İş Bankası, emisyon azaltım hedeflerini tüm karbon yoğun sektörlerde duyuran ilk banka oldu.
İş Bankası; 2020'de sektöre yön verecek nitelikte bir karar alarak, elektrik üretiminde kömür ve doğalgaza dayalı yeni termik santral yatırımlarına kaynak ayırmayacağını ve 2021 yılında yeni kömür madeni yatırımlarına finansman sağlamayacağını açıkladı. Banka, 2023 yılında, kömür ve kömürle ilişkili olarak tanımladığı faaliyet alanlarının finansmanından 2040 yılına kadar kademeli çıkış taahhüdü ile çimento, demir çelik ve enerji üretimi sektörlerinde emisyon yoğunluğu ara dönem azaltım hedeflerini duyurdu.
2024 yılında ise emisyon azaltım hedeflerine beş sektörü daha dahil eden İş Bankası böylece Net Sıfır Bankacılık Birliği tarafından belirlenen karbon yoğun sektörlerin tümünde hedeflerini tayin etti. Bu sektörlerdeki finanse edilen emisyon yoğunluğu değerleri hesaplanırken önceki dönemde olduğu gibi Karbon Muhasebesi Finansalları Ortaklığı (PCAF) metodolojisi takip edildi. Her bir karbon yoğun sektör özelinde yerel ve uluslararası standartlarla uyumlu, bilim temelli yol haritaları oluşturularak, karbonsuzlaşma yolculuğunda alınacaklar aksiyonlar müşterilerin ihtiyaçları odağında belirlendi. Buna göre 2023 baz yılına kıyasla 2030 yılına kadar emisyon yoğunluğunun alüminyumda %7, gayrimenkulde %36, kara yolu yük taşımacılığında %20, petrol ve gazda %15 azaltılması hedeflendi.
Gıda güvenliği ve sürdürülebilir kalkınma bakımından kritik rolü nedeniyle Banka’nın stratejik öncelikleri arasında yer alan tarım sektöründe de bir ilk hayata geçirildi. İş Bankası, tarım portföyünde emisyon azaltım hedeflerini Türkiye'nin ekilebilir alanlarındaki ürün dağılımını ve Banka’nın tarım portföyünü en iyi yansıtacak şekilde ayrıştırarak çalışmalarını tamamladı. Tarımsal ürünler niteliklerine göre farklılaştırılarak, emisyon yoğunluğunun buğday üretiminde %14, mısır üretiminde %15, pirinç üretiminde %16 azaltılması hedeflendi. Tarım bankacılığı tecrübesi ve çiftçilerin ihtiyaçları doğrultusunda ürün bazlı hedeflere paralel olarak üç farklı yol haritası belirlendi.
Emisyon azaltım hedefleri İş Bankası’nın sürdürülebilirlik stratejisinin temel bir unsurunu temsil ediyor ve müşterilerinin yeşil dönüşümünde sürdürülebilir bir gelecek için yenilikçi çözüm önerileri ile yol gösterici bir iş ortağı olma amacını yansıtıyor.