İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, 37’inci “İş’le Buluşmalar” toplantısında Eskişehir’de işadamlarına hitap etti:
“Milli bankacılığın önderi olmaya devam edeceğiz”
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali “Hizmet taahhüdümüzün karşılığı olan konularda şimdiye kadar nasıl hiç dur kalk yapmadıysak, istikrarla, sağlıklı duruşla her zaman öngörülebilir davrandıysak bundan sonra da aynı şekilde devam edip, milli bankacılığın önderi olmaya devam edeceğiz” dedi.
Türkiye İş Bankası’nın, 2008’den bu yana KOBİ’lere bilgi ve danışmanlık desteği sağlamak amacıyla düzenlediği İş’le Buluşmalar Toplantısı’nın 37’inci durağı Eskişehir oldu. “Rekabette Yenilikçilik” konulu toplantının açılış konuşmasını yapan Adnan Bali, İş Bankası olarak ilk şubelerini açtıkları 1931 yılından bu yana Eskişehir’in sanayisine, üretimine, istihdamına katkıda bulunduklarını vurgulayıp, Eskişehir’e en çok şube ile destek veren özel banka konumunda bulunduklarını belirtti.
Konuşmasında ekonomik gelişmelere değinen Bali, küresel ekonomik konjonktürdeki değişimlerin Türkiye ekonomisini de doğrudan etkilediğini, ülke olarak bir taraftan kısa dönemli cari riskleri doğru bir şekilde yönetmeye çalışırken, diğer taraftan büyümeyle cari açık arasındaki çelişkiyi çözebilecek yapısal reform ve tedbirler üzerinde yoğunlaşmanın gerektiği yeni bir döneme girildiğini söyledi.
2014 yılında tüm gelişmekte olan ülkeler için olduğu gibi Türkiye ekonomisi için de risklerin arttığının altını çizen Bali, bu çerçevede mevcut konjonktürün, gerek kamu kesimine gerekse özel sektöre, küresel ekonomideki gelişmelerden kaynaklı oluşabilecek etkilerin Türkiye ekonomisine yansımalarını en aza indirme sorumluluğu yüklediğini söyledi.
Türkiye’nin hem dış ticaret imkânlarının hem de iç talebin nispeten canlanmasına dayalı bekleyişlerle yüzde 3’ün üzerinde bir büyüme oranına ulaşabileceğini ifade eden Bali, dış konjonktürün bundan daha yüksek büyüme imkânını da vermediğinin altını çizdi. Ekonominin ülkenin potansiyelinin altında kalmayacak bir büyüme gerçekleştirme olasılığı bulunduğunu kaydeden Bali, bunun altına düşebilecek bir büyümenin Türkiye’yi farklı başka sorunlarla karşı karşıya bırakabileceğine dikkat çekti. Bali, “Ben bunu şuna benzetiyorum; arabayla yolculuk yapıyorsunuz, yavaş giderseniz zamanında varamıyorsunuz. Gereğinden fazla hızlı giderseniz yakıt tükeniyor. Türkiye, ideal bir büyüme dengesi bulmak zorunda. Bunun tecrübî yöntemlerle söylenebilecek seviyesi, kişisel kanaatim yüzde 5’ler seviyesidir. Bunun altı Türkiye’yi sosyal sorunlarla, istihdam sorunuyla, hatta oradan yansıyan bütçe sorunlarıyla karşı karşıya bırakır” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin kişisel geliri 2 bin dolarlardan 10 bin doların üzerine çıkarırken çok büyük başarı gösterdiğini dile getiren Adnan Bali, “Bundan sonrasının aynı modelle gitmesi mümkün görünmüyor. Eğer aynı modelde ısrar edilirse daha fazla güç harcayarak daha az sonuç yaratılacak ki bu da patinajdır. Hukuk altyapısını geliştirerek hem yurtiçi hem yurtdışı yatırımların cazip olabileceği bir iklimi yaratmamız gerekiyor. Bugün şayet daha zor şartları gerektiren yeni bir lige atlayacaksak, bunun gerektirdiği politikaları hayata geçirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin şu anda ekonominin içinde bulunduğu süreci idare edebilecek, yönetebilecek tecrübeye sahip olduğunu belirten Bali, “Örneğin 2008’in son çeyreğinde ortaya çıkan global krizden sonra daralan ekonomiye bir ivmeyi kamu ekonomisi yoluyla verip kısa süre içinde büyüme trendine geçebilmiştik” diye konuştu. Bürokraside, finans sisteminde ve iş dünyasında bu tecrübenin olduğunu hatırlatan Bali, “Kritik olan; temel makro ekonomik politikalarda bu reformcu yaklaşımın benimsenmesi suretiyle, ihtiyatlı para politikalarının devamlılığının sağlanması ve bankacılık, finans sisteminin mevcut güçlü konumunu korumasıdır” dedi.
Adnan Bali, İş Bankası’nın bu dönemde hangi koşullar oluşursa oluşsun aynı kararlılıkla imkânlarını sonuna kadar üreticinin, sanayicinin, çiftçinin, esnafın, hane halkının ihtiyaçlarına sunmaya devam edeceğini vurgulayarak, “Sadece kendimiz kazanmak değil muhataplarımıza da kazandırmak, birlikte değer yaratmak, bu ülkeye değer yaratmak için çalışacağız. Hizmet taahhüdümüzün karşılığı olan konularda şimdiye kadar nasıl hiç dur kalk yapmadıysak, istikrarla, sağlıklı duruşla her zaman öngörülebilir davrandıysak bundan sonra da aynı şekilde devam edip, milli bankacılığın önderi olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen İş’le Buluşmalar Toplantısı’nda Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Özaydemir, Eskişehir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Güler, Piri Reis Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Berksoy, Hidromek Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Bozkurt, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav ile Dünya Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt da birer konuşma yaptı.
17.09.2014