Ülkemizin kuruluş ve kalkınma öyküsünü yansıtan Bankamız tarihini gelecek kuşaklara aktarabilmek üzere 1990'ların sonlarında başlayan kurum tarihi çalışmalarını takiben 14 Kasım 2007’de Türkiye İş Bankası Müzesi’ni ziyarete açtık.
Müzenin hazırlık sürecinde 1924’ten bu yana Türkiye'nin dört bir köşesinde biriken belgeler, fotoğraflar, filmler ve objeler toplanarak restore edildi ve korumaya alındı. Bu zengin malzemeye ev sahipliği yapmak üzere İş Bankası’nın tarihi Yenicami Şubesi seçildi. 23 Eylül 1892’de İstanbul Postanesi olarak inşa edilen bina, 20 Şubat 1928 tarihinde Türkiye İş Bankası'nın İstanbul Şubesi olarak hizmet vermeye başladı. 1950'li yıllarda şubenin adı Yenicami Şubesi olarak değişti ve 2004 yılına kadar bu şekilde hizmet verdi. Restorasyon sürecinin ardından bina müze olarak İstanbul’un kültür hayatına katıldı.
Türkiye İş Bankası Müzesi tarihi binanın iki katına yayılmış koleksiyonu ile yıl boyu açıktır. Sabit sergi, binanın üst katındaki birinci salondan başlıyor. Bankamıza ait zengin arşivden toplumsal ve iktisadi hayatı yansıtan belge ve fotoğraflar, farklı dönemlere ait daktilo, hesap makinesi gibi bankacılık aletleri, kumbara, promosyon malzemeleri, reklam filmleri gibi Bankamıza özgü materyaller Müzenin birinci katında sergileniyor. Birbirini takip eden sekiz salon boyunca İş Bankası’nın Cumhuriyet’le yaşıt tarihinin kısa bir özeti kronolojik olarak ziyaretçiye aktarılıyor.
Giriş ve bodrum katta ise şube döneminden kalma sabit halde bulunan tarihi bankolar, ana kasa ve kiralık kasa daireleri ziyarete açıktır. Bankalarda çok az yetkili insanın girebildiği ana kasa dairesi ve müşteri kullanımına açık kiralık kasa dairesi, Müzede gezi alanı olarak kurgulandı. Bu iki kasayı bağlayan koridorda ışıklar ve seslerden oluşan hareketli bir enstalasyon bulunuyor.
Giriş kat ayrıca Müzenin süreli sergilerine ev sahipliği yapıyor.
2011 yılından bu yana Türkiye İş Bankası Müzesi’nde öğrencilere yönelik atölyeler düzenleniyor. Yoğun talep gören atölyelere bugüne dek yüz bini aşkın öğrenci katıldı. Atölyeler ağırlıklı olarak tasarruf bilincinin oluşturulması ve finansal okuryazarlık alanında farkındalığın geliştirilmesine yöneliktir.
Müzemize giriş ücretsizdir. Ziyaret saatleri, sergi programı ve atölyeler hakkında bilgi almak için https://www.issanat.com.tr/turkiye-is-bankasi-muzesi adresini ziyaret edebilirsiniz.