Finans sektörünün istikrarı, güçlü özkaynak yapısı reel sektör için de lazım
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Türk bankalarının güçlü özkaynakları ve sağlıklı büyüme stratejileriyle iyi bir sınav verdiğine dikkat çekerek “Bu dengeleri de fazla zorlamamalıyız. Bugün bu dengelerin maalesef bir miktar zorlanmakta olduğunu söylemek durumundayım” dedi.
Türkiye İş Bankası’nın, 2008’den bu yana KOBİ’lere bilgi ve danışmanlık desteği sağlamak amacıyla düzenlediği İş’le Buluşmalar toplantısının 35’inci durağı Samsun oldu. “Ticaretteki Değişim Rüzgârlarına Samsun’dan Bakış” konulu toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Samsun’da ikinci kez İş’le Buluşmalar toplantısı düzenlediklerini belirterek “Uzun yıllardan beri Samsun’da en çok şubesi olan özel banka unvanımızı koruyoruz. Samsun, Karadeniz Bölgesi’nde nakdi ve nakdi ticari kredilerde Bankamızın ve sektörün en fazla bakiyeye sahip olduğu il. Ulaşım altyapısı, tarım ve tarıma dayalı sanayi potansiyeli, uluslararası pazarlara erişimi, enerji koridorları açısından bakıldığında, Türkiye’nin geleceğinde kritik öneme sahip bir kent olacağını kolaylıkla söyleyebiliriz” dedi.
“Finans sektörünün istikrarı ve güçlü yapısı reel sektör için de lazım.”
Türkiye ekonomisinin başarılı bir şekilde devam ettiğini, ortaya çıkan finansal dalgalanmaları bir süredir ıskonto ile yaşadığını belirten İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, bu sürecin gelişmesinde finans sektörünün sağlam duruşunun çok önemli rolü olduğunu, Türk bankalarının güçlü özkaynaklara dayanarak, sağlıklı büyüme stratejileri izleyerek iyi bir sınav verdiğini söyledi. Adnan Bali, “Bu dengeleri de fazla zorlamamalıyız, bozmamalıyız. Çünkü finans sektörünün istikrarı, güçlü özkaynak yapısının sürdürülmesi sadece kendisi için değil aynı zamanda reel sektör için de lazım. Bugün bu dengelerin maalesef bir miktar zorlanmakta olduğunu söylemek durumundayım” dedi.
Adnan Bali, Batı Avrupa’nın yaşadığı krizden de örnek vererek şunları söyledi “Batı Avrupa’da kriz sırasında gördük. Hane halkına, vergi mükellefine dünyanın yükü fatura edildi. Türkiye’de böyle bir tablo oluşmadığı gibi, tek kuruş finans sistemine veya bu tür sermayelendirme operasyonlarına kaynak ayrılmadığı gibi, performans üzerinden de vergisi ödenen bir gelişme gösterildi. Bunların çok kıymetli olduğunu, sürdürülmesi gerektiğini düşünüyorum”.
Bankacılık sektörünün kârlılığına da değinen Adnan Bali, “Güçlü özkaynaklar, gelişmiş insan gücü, gelişmiş teknolojik altyapı ve iyi yönetim kalitesiyle bankacılık sektörünün kârları kendisine kurayla isabet etmiş falan değildir. Hakiki bir kalitenin göstergesidir ve bundan hepimiz memnun olmalıyız. Çünkü bu kârlar, bu tür performanslar topluma yarattığımız değeri, ya da bir başka ifadeyle topluma yüklemediğimiz, toplumun yüklerini artırmadığımız performansları ifade ediyor” dedi.
“Finans sisteminin de bir matematiği var.”
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali sözlerini şöyle sürdürdü; “Her iş gibi, finans sisteminin de bir matematiği var. Yüzde 15’in altında öz kaynak kârlılığı, yüzde 2’nin altında aktif kârlılığı, yüzde 4’ün altında net faiz marjı, yüzde 43 ile 45’in üzerinde bir gider gelir rasyosu finans sisteminin matematiğini çalıştırmıyor. Öz kaynakların güçlenmesi sürecini devam ettiremiyor, özkaynaklar güçlenmedikçe de kredi verme kapasiteniz aynı oranda artmıyor. Bu şu demektir, bu ülkenin altyapıdan, enerjiye, işletme sermayesi ihtiyacından hane halkının ihtiyaçlarına kadar finansmanı yeterli düzeyde karşılanabilecek olmuyor demektir. Bugün en büyük kreditörlerin, en büyük bankaların sermaye yeterlilik rasyoları yüzde 14’lü seviyelere gelmişse, biz kendimize uluslararası normlardan uzaklaşmış kıstaslar koymamalıyız. Bunların tamamını bir arada düşünüp politika demetimizi finansal istikrarı bir yandan korurken, finans sisteminin istikrarını da aynı şekilde koruyup reel sektörün de bundan olan istifadesini sağlamak gerekir”.
Moderatörlüğünü Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın yaptığı “Ticaretteki Değişim Rüzgârlarına Samsun’dan Bakış” başlıklı 35. İş’le Buluşmalar toplantısına Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Muharrem Durmuşoğlu, Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, Birleşmiş Milletler Uluslararası Ticaret Merkezi, İşletme Yönetimi Geliştirme Bölümü ve Dış Ticaret Teşvik Kurumlarını Güçlendirme Bölümü Emekli Kurucu Başkanı Prof. Dr. Osman Ata Ataç, Okan Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Taner Berksoy ve Dünya Gazetesi yazarı Rüştü Bozkurt konuşmacı olarak katıldı.
04.12.2013