Devlet Tahvili ve Hazine Bonosu nedir?
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilen Devlet İç Borçlanma Senetleri’nden vadesi bir yıldan uzun olanlar Devlet Tahvili, vadesi bir yıldan kısa olanlar Hazine Bonosu olarak adlandırılmaktadır. Söz konusu kıymetlerden iskontolu olarak ihraç edilen tahvil ve bonoların vade sonu değeri 100 TL’dir. İskontolu kıymetler dışında sabit faizli kupon ödemeli, değişken faizli kupon ödemeli ve TÜFE’ye endeksli kupon ödemeli kıymetler de ihraç edilmektedir. Devlet Tahvilleri ve Hazine Bonoları BİST Borçlanma Araçları Piyasası’nda işlem görmektedir.
Özel Sektör Borçlanma Aracı nedir?
Özel Sektör Borçlanma Araçları, anonim ortaklıklar tarafından kaynak sağlamak amacıyla ihraç edilen sermaye piyasası araçlarıdır. Özel Sektör Borçlanma Araçları 1 yıldan uzun vadeli tahvil olarak veya 1 yıldan kısa vadeli finansman bonosu olarak ihraç edilebilmektedirler. Özel sektör şirketleri tarafından ihraç edilen tahvil ve bonolar, Devlet İç Borçlanma Senetleri’ne (DİBS)’lere göre daha riskli kabul edilmelerinden dolayı, benzer vadeli DİBS’lerin üzerine ek getiri eklenmesi suretiyle ihraç edilmektedirler. Dolayısıyla, Özel Sektör Borçlanma Araçları daha yüksek faiz getirisi sunan kıymetlerdir.
Bankamızda Devlet İç Borçlanma Senetleri üzerine ek getiri eklenmek suretiyle tahvil ve bono ihracı gerçekleştirmektedir. Halka arz yöntemi ile yapılan ihraçlarımızda müşterilerimiz nakit dışında döviz, fon veya diğer Türk Lirası cinsi bono veya tahvillerini bloke ettirmek suretiyle talepte bulunabilmektedirler. İhraç sonrasında bu kıymetler Şubelerimiz, Bankamatiklerimiz, Telefon Şubemiz, İnternet Şubemiz ve İşCep uygulaması aracılığı ile mesai saatleri içerisinde alınıp satılabilmektedir.
Özel Sektör Borçlanma Araçları’ndan elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi Devlet İç Borçlanma Senetleri ile aynıdır.
Bankanızdan nasıl Hazine Bonosu alabilirim?
Bankamız sisteminden 7 gün 24 saat Hazine Bonosu ve Devlet Tahvili alış satışı mümkün olmaktadır. Hazine Bonosu ve Devlet Tahvilleri Bankamızca;
• Müşterilerimize satış işlemlerinde minimum 100 TL nominal olmak üzere,
• Müşterilerimizden alış işlemlerinde de minimum 100 TL nominal olmak üzere, 10 TL nominal ve katları şeklinde işlem yapılabilmektedir.
Hazine Bonosu işlemlerinizi, Şubelerimiz, Bankamatiklerimiz, Telefon Şubemiz, İnternet Şubemiz ve İşCep uygulaması aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz.
Bankanızdan nasıl İş Bankası ihracı olan özel sektör kıymeti alabilirim?
Bankamız ihracı olan finansman bonolarının ve iskontolu tahvillerinin, Bankamız sisteminden mesai saatleri içerisinde (09:30-17:30 saatleri arasında) alış satışı mümkün olmaktadır.
Devlet İç Borçlanma Senetleri ve İş Bankası ihracı olan kıymetler hangi saatlerde alınır/satılır? Fiyatları değişir mi?
Devlet İç Borçlanma Senetleri Bankamız sisteminde 7 gün 24 saat alım-satıma açıktır. İş Bankası ihracı kıymetler ise mesai saatleri içerisinde (09:30-17:30 saatleri arasında) alım-satıma açıktır. Piyasa koşullarına göre kıymetlerin fiyatları gün boyunca değişebilmektedir.
Devlet Tahvili, Hazine Bonosunu, Banka ihracı borçlanma araçlarını vadeden önce sattığım takdirde kaybım olur mu?
Hazine Bonosu ve Devlet Tahvilleri ve Bankamız ihracı finansman bonoları/tahvilleri sabit getirili menkul kıymetler olduğundan vade sonuna kadar elinde tutan yatımcı için getirisi önceden belirlidir. Ancak söz konusu kıymetler için vadeden önce yapılan fiyatlamalar piyasa koşulları dahilinde aşağı veya yukarı yönlü değişiklik gösterebilir.
Bu nedenle vadeden önce kıymetlerini bozdurmak isteyen yatırımcının piyasa koşullarına bağlı olarak getirisi ya da kaybı olabilmektedir. Bu kayıp ya da getiri elinizde bulunan kıymetin vadesine, oranına ve ikincil piyasadaki fiyatlara bağlı olarak değişebilmektedir.
İş Bankası halka arzları ile ilgili bilgi alabilir miyim? Nasıl talepte bulunabilirim?
Genellikle İş Bankası kıymetlerinin ve hazine bonoları/tahvillerinin itfa tarihlerinde Bankamız tarafından halka arz yöntemiyle finansman bonoları ve iskontolu tahvil ihracı için talep toplanmaktadır. Genellikle pazartesi, salı ve çarşamba günleri talep toplandıktan sonra, ihraç edilen kıymetler Perşembe günü yatırımcıların hesaplarına geçmektedir.
