Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 28.05.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika
​Ekonomiyi doğru şekilde yönetmenin en önemli unsurlarından biri para biriktirmektir. Herkes yaptığı iş ve yetkinlik alanları ile doğru orantılı olarak aylık ortalama bir kazanç elde eder. Örneğin; ortalama aynı parayı kazanan iki kişiden birinin hedeflediği şeylere sahip olmasının, diğerinin ise sürekli maddi olarak zorlanmasının temel sebebi bütçe yönetimi farklılıklarından kaynaklanabilir.

İş Bankası blog olarak bu yazımızda, ekonominizi düzenlemenize yardımcı olacağını düşündüğümüz bazı para biriktirme yollarını derledik.

Önce Bir Hedef Belirleyin


Para biriktirirken motivasyonunuzun artması ve belirlediğiniz aylık birikim hedeflerinizden şaşmamanız için kendinize bir amaç koymanız büyük önem taşır. Böylece, birikimleriniz büyük bir yapbozun ufak parçaları haline dönüşür. Bu yapbozu bitirmek ve bir an önce büyük resmi görmek için de istikrarlı olarak birikim yapmaya devam edebilirsiniz.

Birikim yapmaya yeni başlıyorsanız, bu yola küçük hedefler belirleyerek çıkabilirsiniz. Örneğin, ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüz bir kıyafet ya da ufak bir ev eşyası dahi ilk aşamada birikim yapmak için amaç olarak belirlenebilir.

Ancak, gerçekten hayallerinizde olan ve hayatınız boyunca sahip olmayı düşündüğünüz şeyler varsa, daha ciddi ve planlı birikim amaçları belirlemeniz doğru olacaktır. Uzun zamandır çok beğendiğiniz o evi satın almak, kendi arabanızı kullanmak, çok istediğiniz o eğitimi almak için yurt dışına gitmek ya da yepyeni bir iş fikrini hayata geçirmek gibi amaçlar uzun vadeli yatırımlarda oldukça yüksek motivasyon sağlayabilir.

Para Biriktirmek için Banka Hesabı Açın


Ay sonunda maaşınızda arta kalan para ile birikim yapabileceğinizi düşünüyorsanız, bunun istikrarlı bir birikim yöntemi olmadığı konusunda sizi uyarmak isteriz. Çünkü maaş hesabında halihazırda kullanılmayı bekleyen para kolayca harcanırken belirli bir birikim düşüncesiyle ayrı bir hesaba aktardığınız para çok önemli bir gerekçe olmadığı sürece genellikle harcanmıyor.

18 – 26 yaş aralığındaysanız ve para biriktirmeyi hedefliyorsanız, İş Bankası’nın gençlere özel olarak sunduğu Biriktiren Genç Hesap ile 250 TL'den başlayan bir tutarla hesap açabilirsiniz. 6 veya 12 aylık dönemler için kendinize özel birikim hedefleri belirleyip ihtiyaç duymanız halinde hesabın aylık vade dönemlerinde para çekebilir veya yatırabilirsiniz.
para-biriktirme-yollari

​Alışverişlerinizde Tasarrufu Elden Bırakmayın


Özellikle son bir yılda hem dünyamızda hem de ülkemizde online alışveriş oldukça yükseliyor. Yiyecek, kıyafet, kişisel bakım, hijyen ürünleri, eğitim gibi birçok hizmeti online olarak alabiliyoruz. Bu da her an alışveriş yapma imkanımız var anlamına geliyor. Bazen online alışveriş kanallarında zaman geçirirken, ihtiyacınız olmayan birçok şeyi sipariş edebilirsiniz. Bu da bütçe yönetiminizin planladığınız gibi ilerlememesine neden olur ve birikim yapma hızınız düşebilir. Online alışveriş yaparken, fazla para harcadığınızı düşünüyorsanız Tasarruflu Bir Şekilde Online Alışveriş Yapma yöntemlerini inceleyebilirsiniz.

Risk Oranı Düşük Yatırım Araçları Tercih Edebilirsiniz


Yatırım yaparken aynı zamanda birikiminizin değerinin artmasını göz önünde bulundurmanız oldukça önemlidir. İstikrarlı olarak yaptığınız birikim, yanlış yatırım yöntemleri sebebiyle riske girebilir. 

Amacınız riskten korunmak ve uzun vadede yatırım yapmak ise risk oranı düşük yatırım araçlarını​ tercih edebilirsiniz.


İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihine göre hazırlanmıştır.

​​Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.