Yeni bir yatırım planı oluşturmak isteyenler başta olmak üzere tüm yatırımcılar, yatırım araçlarının getiri oranları ve risk düzeyleri hakkında bir ön araştırma yapma gereği duyar. Böylelikle ortaya çok daha gerçekçi ve tedbirli bir yatırım ve bütçe planlaması çıkar. Yatırım enstrümanlarının değerlendirilmesi sürecinde, kazancın yanı sıra kazancı etkileyen faktörlerin de göz önünde bulundurulması gerekir. Bu faktörler, risk düzeyleri ve vade koşullarından oluşur. Riskten korunmayı ve uzun vadede kazanç sağlamayı seçen yatırımcılar, risk oranı düşük yatırım araçları ve risksiz yatırım fonları doğrultusunda tercih yapar. Siz de tercihinizi bu yönde kullanarak yatırım portföylerinizde risk düzeyi açısından denge sağlayabilir, birikimlerinizi daha korunaklı bir biçimde değerlendirebilirsiniz. İşte risk oranı düşük yatırım araçları ve size yol gösterebilecek yatırım tavsiyeleri...
Borsa Nedir?
Hisse senedi, tahvil, ticari mal, bono gibi emtia ve kıymetlerin alım-satım işlemlerinin gerçekleştiği kurumsal piyasa, borsa olarak adlandırılır. Taraflar borsa üzerinden güvenli ve hızlı işlemler yürüterek yatırım yapabilir. Borsa yatırım fonları üzerinden yatırımcılar, bir ya da birden fazla varlık grubu üzerinden işlem gören fonlara yatırım yaparak kazanç sağlayabilir.
Fon Nedir?
Fon, yatırımcıların katılma payı başlığı altında ödediği tutarlar ile oluşturulan ve portföy işletmek için kullanılan mal varlığı bütününe denir. Katılma payları, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetki verilen kurumlar tarafından bir araya getirilir. Böylece ortaya birçok farklı yatırım aracı barındıran portföyler çıkar.
Hisse Senetleri
Hisse senedi, alım-satım ve takas işlemlerinin kolaylıkla yürütülebilmesi açısından sıklıkla tercih edilen ve orta düzeyde risk barındıran yatırım araçları arasında yer alır. Hisse senetlerinin rahatlıkla nakde çevrilebilmesi de önemli bir avantajdır. Yatırımcılar, her hisse senedinde farklı bir strateji yürüterek daha geniş bir portföy oluşturabilir.
Yatırım Fonları
Yatırım fonları, birden fazla yatırım aracı barındıran mali piyasalarda farklı yatırım alternatifleri sunarak oluşabilecek risk düzeyini azaltma olanağı tanır. Böylece tek bir yatırım aracı üzerinden bir ülkenin ya da sektörün birçok koluna yatırım yapılabilir ve riskler minimum düzeye indirilebilir. Yatırım fonlarını yöneten alanında uzman ekipler, piyasanın hareketliliği sonucu oluşabilecek risklere karşı çeşitli hamleler yaparak dengeyi sağlar. Böylece yatırımcılar doğru bir yatırım planı sonucunda sabit ve yüksek kazançlar sağlayabilir.
Borsa Yatırım Fonları
Borsa yatırım fonları da tıpkı diğer yatırım fonları gibi risk dağıtma taktiği izler. Esnek yatırım araçları kategorisinde değerlendirilen borsa yatırım fonlarının barındırdıkları varlıklardan elde edilen gerçek getiriler yatırımcılara aktarılır. Borsa yatırım fonları üzerinden kolaylıkla alım-satım işlemleri yapılabilir ya da sağlanan kazanç nakde çevrilebilir.
Tahviller
Tahvil, devletin ya da şirketlerin bütçe ihtiyacı sonucunda piyasaya sürdüğü menkul değerlerdir. Şirketlerin fon ihtiyacından doğan açığı karşılamak adına piyasaya tahvil sürebilmek için Sermaye Piyasası Kurulu'ndan izin alması gerekir. Uzun vadeli yatırım araçları arasında değerlendirilen tahviller, alıcıyı tahvili piyasaya süren satıcının zarar riskine karşı korur. Yatırımcılar, arzu ederlerse vade sonunu beklemeden tahvilleri nakde çevirebilir ya da piyasa hareketliliğinden doğan kısa vadeli kazanç sağlayabilir.
Bonolar
Bono, devlet tarafından piyasaya sürülen ve 60-360 gün sınırıyla orta vadeli sayılan borçlanma araçlarıdır. Tıpkı tahvil gibi, bonolar da vade süresini beklemeden nakde çevrilebilir. Özellikle Hazine Bonosu, vergi avantajlarından faydalanma olanağı sunması ve kısa vadeli bir yatırım aracı olması nedeniyle minimum risk düzeyine sahip bir enstrüman olarak görülür. Hazine Bonosu'nun getirisi dönem içinde değişken, dönem sonunda ise sabit şekilde seyreder.
Vadeli Mevduat Hesapları
Uzun vadede ve risk almadan kazanç sağlamak isteyen yatırımcıların bir diğer tercihi ise sabit getirili vadeli mevduat hesaplarıdır. Üst limiti 100 bin lira olan mevduat hesapları garanti altında olduğu için likidite ve enflasyon riski oldukça düşüktür. Yatırımcılar, faiz
oranlarını göz önünde bulundurarak vadeli mevduat hesapları üzerinden kazanç sağlayabilir. Siz de size en uygun yatırım planına karar vermek adına
yatırım ürünlerini inceleyebilirsiniz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.