Söz konusu ihraçların fiyat/getirileri belirlenirken, taleplerin toplandığı gözlem periyodu boyunca gösterge olarak seçilen Devlet İç Borçlanma Senetlerinin üzerine önceden belirlenen oranda ek getiri verilmesi yöntemiyle hesaplama yapılır. Böylelikle yatırımcılar benzer vadeli hazine bonoları/tahvillerinin üzerinde getiri elde etmiş olurlar.
Bankamız halka arzı dönemlerinde, Şubelerimiz, Telefon Bankacılığı ve İnternet Şubemiz üzerinden talepte bulunabilirisiniz.
Devlet Tahvili ve Hazine Bonosu ihaleleri ile ilgili bilgi alabilir miyim?
Hazine iç borçlanma ihaleleri genel olarak Pazartesi ve Salı günleri düzenlenirken bu ihaleler ile ilgili detaylar (senedin vadesi, itfa ve valör tarihi vs.) ihale gününden en az bir gün önce kamuoyuna duyurulmaktadır. İhale günü Hazine ve Maliye Bakanlığı gelen talepleri değerlendirip ihalede oluşan faiz ve satış miktarını kamuoyuna duyurur. İhaleyi kazanan aracı kurum ya da bankalar söz konusu senedi valör tarihinde, piyasada oluşan faiz koşulları paralelinde yatırımcılara satarlar.
Hazine ihalelerinde “Çoklu Fiyat İhale Sistemi” uygulanmaktadır. Bu yöntemde yatırımcılar ihaleden senet almaya hak kazandıkları takdirde, bu senetleri ihaleye katıldıkları fiyattan (faizden); almaktadırlar.
Bankamızda da çoklu fiyat yöntemiyle gerçekleştirilen Hazine ihalelerinde bu esasa dayanılarak dağıtım yapılmakta ve kıymet almaya hak kazanan müşterilerimizin talepleri teklif ettikleri fiyattan karşılanmaktadır.
Devlet İç Borçlanma Senetleri ile ilgili olarak detaylı bilgiyiwww.isbank.com.tr > Bireysel > Yatırım Ürünleri Hazine ve Maliye Bakanlığı internet sitesiwww.hazine.gov.tr adreslerinden edinebilirsiniz.
Hazine ihalelerine nasıl katılabilirim?
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın önceden ilan ettiği tarihlerde düzenlediği Hazine Bonosu ve Devlet Tahvili ihalelerine 100 TL ve üzerindeki talepler için katılabilirsiniz. Talepler ihale gününde saat 11:15 ’e kadar Şubelerimiz, 0850 724 0 724 Telefon Şubemiz vewww.isbank.com.tr İnternet Şubemiz aracılığıyla toplanarak TC Merkez Bankası’na iletilmektedir. İhale sonuçlandığında ihaleden Hazine Bonosu ya da Devlet Tahvili alabilen müşterilerimizin kıymetleri valör tarihinde yatırım hesaplarına alacak kaydedilmektedir.
İskontolu Bono’nun faiz oranından fiyatını nasıl bulabilirim?
Faiz oranını bildiğimiz bononun fiyatını hesaplamayı bir örnek ile açıklayacak olursak vade sonuna kalan gün sayısı 230, faiz oranı %10; vade sonu değeri 100 TL olan bir bononun fiyatı aşağıdaki formülle kolayca hesaplanabilir;
Fiyat = Vade sonu değeri / [1+(Faiz/36500*Vadeye Kalan Gün Sayısı)]
= 100/[1+(10/36500*230)] = 94,072
Yıllık basit %10 faiz oranından aldığım bir bonodan vade sonunda ne kadar getiri elde ederim?
Bono en kısa tanımıyla, vade bitiminde belli bir tutarı geri ödemeyi taahhüt eden borç senedidir. Bir bononun net getirisini hesaplamak için ilgili bononun alış fiyatı, vadeye kalan gün sayısı ve vade sonu değerini bilmek gerekir. Bonolar için vade sonu değeri 100 adet kıymet için 100 TL‘dir. Bononun alış fiyatı ile vade sonu değeri arasındaki fark o Bononun brüt getirisidir.
Örneğin 10.000 TL ile, %10 yıllık basit faiz veren ve vade sonuna 90 gün kalmış bir Bono satın alarak yatırım yaptığımızda bu bononun 100 nominal için fiyatı şöyle bulunur:
100/(1 + Faiz Oranı/36500*Gün Sayısı)
100/(1+10/36500*90) = 97,594
Bu durumda,
(10.000 / 97,594)*100= 10.247 TL nominal = 10.240 (Bonoların asgari 100 TL nominal olmak üzere 10 TL nominal ve katları şeklinde satıldığı için nominal aşağı yuvarlanmıştır.)
10.000 TL ile birim fiyatı 97,594 TL’den 10.240 adet Hazine Bonosu alınabilir.
10.240* 97,594 / 100= 9.993,63 TL
9.993,63 TL ile vadesine 90 gün kalmış Hazine Bonosunu %10 faizle aldığınızda hesabınıza vade sonunda brüt 10.240 TL geçecektir.
Paranızın brüt getirisi ise 10.240 – 9.993,63 = 246,37 TL'dir.
Bonoların getirileri üzerinden gerçek kişiler için %10 stopaj kesileceğinden, net kar aşağıdaki şekilde hesaplanır:
Net Kar = Brüt Kar * (1 – Stopaj Oranı)
= 246,37 * (1-%10) = 246,37 * 0,90 = 221,73