Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 05.06.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

Robotik süreç otomasyonu, çeşitli sektörlerde yapılan işlerle alakalı pek çok çalışan davranışını taklit edebiliyor. Bu durumda işletmelerin işlem maliyetlerini azaltmak, süreç kalitesi ve tutarlılığını artırmak ve işlerin ölçeklenmesini desteklemek gibi olumlu sonuçlar ortaya çıkıyor.

Robotik Süreç Otomasyonu Nedir?


Robotik süreç otomasyonu yani RPA, gelişimini devam ettiren bir çeşit teknoloji olarak insanların karşısına çıkıyor. Yapay zeka, screen scraping ve iş akışı otomasyonu şeklinde tabir edilen yaklaşımların benimsenmesiyle günümüze dek yol alan bu otomasyonda robotlar; makine öğrenmesi aracılığıyla kesinlik bekleyen ve tekrarlanabilen görevleri yerine getirebiliyor. Böylece farklı ortamlarda önceden tanımlanan çok sayıda işi yapabilen robotlar; uygulamalarla bağlantı kurabiliyor, hesaplama yapabiliyor, e-postaları kontrol edebiliyor ve doğrulama yöntemiyle fatura kesebiliyor. Robotlar​​ bu ve bunun gibi pek çok yeteneği sürekli kazanabilir bir hale geliyor. Robotik süreç otomasyonu teknolojisi, işletmelerin verimliliğini ciddi anlamda arttırırken maliyetleri kontrol etme konusunda da büyük kolaylık sağlıyor.

Dünya çapında dijital dönüşümün bir parçası olan robotik süreç otomasyonunun kayda değer sonuçlar elde edebilmesi için tüm süreçlerin iyi analiz edilebilmesi, doğru şekilde tasarlanması ve başarıyla planlanması gerekiyor. Örnek vermek gerekirse; bir bankada 1.5 milyon talebi işleme görevi verilmiş olan 85 robot bu işi 1 yıl içerisinde yapabiliyor ve 200’den fazla çalışanın kapasitesine denk bir işgücü ortaya koyuyor. Bu durumda bankadaki çalışanların profesyonel yeteneklerini ortaya koyabilecekleri diğer konulara odaklanabilmeleri ve verimliliklerini arttırabilmeleri kolaylaşıyor.

robotlar nasıl çalışır

Robotik Süreç Otomasyonu Nasıl Çalışır?


RPA ya da Türkçe kısaltmasıyla RSO ürünleri; en temel haliyle içerisinde geliştirici araçları, yazılım robotları ve robot denetleyicisi olmak üzere üç elementi barındırıyor. Geliştirici araçları, işlerin tanımlanmasını sağlıyor. Robotlar iş süreci takibini yaparken bazı talimatlar dizisini izliyor. Ancak bütün bu talimatların yeterince detaylı olması ve iş kurallarını içeriyor olması gerekiyor. Yani bütün ihtimalleri ve istisnai durumları önceden belirlemek büyük bir önem taşıyor. Aksi takdirde otomasyon süreci sağlıklı bir şekilde çalışamayabiliyor. 

Robot denetleyicisinin ise üç görevi bulunuyor. Robot denetleyicisi, iş uygulamaları için gereken bilgileri tutuyor ve gerekli durumlarda robotlara şifrelenmiş bir şekilde sunuyor. Bunun yanı sıra kullanıcılara uygun rolleri ve izinleri atama görevi de robot denetleyicisinin oluyor. Ayrıca robot denetleyicisi; bir robota ya da bir arada görev alan çok sayıda robota görev atıyor, onları denetliyor ve çalışmalarını raporluyor. Yazılım robotları ise talimatları yerine getirerek iş uygulamalarıyla etkileşime geçiyor ve işlemleri yapıyor. Bazen bir robotun yerine getirmesi gereken işlem sayısı yüzlerce olabiliyor. 

Robotik Süreç Otomasyonunun Avantajları Nelerdir?


Robotik süreç otomasyonu sayesinde profesyoneller çok daha hızlı ve tutarlı sonuçlar elde etme fırsatına ulaşıyor. Bunun yanı sıra hata payı ve risk payı da sıfıra indirilebiliyor. Aynı zamanda insan kaynağını verimli bir şekilde kullanabilme konusunda RPA’nın büyük katkıları oluyor. Robotlar 7 gün 24 saat boyunca aralıksız çalıştıkları için rutin işler kolayca hallolabiliyor. Dolayısıyla operasyonel yükler büyük oranda azalıyor. Bu operasyonel yükler arasında; hizmet ya da sipariş yönetimi, raporlama, kart aktivasyonu, fatura oluşturma ve iletme gibi işler bulunabiliyor.

Robotik Süreç Otomasyonu Hangi Sektörlerde Uygulanabilir?


Robotik süreç otomasyonu teknolojisinden finansal hizmetler, tedarik zinciri yönetimi, insan kaynakları, müşteri hizmetleri ve muhasebe gibi alanlarda ciddi anlamda yararlanılabiliyor. Dolayısıyla sanayi ve üretim, enerji ve kamu, bankacılık ve finans, telekomünikasyon ve teknoloji, e-ticaret ve sigortacılık gibi sektörlerde aktif olarak robotik süreç otomasyonu uygulanabiliyor ve şirketler için çeşitli fırsatlar yaratılabiliyor.

"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere ​dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​"