Kadın liderliğinde dünyayı değiştirme vizyonuyla yola çıkan ARYA Kadın Yatırım Platformu; her yıl düzenlediği Retreat etkinliğinin 7.’sini, 3-5 Haziran tarihleri arasında, Türkiye İş Bankası ve Fark Holding ana sponsorluğunda Bodrum'da gerçekleştirdi. Arya’nın hem kapital hem de sosyal etkisinde büyük rol oynayan ve en önemli gücü olan “Arya Challenge Club” üye ve Başkanlarının katılımı ile Arya üyeleri, melek yatırımcılar ve girişimciler etkinlikte bir araya geldi.
Kadın liderliğinde dünyayı değiştirme vizyonuyla kurulmuş sosyal girişim, ARYA Kadın Yatırım Platformu’nun bu yıl yedincisini gerçekleştirdiği ARYA Retreat etkinliğinde; Arya Kurucusu Ahu Serter, giderek daha da büyüyen üye ve katılımcılarına, Arya’yı ekosistemde bambaşka bir yere taşıyacak olan yeni “Arya Fonu” projesinin tanıtımını yaptı. Türkiye İş Bankası ve Fark Holding ana sponsorluğunda düzenlenen etkinlikte; ARYA Yatırıma Hazırlık Hızlandırma Programı yarı finalistlerinden beş girişim; Arventek, Be Right Back, Gözen Institute, Jeli AI ve Traick sunumlarını yaptı.
Finalist beş girişimcinin tamamı networking, geri bildirim ve yatırımcılarla buluşma şansı yakaladı.
Arya Retreat 2022; Arya Kurucusu Ahu Serter, Kurucu Ortağı Münteha Adalı ve İş Bankası Dijital Bankacılık Bölüm Müdürü Emre Ölçer’in açılış konuşmalarıyla başladı.
Ahu Serter, 2021 yılındaki kapanış konuşmasında söz ettiği 5C’yi gözden geçirdi ve Arya’nın hedefleri kapsamında nerede olduğundan bahsetti:
“Challenge / Zorlu Hedef: Kendinize sizi zorlayacak bir hedef belirleyin ve Arya Retreat 2022’de buluşana kadar bu hedef üzerinde çalışın.”
“Collaboration / İş Birliği: Arya Retreat 2022’de tekrar buluşana kadar bir kişiyle tanışın, onunla birlikte kendinizi, işinizi ve birbirinizi geliştirmek için iş birliği yapın.”
“Communication / İletişim: İnsanlarla iletişime geçerken satır aralarını anlamaya çalışın ve tanışmadan önce kendileri hakkında bilgi sahibi olun.”
“Connect / Bağlantı: Kendinize zorlayıcı bir hedef belirleyip, iş birliği yapmak üzere iletişiminizi kuvvetlendirdiğinizde o kişi ve çevrenizle doğrudan bağlantı kurarsınız.”
“Convergence / Birleşme: Yaptığınız işlerin bugüne kadar birikmiş etkisinin üstel bir şekilde artmasını hedefleyin.”
İş Bankası Dijital Bankacılık Bölüm Müdürü Emre Ölçer de geçen sene belirlenen 5C’ye, bu yıl bir ekleme yaptı: “Courage / Cesaret”. Pre - Retreat finalistlerinin sahne alması ile ilgili ise: “Her ne kadar yarışmada ilk üçe giren girişimleri seçecek olsak da böylesine bir topluluğun parçası olmak ve sahnede sunum yaparak kendilerini tanıtma ve yatırımcılarla bir araya gelme fırsatı yakalamak tüm girişimcilerimiz ve ekosistem için bir kazanım” dedi.
Her yıl düzenlenen etkinliğin bu yılki gala konsepti “TIME TO GLOW - PARLAMA ZAMANI” kapsamında tüm katılımcılar kendilerini tanıtarak bu yılki parlama hedeflerini 30 saniyelik asansör konuşmalarıyla anlattılar.
Arya Kurucu Ortağı Münteha Adalı, konsepte atıfta bulunarak bu yılın Retreat’inin amacını belirtti: “Konfor alanından parlayarak çıkmak için bir araya geldik.”
