55 - 18:00 ​Eşleştirme/Fiyat Belirleme
​18:01 - 18:05 ​Kapanış Seansı
​18:05 - 18:07 ​Eşleştirme/Fiyat Belirleme
​18:08 - 18:10 ​Kapanış Fiyatlı İşlemler


III. Varantlar ve Rüçhan Hakkı Kuponları
10:00 - 13:00 Sürekli İşlem
13:00 - 14:00 Ara
​14:00 - 18:00 ​Sürekli İşlem

Açılış Seansı

Açılış Seansı Nedir?

BIST Pay Piyasasında, Hisse (Pay) Senedi alış ve satış emirlerinin, bir zaman dilimi boyunca BIST Alım Satım Sistemi'ne iletildiği ve bu sürenin sonunda iletilen bu emirlerin en fazla işlemin gerçekleşmesini sağlayan tek bir fiyat seviyesinden (açılış fiyatı) işleme dönüştüğü tek fiyat yöntemi ile çalışan özel bir seans şeklidir.
 

Açılış Fiyatı

Açılış Seansı emir toplama aşamasının sonunda en çok işlem miktarının gerçekleşmesini sağlayan fiyattır.
 

Açılış Fiyatlı Emir (AFE)

Açılış seansına iletilmek üzere girilebilen fiyat bilgisi olmadan sadece miktar bilgisi içeren alış ya da satış emirleridir.


"Açılış Seansı" Özellikleri

Açılış seansı iki aşamalı olarak yapılmaktadır.
İlk aşamada sadece emirler toplanır. (Emir toplama aşaması)
İkinci aşamada en çok arz ve talebin olduğu fiyattan tek bir açılış fiyatı hesaplanarak emirler gerçekleştirilir. (Açılış fiyatlarının belirlenmesi ve işlemlerin gerçekleşme aşaması)

Emir Toplama Aşaması

 
Bu süre içinde talimatlar iptal edilebilir, değiştirilebilir, yani fiyat iyileştirme ve kötüleştirme yapılabilir. (Emir Kötüleştirme: Verilen bir satış emrinin satış fiyatının yükseltilmesi ya da verilen bir alış emrinin alış fiyatının daha düşük bir fiyata çekilmesidir.) BIST tarafından fiyat kademeleri yayımlanmaz. Bu aşamada emirler gerçekleşmez.
 

Fiyatların Belirlenmesi ve Açılış İşlemleri Aşaması

 
BIST açılış seansına iletilen emirler için emir iyileştirme, kötüleştirme ve iptal kabul edilmez. BIST tarafından en çok işlem miktarının gerçekleşmesini sağlayan fiyat Açılış Fiyatı olarak belirlenir. Bu zaman aralığında verilen emir sürekli müzayede seansına iletilmek üzere kabul edilir ve söz konusu emirler için iptal talimatı verilebilir. Açılış Fiyatına uygun olan emirler yeterli miktarda alıcı ve satıcı olma durumuna göre eşleşir, işlemler gerçekleşir ve gerçekleşme teyitleri yatırım hesaplarına yansır. Gerçekleşmeyen limit fiyatlı emirler fiyat ve zaman önceliği korunarak sürekli müzayede seansına aktarılır, açılış fiyatlı emirler ise iptal edilir.
 

Tek Fiyat Yöntemi Nedir?

 
Tek fiyat yöntemi, belirli bir zaman dilimi boyunca emirlerin herhangi bir eşleşme yapılmaksızın BIST Pay Piyasası Alım-Satım Sistemi’ne (Sistem) kabul edilip bu süre sonunda en yüksek miktarda işlemin gerçekleşmesini sağlayan tek bir fiyat seviyesinin hesaplandığı, tüm işlemlerin bu tek fiyat seviyesinden gerçekleştirildiği işlem yöntemidir.
 
C Grubunda yer alacak senetler tek fiyat yönteminde işlem görecektir. (C grubunda yer alan ve piyasa yapıcısı bulunan yatırım ortaklıkları ise piyasa yapıcılı sürekli müzayede sisteminde işlem görecektir.)
 

Sürekli Müzayede Nedir?

 
BIST Pay Piyasası'nda alım satım işlemleri, üyeler tarafından Borsa eksperleri gözetiminde bilgisayarlı alım satım sistemine iletilen emirlerin rekabet koşulları altında Çok Fiyat - Sürekli Müzayede Yöntemi ile karşılaştırılması suretiyle yapılmaktadır.
 


 ​

​Kapanış Seansı

Kapanış Seansı Nedir?

 
Normal seans sürecinden kalan kotasyon harici tüm hisse (pay) senedi alım satım emirlerin aktarılması ile belirlenmiş zaman dilimi boyunca yeni emirlerin herhangi bir eşleşme yapılmaksızın BIST’a kabul edildiği ve bu süre sonunda en yüksek miktarda işlemin gerçekleşmesini sağlayan tek bir fiyat seviyesinin (Kapanış Seansı Fiyatı) hesaplanarak, tüm işlemlerin bu fiyat seviyesinden gerçekleştirildiği tek fiyat yöntemiyle çalışan özel bir seans uygulamasıdır.
 
Kapanış seansı Pay Piyasası pazarlarında sürekli müzayede ve piyasa yapıcılı sürekli müzayede yöntemi ile işlem görmekte olan, varant ve borsa yatırım fonları haricindeki menkul kıymetlerde, E ve Y özellik kodlu tüm pazarlarda uygulanmaktadır.
 

Kapanış Fiyatlı Emir (KAFE):

 
Kapanış seans saatleri içerisinde belirlenecek kapanış fiyatından işlem görmek üzere BIST’a fiyat bilgisi olmadan, sadece miktar bilgisi girilerek gönderilen, kapanış fiyatından emirle karşılaşması durumunda işlem gerçekleştirecek alış ya da satış emirleridir.​

X Kapat