Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 22.07.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

​Motorlu taşıtların, kullanım sıklıklarına bağlı olarak belirli aralıklarla kapsamlı bakım sürecine tabi tutulmaları gerekiyor. Otomotiv firmalarının kilometre bazlı tavsiye ettikleri bu süreçlere ek olarak mevsimsel koşullar da ekstra bakım yapılmasını zorunlu kılıyor. Özellikle yaz bakımı, kış mevsimi boyunca zorlu hava ve yol şartları ile yüzleşmek durumunda kalan araçlarda oluşan kusurların giderilmesini sağlıyor. Motorlu taşıt sahiplerin yaz mevsimine girmeden önce mutlaka yaptırmaları gereken bu bakımın neden önemli olduğunu ve dikkat edilmesi gereken noktalarını bu yazının devamında bulabilirsiniz.

Araç Bakımı Hangi Sıklıkla Yapılmalı?


Otomotiv firmaları, ürettikleri modellere yönelik bakım sıklığını kilometre bazında belirliyor. Standart bir uygulama statüsündeki periyodik bakım çizelgesi oluşturulurken özellikle motor tipine dikkat ediliyor. Çünkü aracın dizel, benzinli ya da hibrit motora sahip olması, kritik parçalar üzerinde farklı etkiler oluşmasına sebep oluyor.
Benzinli motora sahip motorlu taşıtlar için periyodik bakım, 15 bin kilometrede bir gerçekleştiriliyor. Dizel taşıtların ise 10 bin kilometrelik aralıklarla bakıma alınması tavsiye ediliyor. Bünyelerinde daha az hareketli parça barındıran hibrit ve elektrikli araçları yılda bir defa bakıma tabi tutmak çoğu zaman yeterli oluyor.

Kullanım sıklığına bağlı olarak gerek benzinli araçlarda gerekse de dizel araçlarda periyodik bakım sıklığında değişiklikler yapılabiliyor. Örneğin bir ticari taksi yoğun kullanımdan dolayı yıl boyunca sıkça bakıma alınırken, yalnızca hafta sonları kullanılan araçların kilometre bazlı bakım takvimi normalden daha geniş tutulabiliyor. Ancak özellikle yaz mevsimine girişte araçlara ekstra bakım yapmak, hem sürüş deneyimini azaltacak hem de yolcu güvenliğini olumsuz etkileyebilecek durumların yaşanmasının önüne geçiyor.

Yaz Bakımı Yaptırmanın Önemi


Kış aylarında, ülkemizin büyük bölümünde zorlu hava koşulları yaşanıyor. İlkbahar mevsiminde de değişken hava koşulları etkili oluyor. Bu mevsimlerde görülen kar, yağmur, buzlanma nedeniyle araçların birçok kritik parçası üzerine ağır yük biniyor. Dolayısıyla hava sıcaklıklarının epey yükseldiği ve yol şartlarında dramatik değişimlerin görüldüğü yaz mevsimine girilmeden önce aracın performansını doğrudan etkileyen parçaların kontrolden geçmesi bir zorunluluk haline geliyor.
Aracınıza yaz bakımı yaptırarak hem kendinizin hem de yanınızda yolculuk yapan aile üyelerinizin ve dostlarınızın güvenliğini büyük oranda garanti altına almış olursunuz. Ayrıca klima gibi sürücü ve yolcu sağlığı açısından önemli, yolculuk deneyimini artıran parçaların düzgün çalıştığından emin olabilirsiniz.

Tıpkı periyodik bakım gibi yaz mevsimine yönelik araç kontrollerinin de mutlaka uzman personel tarafından gerçekleştirilmesi gerekiyor. Üstelik çoğu araç sahibi gibi siz de yaz bakımı için yetkili servise başvurursanız, tüm sürecin kayıt altına alınmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede ilerleyen günlerde değiştirilen parçalarda sorun oluştuğunda garanti kapsamında gerekli işlemlerin yapılmasını sağlayabilirsiniz.

araç bakımı

Yaz Bakımı Yaptırırken Özellikle Dikkat Edilmesi Gereken Alanlar


Motorlu taşıtlar için yaz bakımı yaptırırken özellikle dikkat edilmesi gereken birçok alan bulunuyor. Bu alanların başında lastik kontrolü ve değişimi geliyor. Aracınızda kış lastiği takılıysa yaza özel üretilmiş setle değiştirilmesini talep edebilirsiniz. Zira havanın gayet kuru ve asfaltın aşırı sıcağa maruz kaldığı bu dönemde, yaz lastikleri çok daha iyi tutuş sağlıyor.

Lastik bakımının ardından sürecin devamında fren sisteminin kontrolüne geçiliyor. Ayrıca aracın sağa ya da sola çekmesi, direksiyonda titreme gibi sorunların ortaya çıkmaması adına fren kontrolü ile birlikte rot ve balans ayarı yapılıyor.
Yaz bakımı yaptırırken özellikle dikkat edilmesi gereken alanlar arasında klima da yer alıyor. Klima filtreleri, kışın artan hava kirliliği ve ilkbahardaki polen oluşumu nedeniyle kolayca tıkanabiliyor. Bakım sırasında gerçekleştirilen temizlik işlemi sayesinde filtre gözenekleri açılarak araç içerisindeki havanın kalitesinin bir sonraki bakıma kadar istenilen seviyede olması sağlanıyor.

Yaz mevsimine özel araç bakım sürecinin devamında akü, far ve silecek gibi parçaların kontrolüne mutlaka zaman ayrılması gerekiyor. Bu aşamada ayrıca motor yağı, silecek suyu seviyesine bakılarak gerekiyorsa eksik kısım tamamlanıyor.

Sonuç olarak yaz bakımı kapsamı gereği hem aracın kullanım ömrünün hem de yolcu ve sürücü güvenliğinin artmasına katkıda bulunuyor.

Bayram dönemi öncesi tatilinize çıkmadan önce aracınızın yaz bakımı için Anı​n​da Kredi​​ başvurusunda bulunabilirsiniz. 

Ek olarak Otomotiv sektöründeki kampanyalar için Kam​pan​yalar​​​ sayfasını ziyaret edebilirsiniz. 

"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​"