Arya Kurucusu Ahu Serter, “Paranın Cinsiyeti Yoktur” başlıklı konuşmasında “Kadına Yatırım Yap” teması kapsamında yakın zamanda Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurusu yapılacak ve İş Bankası - Maxis iş birliğiyle kurulacak Arya Fonu’ndan söz ederek, ekosistemdeki cinsiyet eşitliğinin sonuçlarıyla ilgili bazı verilere değindi.
● Tüm dünyada, büyüyen girişimlere her yıl gerçekleşen milyarlarca dolar yatırımın yalnızca %2’si kadın kuruculara yapılıyor.
● Dünyada en az bir kadın kuruculu şirketlerin tüm şirketlere oranı yalnızca %20.
● Dünyada her 8 VC’ye sadece 1 kadın yatırım profesyoneli düşüyor. Girişim sermayesi yatırımcılarının da yalnızca %12’si kadın.
● Cinsiyet dengesi olan yatırım ekipleri, cinsiyet dengesi olan girişimlere daha fazla yatırım yapıyor. İçinde daha fazla kadın olan yatırım ekiplerinin, içinde daha fazla kadın olan girişimlere yatırım yapma olasılığı 2 kat daha fazla.
Tüm bu veriler doğrultusunda cinsiyet dengesinin hem girişimci hem de yatırımcı seviyesinde kurulması amacıyla büyüyen ekosisteme Arya Girişim Sermayesi Yatırım Fonu eklendi.
Günün son oturumunda, Holistik Postür Uzmanı Hakan Çağlayan, “Beden Duruşunu Değiştir, Dünyan Değişsin” konulu workshop çalışmasıyla tüm katılımcılara beden duruşu ile ilgili ipuçları verdi.
Birlikte Parlama Zamanı
Etkinliğin ikinci gününün ilk oturumunda “Arya Yatırım Süreçleri & Arya Fon” panelinde fonun yöneticileri Arya Kurucusu Ahu Serter, Arya Yatırım Direktörü Özlem Tümer Eke, Fark Labs Ankara Direktörü İlknur İlkyaz Gül, Maxis Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi Koordinatörü Selami Düz, İş Bankası Girişimcilik Müdürü Deniz Gürkan, Arya Fon GP Sanem Tatlıdil fonu tanıtarak soruları yanıtladı.
Dorman Capital Kurucusu & Yazar Ebru Dorman, “Hayallerin Ötesinde Yaşamak - Yaşamınızı Nasıl Ölçersiniz?” konulu keynote konuşmasıyla tüm dinleyicilere hayal etmekten vazgeçmemenin öneminden bahsetti.
Arya Kocaeli Challenge Club Başkanı, İş Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı ve Akmerkez GYO Bağımsız YK Üyesi Özge Bulut Maraşlı’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen Kadın Girişimciliğine Farklı Ülkelerin Yaklaşımları: ABD Örneği panelinin konuşmacısı, ABD Büyükelçiliği Halkla İlişkiler Müdürü Deniz Gürsan oldu. ABD Büyükelçiliği’nin kadın girişimcilere destek projelerinden söz eden Gürsan, Arya’nın yeni paydaşlarından olmaktan keyif duyduğunu belirtti.
“Günde 1 Milyon Fal Bakan Adamın Yolculuğu” başlıklı sunumuyla ilham veren girişimcilik öyküsünü anlatan Faladdin Kurucu & CEO’su Sertaç Taşdelen, Uzak Doğu’daki kurumsal yönetim danışmanlığı kariyerini bırakıp annesinin fal yeteneğinden yola çıkarak, bugün global ve yerel uygulama mağazalarında her zaman birinci sırada olan mobil uygulaması Binnaz Abla ve yapay zeka ile çalışan fal uygulaması Faladdin ile yakaladığı başarı hikayesinden ve gelecek planlarından söz etti.
