Kentsel Dönüşüm kredisi nedir?
6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” kapsamında afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapılarda “Hak Sahibi” olan kişilere kullandırılan faiz destekli kredilerdir.
Kimler hak sahibi olabilir?
6306 sayılı Kanun kapsamında yetkilendirilmiş firmalar tarafından, “Riskli Yapı Raporu” düzenlenmiş binalar ile Bakanlar Kurulu’nca “Riskli Alan” ilan edilmiş alanlarda bulunan binaların malikleri ve bu binalarda Risk Raporu onay tarihinden/Riskli Alan ilan tarihinden geriye dönük olarak asgari 12 aydır ikamet etmekte olan Ayni Hak Sahipleri(kiracı, intifa hakkı sahibi vb.) kanun kapsamında Hak Sahibi olarak tanımlanır.
Riskli Yapı Raporu onay tarihinden ya da Riskli Alan ilan tarihinden sonra, ancak yıkımdan önce binadaki hissesini/hakkını 3. kişilere devreden malikler faiz destekli kredi başvurusu haklarını devrettikleri 3. kişilere aktarmış olurlar. Ancak yıkımdan sonra devralan 3. kişiler faiz desteği hakkı elde edemeyecekleri gibi devreden malikler de bu haktan yararlanamayacaklardır.
Hak sahibi olarak hem kira desteğinden hem de Kentsel Dönüşüm Kredisinden aynı anda faydalanabilir miyim?
Bir Hak Sahibi, Kanun kapsamına giren bütün taşınmazları için ya kira desteğinden ya da faiz destekli kredi kullanma hakkından faydalanabilir. İkisinden birden faydalanamazlar.
Kaç çeşit Kentsel Dönüşüm Kredisi vardır?
Binanın yıkılıp yeniden inşa edilmesi için “Kentsel Dönüşüm Konut/İşyeri Yapım Kredisi”; başka bir yerden konut/işyeri satın alınması için ise “Kentsel Dönüşüm Konut/İşyeri Edinme Kredisi” kullandırılmaktadır.
Riskli Yapı Raporu olan bir binada / Riskli Alanda bulunan bir binada malikim. Başka bir yerden Konut/İşyeri satın almak için Kentsel Dönüşüm Konut/İşyeri Edinme Kredisi kullanabilir miyim?
Yıkılması halinde yerinde yeniden bina inşa edilebilecek bir riskli binanın maliklerine Kentsel Dönüşüm Konut/İşyeri Yapım Kredisi kullandırılabilir. Bununla birlikte, yerinde dönüşüm için çeşitli nedenlerle ilgili belediyeden yapı ruhsatı çıkarılamaması halinde, dönüşüme girecek binanın maliklerine “Kentsel Dönüşüm Konut/İşyeri Edinme Kredisi” kullandırılabilir.
Yıkılacak binada konut (iş yeri) sahibiyim. Bankanızdan kullanacağım Devlet Faiz Destekli Krediyi yeni binada işyeri (konut) inşa etmek için kullanabilir miyim?
Bir Hak Sahibinin devletin sağladığı faiz desteği ile kullanabileceği azami kredi limiti, yıkılacak olan binadaki bağımsız bölüm adedine göre belirlenmektedir. Bu anlamda, faiz destekli kredi limiti belirlenirken yıkılan taşınmazın konut mu, işyeri mi olduğu dikkate alınmamaktadır. Hak kazanılan faiz destekli kentsel dönüşüm kredisinin türü; yapılan/edinilen taşınmaz konut ise “konut kredisi”, işyeri ise “işyeri kredisi” olacaktır.
Faiz destekli kullanabileceğim kredi limiti en fazla ne kadar olabilir?
Faiz destekli kullanılabilecek kredi tutarları, Resmi Gazete’de yayımlanmasının akabinde yürürlüğe girmektedir. Bir sonraki değişiklik tarihine kadar, Kanun kapsamına giren (Riskli Yapı Raporu düzenlenen ya da Riskli Alanda bulunan) binadaki her bir bağımsız bölüm için, o bağımsız bölümün maliklerinin 125.000 TL’ye kadar faiz destekli kredi kullanma hakkı doğar.
Bir Hak Sahibinin kanun kapsamına giren bütün taşınmazları için kullanabileceği azami faiz destekli kredi limiti ise 625.000 TL ile sınırlandırılmıştır.
Yeni inşa edilen binada payıma düşen konutun (iş yerinin) maliyeti kullanabileceğim faiz destekli krediden daha yüksek. Kalan maliyeti nasıl karşılayabilirim?
Hak Sahipleri, yeni bina tamamlandığında oluşacak konutun (işyerinin) piyasa değerinin %80’ine kadar, her halükarda azami yeni binada sahip olacakları konutun (işyerinin) inşaat maliyetini geçmeyecek şekilde kentsel dönüşüm kredisi kullanabilirler. Bu kapsamda, devletin sağladığı faiz destekli kredi limitinin üzerindeki kısım için, ancak azami inşaat maliyeti kadar kredi alabilirler. Bu kapsamda, faiz destekli kredi limitinin üzerindeki kısım için kullanılacak kredide faiz desteği bulunmamaktadır.
Kredi taksiti ödemelerini erteleyebilir miyim?
Kentsel dönüşüm kapsamında;
• Konut/işyeri yapımı için kullanacağınız kredilerde 24 aya kadar,
• Başka bir yerden konut/işyeri satın almak için kullanılacak kredilerde ise 12 aya kadar
faiz ödemeli, anapara ötelemeli ödeme planı hazırlanabilmektedir.
Binamı kentsel dönüşüme sokacağım. İnşaatın yapımını kendim üstlenirsem kredi kullanabilir miyim?
Evet. Kentsel dönüşüme sokacağınız binanızın yeniden inşası için kullanacağınız Kentsel Dönüşüm kredisinde bir müteahhit firma ile inşaat anlaşması yapılmış olması zorunluluğu bulunmamaktadır.