İnternetin hayatın her alanına dahil olması ve farklı kesimlerden kullanıcıların internet hizmetlerini kullanmaya başlamalarıyla beraber bu hizmetleri sunma konusunda da farklı uzmanlık alanları çoğalmaya başladı. Günümüzde bir sitenin sadece internette bulunması onun kullanılmasına yetmiyor. Artık kullanıcıların site veya uygulama ile daha kolay etkileşime girebilmeleri, yapmak istedikleri işlemi ya da bulmak istedikleri bilgiye daha rahat ulaşmaları da en az sitenin varlığı kadar önemli. Tam bu noktada hayatımıza o sürekli duyduğumuz iki kavram giriyor: UX ve UI. Peki nedir bu kısaltmalar? Bu soruların ve daha fazlasının cevabını bulmak için okumaya devam edin.
Kullanıcı Deneyimi ve Kullanıcı Arayüzü
UX ve UI genelde yan yana kullanılan ve son zamanlarda sık sık duyduğumuz iki kavram. Bu kavramlar Türkçede, Kullanıcı Deneyimi (User Experience / UX) ve Kullanıcı Arayüzü (User Interface / UI) olarak kullanılıyor. Peki UX ve UI arasındaki farklar neler? Gelin, iki kavramı da yakından inceleyelim.
UX Nedir?
UX, en basit tabirle kullanıcı deneyimi tasarımı yapmak anlamına gelir. Sitenin veya uygulamanın kullanıcılarının kullandıkları hizmet ile daha rahat bir şekilde etkileşime geçebilmeleri ile ilgilenir. Kullanıcının hizmeti kullanmaya başlaması, etkileşime girmesi, içerisindeki bileşenleri kullanabilmesi ve o hizmeti kullanma amacını rahatlıkla yerine getirebilmesine kadar olan serüveni tasarlayan insanlara ise UX Tasarımcısı denir.
Aklınızda tam olarak bir şeyler canlanmadıysa internette bir bilgi aradığınızı düşünün. İki farklı siteyi açıp aradığınız bilgiye ulaşmaya çalışıyorsunuz. Birinci site, aradığınız bilgiye daha kısa sürede erişebilmeniz için gereken site içi arama motoru ya da klasörlerden mahrum ve aynı zamanda birçok kalitesiz ve alakasız içerikler tarafından işgal altına alınmış durumda. İkinci site ise hedefe yönelik sekmelerle site içindeki navigasyonunuzu kolaylaştıran, site ile daha kolay etkieşime geçmenize ve hızlı bir şekilde aradığınıza ulaşmanıza yardımcı olan bir şekilde tasarlanmış. Siz hangisini tercih ederdiniz? Cevabı oldukça açık.
Kısacası UX, ikinci sitedeki deneyimin tasarlanması ve planlanmasına verilen isimdir. Ancak arayüzü tasarımı ile karıştırılmamalıdır.
UI Nedir?
UI, kullanıcı arayüzü tasarımıdır. UX’ten farklı olarak kullanıcının konforu odaklı görsel tasarımlarla ilgilenir. UX’den daha somut bir kavramdır. Sitedeki ikonların rengi, yazıların büyüklüğü, sitenin renk uyumu gibi konularla ilgilenir.
UX Neden Önemlidir?
UX, kullanıcının ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştığı için önemlidir. Kullanıcıyı ürüne veya markaya sadık kılan olumlu deneyimler sunmayı hedefler. Anlamlı bir kullanıcı deneyimi, ürününüzün başarısı için en uygun müşteri serüvenlerini yaratmanıza olanak sağlar. Daha net olmak gerekirse, ürününüzün veya hizmetinizin başarısı sunduğunuz kullanıcı deneyimi ile oldukça alakalıdır.
UX’i bir yol olarak düşünün. Eğer o yolu kullanan kişiler ne kadar az çukurla, tümsekle ya da mantıksız virajla karşılaşırlarsa bu yoldaki deneyimleri o kadar kalitelidir. Bu kaliteli deneyim de onları bir dahaki sefere yine aynı yolu kullanmaya yönlendirecektir. Ancak yol ne kadar taşlı ve aracı kullanan kimseyi ne kadar zorluyor ise bu deneyim o kadar kötüdür. Böylece kullanıcı bir dahaki sefere bu yoldan kaçınmaya çalışacaktır.
UX ve UI Tasarım Süreçlerinin Birbirinden Farkları
Genellikle birlikte kullanılan bu iki kavram birbirlerini tamamlar ancak bir o kadar da birbirinden farklıdır. Bu farklar kısaca şöyle açıklanabilir:
UI tasarım görsel ve somuttur. Ürünün kullanıcıya nasıl görüneceği ile alakalıdır. UX ise bu görüntünün kullanıcının deneyimini nasıl etkileyeceğini ve bu etkileşimin kurgusu ile alakalıdır.
UI dijitaldir. Tamamen ürün ile alakalıdır. UX tasarım ise kullanıcıların davranışları dijital dünyanın ötesinde bulunduğu için gündelik hayattan ilham alır ve edindiği bilgileri dijital ortama aktarır.
UX ve UI kavramları, günümüzde başarılı ürün tasarımlarının vazgeçilmezi konumunda ve gelecekte de bu yerlerini daha da sağlamlaştıracak gibi görünüyorlar.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.