Dünyanın sırdaşı biricik uydumuz, Ay gökbilime başlayanların ilk gözdesidir. Bize en yakın gök nesnesi olduğundan basit bir dürbün yardımıyla kraterleri, koyu renkli deniz bölgelerini ve açık yerdeki dağları kolaylıkla görebiliriz. Ay’ı gözlemek için en uygun zaman hilale yakın olduğu evrelerdir. Çünkü bu evrelerde Ay yüzeyinde gölgede kalan yerler üç boyutlu görüntü sağlar. Üstelik Ay’ın daha parlak evreleri karanlıkta gözlem yapmayı elverişsiz hale getirdiğinden gökbilimciler Ay olmayan geceleri tercih ederler. Siz de gözlem yaparken karanlık bir gökyüzü istiyorsanız Ay’ın olmadığı bir gece gözleme çıkabilirsiniz veya Ay’ın her gün bir önceki geceye göre 50 dakika daha geç doğduğunu hatırlayarak gözlem sürenizi ayarlayabilirsiniz.
Çoğumuzun yıldız sandığı gezegenler de gece boyu süren dansın renkli üyeleridir. Adlarından anlaşılacağı üzere gökyüzünde sürekli yer değiştirirler. Çıplak gözle göz kırpmadan parlayan yıldız gibi görülebilen beş gezegen; Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn’dür.
Bu beş gezegen içinde çıplak gözle gözlenmesi en zor gezegen Merkür’dür. Güneş’e en yakın gezegen olması sebebiyle ondan çok az uzaklaşır ve sürekli alacakaranlığa denk gelir.
Güneş ve Ay’dan sonra görülebildiği zaman gökyüzündeki en parlak gökcismi Venüs gezegenidir. Güneşe en yakın ikinci gezegen olması sebebiyle yörüngesi Dünya’nınkine göre Güneş'e daha yakındır. Bu nedenle yeryüzünden sadece Güneş doğmadan 3 saat öncesine kadar veya Güneş battıktan 3 saat sonrasına kadar gözlenebilir. Halk arasında Akşam Yıldızı veya Sabah Yıldızı olarak da bilinen Venüs gezegeni şu sıralar batı ufkunda Güneş battıktan sonra Ay’dan sonraki en parlak gök cismidir. Yaz mevsimi ile birlikte bu sefer Güneş’in doğmasına yakın saatlerde doğu ufkunda gözükmeye başlayacak ve 2020 yılının geri kalanında sabah yıldızı sanılarak parıldaya devam edecek.
Gezegenlerin kralı olarak bilinen Jüpiter bize çok daha uzak olduğu için parlaklık sıralamasında Venüs’ten sonra gelir. Turuncu gezegen Mars da rengiyle çıplak gözle gözlenebilen gezegenler içinde kolayca ayırt edilebilmektedir.
Optik bir alet kullanarak en fazla haz alabileceğiniz iki gezegen Jüpiter ve Satürn’dür. Jüpiter gezegeni gece Ay ve Venüs’ten sonra en parlak üçüncü gökcismidir. Basit bir dürbün yardımıyla Jüpiter’in dört büyük uydusu Io, Europa, Ganymede ve Callisto’yu da parlak birer nokta olarak görebilirsiniz. Jüpiter’in bulutlarının oluşturduğu açık ve koyu tonlu kuşakları gözlemek için basit bir dürbünden biraz daha güçlü bir optik cihaza ihtiyaç duyarız. Ancak Satürn’e orta boy bir teleskopla bakmanın yeri apayrıdır. Çünkü halkasıyla yaptığı valsı saatlerce izleseniz doyamazsınız.
Teleskop Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Yeri gelmişken teleskoplardan da kısaca bahsedelim. Teleskopların iki kullanım amacı vardır. İlki gökcisimlerini büyütmek ikincisi de daha fazla ışık toplamaktır. Bu sayede çıplak gözle göremediğimiz sönük cisimleri bile görmek mümkün olur. Bir teleskobun gücü denince aklınıza sadece büyütme gücü gelebilir. Ancak bir teleskobun gücü hem büyütme özelliğine göre hem de ışık toplama kapasitesine göre belirlenir. Işık toplama kapasitesini belirleyen etken teleskobun çapıdır. Aldığınız teleskobun çapını büyütemezsiniz ama değişik büyütmeler elde etmek için farklı odak uzaklığına sahip küçük göz merceklerini ayrıca aksesuar olarak alabilirsiniz. Aynı anda hem daha iyi büyüten hem de daha fazla ışık toplayan teleskoplar güçlü teleskop sayılırlar ve fiyatları da o oranda artış gösterir.
