BİREYSEL
BANKACILIK
TİCARİ
BANKACILIK
BANKAMIZI
TANIYIN
BİREYSEL BANKACILIK
Krediler
Kartlar
Mevduat ve Yatırım
Dijital Bankacılık
Sigorta ve Emeklilik
Ödemeler ve Para Transferi
Ayrıcalıklı Hizmetler
Özel Bankacılık
Ticari Krediler
Ticari Kartlar
Dış Ticaret
POS / ÖKC
KOBİ Bankacılığı
Tarım Bankacılığı
İşinize Özel
Dijital Bankacılık
Mevduat ve Yatırım

Anadolu’da 80’lerin bayileri bugünün dış ticaret şirketleri oldu

​Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Mersin’de gerçekleştirilen İş’le Buluşmalar toplantısında Türkiye’nin Bankası olarak İş Bankası’nın ekonomiyi desteklemek, üretimi teşvik etmek için var olduğunu söyledi. Bali, 2011 ve 2012 ilk çeyreğindeki kredi büyüklükleri, artış oranı, yaygınlık gibi konulardaki yüksek performanslar dikkate alındığında KOBİ’lerin en önemli sorunlarından biri olan finansal kaynaklara ulaşımla ilgili sıkıntının aşılması için İş Bankası’nın üzerine düşeni eksiksiz yerine getirdiğini ifade etti.

İş Bankası’nın, 2008’den bu yana KOBİ’lere bilgi ve danışmanlık desteği sağlamak amacıyla düzenlediği İş’le Buluşmalar toplantısının yeni durağı Mersin oldu. Moderatörlüğünü Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın yaptığı “Doğu Akdeniz’in Dışa Dönük Yüzü Mersin” konulu toplantıda,  Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, TIRSAN Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Çetin Nuhoğlu, Ekin Fuarcılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Halim Bulutoğlu, Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Berksoy ve Dünya Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt da konuşmacı olarak yer aldı.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, toplantının açılışında yaptığı konuşmada İş Bankası’nın 162 milyar 584 milyon TL aktif büyüklük ile Türkiye’nin en büyük bankası olduğunu belirterek, ‘İş Bankası’nın Mersin’le ilişkilerinin de çok köklü bir geçmişi vardır. İş Bankası olarak, Mersin’deki ilk şubemiz bundan tam 84 yıl evvel 1928 yılında açılmıştır.  İş Bankası yalnızca trenin değil, vapurun da gittiği yerlere gitmiştir. Yeni şubenin ilk değerlendirmesi 1929 yılı başında yapılmış ve bu değerlendirmede şubenin kârlı çalışacağı, Tarsus’ta da şube açılmasının yararlı olacağı belirtilmiştir. Nitekim, İş Bankası Mersin’de kısa bir sürede önemli başarılar elde etmiş, açılışının üzerinden henüz 7 ay geçmeden plasman miktarını Mersin’de faaliyet gösteren Selanik, Osmanlı, Ziraat ve Fransız Şark Bankaları’nın üzerine çıkarmış, ticari işlemlerde yüzde 30 pazar payı elde etmiştir’ dedi.

İş Bankası nakdi ticari kredi bakiyesini en fazla artıran özel banka oldu.

Adnan Bali, İş Bankası’nın 2012 yılı ilk çeyrek döneminde hem nakdi hem de nakdi ticari kredilerde önceki yıllarda olduğu gibi özel bankalar arasında birinci sırada olduğunu belirtti.  Bu lider konumuna rağmen, İş Bankası’nın 30 ilde de 2011 yılına göre nakdi ticari kredi bakiyesini en fazla artıran özel banka olduğuna dikkat çeken Bali; İstanbul, Ankara ve İzmir dışında kalan illerdeki gelişimi, söz konusu üç ildeki gelişiminin üzerinde olduğunu vurguladı.

“İş Bankası istikrarlı bir iş yapma tarzının karşılığıdır”

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, “Bankamızın 2011 yılı sonu itibarıyla toplam kredi bakiyesi sektör yüzde 30 artarken yüzde 43 gelişmeyle 27 milyar TL olmuştur. 2011 yılı ve 2012 ilk çeyreğindeki kredi büyüklükleri, artış oranı, yaygınlık gibi konulardaki yüksek performanslarımız dikkate alındığında ve rakamlarımız ile müşteri temaslarımız birlikte değerlendirildiğinde dokunmadığımız herhangi bir il bulunmamaktadır. 64 ilde en fazla nakdi ticari kredi veren banka olarak yaygın bir performans ve saha hâkimiyeti gösteriyoruz.” dedi.

Sorunlu kredilerin yüzde 2,1’in altına indiğini ifade eden Bali, İş Bankası’nın sorunlu kredi yaratmak bir yana sorunlu kredisi bulunan ancak ödeme niyeti olan müşterilerine çözümcü bir şekilde yaklaştığının altını çizdi. Belli bir satın alma ve geri ödeme gücüne dayanmayan, tüketimi özendiren bir kredi anlayışına sahip olmadıklarını aksine üretime dönen kredileri önemsediklerine dikkat çeken Bali, İş Bankası’nın istikrarlı bir iş yapma tarzının karşılığı olduğunu vurguladı. Bali, finansal istikrarın sağlanmasında kendilerine düşen görevi oldukça önemsediklerini de ifade etti.

“Kriz sürecinde varlıklarımızı koruyabilmemiz güçlü bir finans sistemimiz olduğunun göstergesidir.”

Kriz döneminde finans sektörünün önemli bir sınav verdiğine dikkat çeken Bali, “Bugün kriz sürecinde varlıklarımızı koruyabildiysek, bu güçlü bir finans sistemimiz olduğunun göstergesidir. Avrupa’da ne tür bedeller ödendiğini izliyoruz” dedi.

Yüksek kaldıraç kullanan ve borçlu ülkelerin sorun yaşadığına dikkat çeken Bali sözlerini şöyle sürdürdü: “On gün önce katıldığım Danimarka’nın Kopenhag kentinde düzenlenen Uluslararası Finans Enstitüsü’nün toplantısında Nijerya, Gana ve Kenya’nın sunumları yapıldı. Bu ülkelerin enflasyon rakamları 10’lu rakamlar. Nijerya’da bankacılık reformu hemen hemen tamamlanmış. Son noktada farklılaşan bu performansı göstermeseydik bu ligin de dışında kalacaktık.”

“Anadolu’da 80’lerin bayileri bugünün dış ticaret şirketleri oldu”

Bugün dünyada yaşananların uluslararası gelişme dinamiğinin kaymakta olduğunu gösterdiğini söyleyen Bali, “Gelişme dinamiğinin doğuya doğru kaymakta olduğunu müşahade ediyoruz. Ülkemiz müthiş bir müteşebbislik ruhuyla özellikle Anadolu’da giderek perakendeleşen sermaye yapısıyla çoık farklı bir performans sergiliyor. 1980’lerin bayi ya da tedarik zincirleri bugünün dış ticaret şirketleri oldu”dedi.

20.06.2012
X Kapat