İş Bankası KKTC’de tarım bankacılığı ürün ve hizmetlerine başladı
Türkiye İş Bankası, KKTC’de düzenlediği tarım bankacılığı toplantısında, KKTC’nin tarımsal üretimine finansal destek sağlayacak yeni ürün ve hizmetlerini tanıttı. 1 Temmuz’da Lefkoşa’da düzenlenen toplantıya; KKTC Başbakanlık Danışmanı Ömer Köseoğlu, İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek, İş Bankası KKTC Müdürü Kaan Tokat, KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı temsilcileri ile tarım sektörüne ilişkin oda ve birlik temsilcileri katıldı.
Şahismail Şimşek, toplantıda yaptığı konuşmada, İş Bankası olarak Kuzey Kıbrıs’taki varlıklarının çok eskilere dayandığını, özel ve kamu dâhil Kuzey Kıbrıs’ta ilk şubeyi açan Türk bankası olduklarını söyledi. 1955 yılında açılan Lefkoşa Şubesi’nin, uzun yıllar Kıbrıs’ta tek Türk Bankası şubesi olarak hizmet verdiğini belirten Şimşek, KKTC’de şu anda 15 şubelik geniş bir ağ ve 194 çalışanla faaliyet gösterdiklerini, şubelerde tüm bankacılık hizmetlerini İş Bankası’nın hizmet kalitesiyle kesintisiz şekilde sunduklarını vurguladı. Şimşek, 2018 yılsonu itibarıyla aktif büyüklüğü 3,8 milyar TL’ye, kredi hacmi 1,9 milyar TL’ye ulaşan şubeleriyle Kuzey Kıbrıs ekonomisinin gelişimine katkı sağladıklarını ifade etti.
Türkiye’de tarım sektörünün istihdamdan 2018 yılında %17,3 ve ihracattan %13,8 düzeyinde pay aldığını, 2019 Mart sonu itibarıyla İş Bankası olarak tarım sektörüne kullandırılan kredilerin yaklaşık 4,5 milyar TL olduğunu bildirdi.
TARSİS ile üreticilerin taleplerine 15 dakikada yanıt verilebiliyor
KKTC’nin toplam arazi varlığının yaklaşık 1,9 milyon dekarının tarımsal arazi olduğuna, bunun 1,6 milyon dekarının ekilebilir araziden oluştuğuna ve ekilebilir arazinin yaklaşık % 60’ının ekonomik amaçlar için kullanıldığına işaret eden Şimşek, Kuzey Kıbrıs’ta 650 milyon TL ile toplam gayri safi hasılanın %5,4, toplam istihdamın ise %3,6 oranındaki kısmının tarım sektöründen sağlandığını söyledi. KKTC’de sektörün nakdi kredi kullanımının 2019 Nisan itibarıyla yaklaşık 1,2 milyar TL seviyesinde olduğunu belirten Şimşek, “Biz İş Bankası olarak, çok çeşitli üretim tiplerini barındıran ve bunlar içerisinde de ürün tipleri son derece çeşitli olan sektöre çok yönlü yaklaşıyor, çiftçimizin farklılaşan ihtiyaçlarına katkı sunacak çalışmalar yapıyoruz. Pek çok firma, kurum ve kuruluş ile işbirlikleri geliştiriyoruz. Ayrıca ürün ve hizmetlerimizi, organizasyon yapımızı ve iş yapış biçimlerimizi sürekli gözden geçirip güncelliyoruz. Üreticilerin ihtiyacını en uygun ve doğru çözüm yolları ile karşılamayı, böylelikle üreticilerimiz ile karşılıklı güvene dayanan ve uzun yıllar sürecek ilişkiler kurmayı amaçlıyoruz.” diye konuştu.
Günümüzde üreticinin faaliyetinden gelir elde edebilmesinin öncelikle “üretim sezonu sonunda kar edeceği finansman yapısını kurabilmekten” geçtiğinin altını çizen Şimşek, İş Bankası olarak, KKTC’de sektörün kredi taleplerini değerlendirmek için, tarımsal üretimine ve ihtiyaçlarına uygun bir hesaplama sistemi geliştirerek, bankanın kredi karar mekanizmalarına entegre ettiklerini söyledi. Bunun için yaklaşık 1 yıl önce ortak bir çalışma başlatarak, Bakanlığın yanı sıra pek çok üreticiyi, birlik ve kooperatifi ziyaret ettiklerini, Kuzey Kıbrıs’taki üretimin detaylarına nüfuz etmeye çalıştıklarını belirten Şimşek, bu çalışmaların sonucunda KKTC Tarım Kredileri Değerlendirme Sistemi’nin (TARSİS) ortaya çıktığını ifade etti. TARSİS’in KKTC’deki tüm şubelerin kullanımına sunulduğunu ve üreticilerin taleplerine 15 dakika gibi kısa bir süre içerisinde yanıt verilebildiğini vurgulayan Şimşek, “TARSİS ile üreticilerin ihtiyaçlarını ne ihtiyacından az ne de fazla, en doğru miktar ve koşullar ile karşılıyoruz. Böylece, üreticilerimizi desteklerken, sürdürülebilir üretim yapmalarını da gözetiyoruz” dedi.
“Üreticilerin yanında olma” vizyonu ile finansal ihtiyaçlarını en uygun çözümler ile karşılarken, ihtiyacı doğru ölçümlemenin yanında maliyetlerini azaltan ürün ve hizmetler de sunacaklarını aktaran Şimşek, bunların en başında, üretim sezonu öncesinde ve üretim sürecinde tarımsal girdi ihtiyaçlarını 6 aya varan faizsiz dönem avantajı ile temin etmelerini ve ödemelerini hasat döneminde yapmalarını sağlayan İmece Kartı’n geldiğini söyledi. Şimşek, kısa süre içinde İmece Kartı KKTC’de de yaygınlaştırarak üreticilere girdi temininde önemli bir finansal destek ve girdi temininde esneklik kazandırmak istediklerini, üreticinin ihtiyacını doğru yöntemlerle, uygun şekilde ve zamanında karşılayan, güvenilir ve kalıcı bir iş ortağı olmayı amaçladıklarını vurguladı.
KKTC Başbakanlık Müsteşarı Ömer Köseoğlu
KKTC Başbakanlık Müsteşarı Ömer Köseoğlu ise hükümet olarak tarım sektörünü çok önemsediklerini, Kuzey Kıbrıs’ın tarım alanında kendi ihtiyacını kendisi karşılayacak noktaya gelmesini hedeflediklerin söyledi. Üretime giden yolda çiftçiler ve hayvancılıkla uğraşanların finansal ihtiyaçlarının karşılanması noktasında bankalara büyük sorumluluklar düştüğünü belirten Köseoğlu, “İş Bankası’nın bu sorumluluğu aldığını görmekten mutluluk duyuyoruz” dedi.
Toplantıda ayrıca, İş Bankası Ticari Bankacılık Pazarlama Bölümü Sektörel İhtisas Bankacılığı Müdür Yardımcısı Yıldırım Şerif Tatay da KKTC’de sunulan tarımsal ürün ve hizmetlere ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.
02.07.2019