Fiyata etki eden bir diğer etken de teleskopta kullanılan mercek ve aynaların niteliğidir. Özel kaplamalı mercekler ve aynalar çok kaliteli görüntü vermektedir. Kimi teleskopların gök nesnelerini otomatik bulma ve takip edebilme yeteneği vardır. Gökyüzü fotoğrafçılığına ilgi duyuyorsanız takip mekanizmalı bir teleskop işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Sonuç olarak hangi teleskobu almanız gerektiğine karar verebilmek için bu alanda isim yapmış markaların ülkemizdeki yetkili satıcıları ile iletişime geçmeniz optik değeri olmayan bir teleskop almanızın önüne geçecektir.
Teleskop, dürbün gibi optik aletlerle direkt Güneş'e bakmak kalıcı göz hasarlarına neden olur. Teleskop, Güneş ışığını odaklayarak yoğunlaştırdığı için özel Güneş filtreleri kullanmadan direkt Güneşe kesinlikle bakmayınız. Aksi halde retinanız kalıcı hasar görecektir.
ve Samanyolu
Karanlık gecelerin göz alıcı ışık kuşağı. Eskiler bu kuşağın tüm gök küreyi havada tuttuğuna inanırmış. Samanyolu (Milky Way) Güneş’in de yer aldığı milyarlarca yıldızın oluşturduğu bir gökyüzü ırmağıdır. Yaz geceleri kuzeydoğu ufkundan güneybatı ufkuna uzanan bu yıldız bulutunu bir dürbün ile incelemenizi öneririz. İçinde milyonlarca yıldızın bulunduğu yıldız kümelerini görünce gökyüzüne duyacağınız hayranlık artacaktır.
2025 Yılının Bazı Önemli Gök Olayları ve Tarihleri
3 Ocak akşamı güneybatı ufkunda Ay ve Venüs yakın konumda olacaklar.
3-4 Ocak Quadrantids Meteor yağmuru
18 Ocak akşamı güneybatı ufkunda Satürn ve Venüs'ü çıplak gözle yan yana gözleyebilirsiniz (Ocak ayında Venüs Mars, Jupiter ve Satürn aynı anda çıplak gözle görülebilir durumdalar. Hatta teleskop yardımıyla bu dörtlüye Uranüs ve Neptün'ü de ekleyebilirsiniz).
1 Şubat akşamı güneybatı ufkunda Ay ve Venüs yakın konumda olacaklar.
14 Mart Tam Ay Tutulması. Yarı gölgeli Ay tutulması 06:57'de başlayacak. Ancak Ay 07:27'de batacağı için tam tutulma anı ülkemizden izlenemeyecek.
29 Mart Parçalı Güneş Tutulması. Ülkemizden izlenemeyecek.
10 Nisan sabaha karşı doğu ufkuda Venüs'ün altında Merkür ve Satürn yakın konumda olacaklar.
22-23 Nisan Lyrids meteor yağmuru.
25 Nisan Ay, Venüs ve Satürn Güneş doğmadan önce doğu ufkunda yan yana olacaklar.
6-7 Mayıs Eta Aquariids meteor yağmuru.
24 Mayıs sabahı Ay ve Venüs'ü yakın konumda görmek istiyorsanız Güneş doğmadan önce doğu ufkuna bakmanız yeterli.
23 Temmuz sabaha karşı doğu ufkunda Ay ve Jüpiter yakın konumda olurken biraz üstlerinde Venüs onlara eşlik ediyor olacak.
29-30 Temmuz Delta Aquarid (Delta Kova) meteor yağmuru.
12 Ağustos gökyüzünün en parlak iki nesnesi Venüs ve Jüpiter Güneş doğmadan önce doğu ufkunda yakın konumda olacaklar.
12-13 Ağustos Perseid meteor yağmuru.
20 Ağustos sabaha karşı Venüs, Jüpiter ve Ay yakın konumda olacaklar.
7 Eylül Tam Ay Tutulması. Yarı gölgeli Ay tutulması 19:27'de başlayacak. Tam tutulma 20:30 da başlayıp 21:11 saatinde zirveye ulaşacak. 21.:52'de tam tutulma sona eriyor.
21 Eylül Parçalı Güneş tutulması. Ülkemizden izlenemeyecek.
21-22 Ekim Orionid (Avcı) meteor yağmuru.
17-18 Kasım Leonid (Aslan) meteor yağmuru.
14-15 Aralık Geminid (İkizler) meteor yağmuru.
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."