Günün son konuğu, Bağımsız YK Üyesi, Yazar, Danışman ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi İdil Türkmenoğlu oldu. “Torpil Değil Networking” ve “Pozitif Yönetim” isimli kitaplarıyla bilinen Türkmenoğlu, konuşmacılara “Hedeflere Ulaşmanın İpuçları”ndan ve 3K’nın öneminden, yaşadığımız olaylar değişmez olsa bile bakış açımızı değiştirirsek etkisini değiştirebileceğimizden bahsetti: Kalıcı mı yoksa geçici mi, kapsamlı mı yoksa belli olaylarla sınırlı mı, kişisel mi yani kişisel yeteneklerimizle ve gücümüzle aşılabilir mi?
Daha da ileriye…
İlham veren son konuşmacımız, QNB Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras ise “Deneyimler” kitabında da söz ettiği, “Deneyimlerden Süzülen İlkeler” başlıklı konuşmasıyla bizlerleydi. Eğitim hayatının sonrası bugüne kadar elde ettiği başarıları “Bireysel Gelişim, İş ve Takım Kurmak, Yönetim İlkeleri ve Değişime Uyum” ana başlıklarında anlattı.
Tecrübeli yatırımcılar; yatırım tecrübelerinden, bir yatırımcı gibi düşünmekten ve bir girişimi değerlendirirken nelere dikkat ettiklerinden, yatırımcı olmanın hayatlarını nasıl dönüştürdüğünden bahsederek yeni yatırımcılara yol açtılar.
5 girişimci yatırımcı karşısına çıktı
Arya Yatırıma Hazırlık Hızlandırma Programı’nda finale kalan girişimciler; şirketlerine yatırım alabilmek için sunum yaptılar. Biyoloji, malzeme bilimi ve tasarım odağında çalışan, Türkiye’nin lider ve multidisipliner biyomateryal şirketi Gözen Institute, inşaat sektöründe inovasyonu ve dijital dönüşümü ileriye taşımak misyonu ile kurulmuş inşaat teknolojisi girişimi Arventek, güçlü bilgisayar sahiplerinin cihazlarını kullanmadıkları zamanlarda oyunculara internet üzerinden kiralayabileceği ve oyuncuların AAA oyunlarını internet üzerinden bu cihazlarda oynayabileceği bir cloud gaming & paylaşım platformu olan Be Right Back, tiroid nodüllerinin tanısı için geliştirilmiş, erken teşhise olanak sağlayan yapay zeka tabanlı web uygulaması Traick ve yeni nesil ses ve konuşmaya dayalı yapay zeka desteği ile tüm kanallardan gelen konuşmaları otomatikleştiren JeliAI yatırımcı karşısına çıktı. Jüri değerlendirmeleri sonrası seçilen ve İş Bankası desteğiyle verilen 50 bin TL, 20 bin TL ve 10 bin TL tutarındaki ödüle hak kazanan ilk üç girişim sırasıyla; Gözen Institute, Arventek ve JeliAI oldu.
Arya Kadın Yatırım Platformu Hakkında:
Kadın liderliğiyle dünyayı dönüştürme vizyonuyla 2013 yılında kurulan Arya Kadın Yatırım Platformu, bir sosyal girişimdir. Kadın girişimcilerin finansa erişiminde kolaylaştırıcılık rolü üstlenir ve kadın girişimcilere bilfiil yatırım yaparken, daha çok kadının yatırımcılığı öğrenip deneyimlemesi ve üyelik programlarıyla da profesyonel yaşamlarında birbirlerini güçlendirmelerini sağlar. Eğitim programları, etkinlikler ve networking faaliyetleri düzenler.
Kuruluşundan bu yana on beş kadın ortaklı girişime, 4 milyon ABD dolarının üzerinde yatırım yapan ARYA Kadın Yatırım Platformu olarak, sadece yatırımın yeterli olmadığını gördüğümüz bu süreçte, sermaye kadar önemli olan diğer ihtiyaçları da çalışma programımıza aldık;
● Yatırıma hazırlık hızlandırma programları,
● Üyelerimize özel eğitimler,
● Hem kurumumuza hem de üyelerimize katkı sağlayacak kurumsal iş birlikleri,
● Mentorluk programları,
● İlham verici etkinlikler, kulüp buluşmaları ile yolumuza devam ediyoruz.
Hızlı uyum sağlama yetkinliğimizi kullanarak, değişen koşullara ve ihtiyaçlara göre aksiyon alarak etki alanımızı büyütmeye devam edeceğiz.