Kira sözleşmesi, diğer adıyla kira kontratı, ev sahibinin sahip olduğu mülkü belli bir dönem kullanmak üzere bir kiracıya verdiğini belirten sözleşmedir. Kira sözleşmesi basit bir evrak gibi görünse de, esasında taraflar arasında ilgili mülke ait sorumlulukların yazılı hale getirildiği bir anlaşma olduğundan oluşabilecek herhangi bir anlaşmazlıkta direkt olarak ona başvurulur. Bu anlamda aslında oldukça önemli bir konudur. Ev sahibi ve kiracı fark etmeksizin herkesin bu konu hakkında bilgi sahibi olması önem taşır.
Kira Sözleşmesi Nedir?
Kira kontratı hakkında merak edilen soruları yanıtlamaya başlamadan önce “kira sözleşmesi nedir?” konusunun ayrıntısına değinmekte fayda vardır. Türk Borçlar Kanunu’nun 299. maddesinde tanımlanan kira sözleşmesi, bir anlamda imzalandığı andan itibaren mülk sahibi ve kiracı arasında adeta bir senet işlevi görür.
Kira kontratı, ev sahibi ile kiracı arasında mutabık kalınan, koşulların yanı sıra evin genel şartlarını da belirleyen resmi evraktır. Yani bu anlamda kira kontratı, her iki tarafı da bağlayan bir evraktır. Bu nedenle feshedilmesi gerektiğinde de ancak iki tarafın karşılıklı olarak anlaşması ile feshedilmesi mümkündür. Bir anlaşmazlık halinde ise fesih kararı, yalnızca mahkeme tarafından verilebilir.
Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır?
Kullanıcılar tarafından sıklıkla yöneltilen sorulardan biri, “kira sözleşmesi nasıl yapılır?” sorusudur. Kira kontratı, temel anlamda mülk ile beraber kiracıya teslim edilen demirbaş ve eşyalara dair bölüm ile genel-özel şartları içeren bölüm olmak üzere toplamda üç kısımdan meydana gelir. Kiracıların söz konusu bölümleri okunaklı ve eksiksiz bir şekilde doldurması gerekir.
Sözleşme kağıdı üzerinde açık bir şekilde hangi bilginin nereye yazılacağı belirtilir. Ancak siz bu konuda hata yapmayı istemiyorsanız, internet ortamında bulunan kira sözleşmesi örneklerinin dolu hallerini inceleyebilirsiniz. Bu konuda gayrimenkul danışmanınızdan yardım almayı da tercih edebilirsiniz. Kırtasiyelerde ve internette bulunabilen kira kontratı örnekleri kullanılarak oluşturulabilen sözleşmeler, ev sahibi ya da onun vekili olan kişiler tarafından da hazırlanabilir.
Kira sözleşmesi 3 bölümden meydana gelir;
● Kiralama bilgileri: Kiralama bilgilerinin bulunduğu kısım, adresin ve ev sahibinin iletişim bilgilerinin, mevcut mülkün cinsinin bulunduğu alandır. Bu kısımda ayrıca kiralama süreci başlangıcı-bitişi, ilgili mülkün kira bedeli gibi bilgiler de bulunur.
● Kiralanan mülk içinde yer alan demirbaş bilgileri: Söz konusu mülk içinde bulunan demirbaşlar, evin içinde bulunan eşyalar, posta kutusu ve abonelik sayaçları buraya dâhildir. Mülkün anahtarı da kira sözleşmesinin demirbaş bölümünde yer alır.
● Genel koşullar: İlgili mülk sahibinin talep ettikleri, kiranın yatırılacağı hesap ve bunun yanı sıra söz konusu mülk içerisinde gerçekleştirilecek tadilatlar gibi bilgiler ise bu alanda yer alır.
Kiracı ve mülk sahibi arasında kira sözleşmesi gerçekleşebilmesi için bu üç madde yeterli olur. Kira kontratı hazırlanıp imzalandıktan sonra ilgili sözleşmenin bir nüshası kiracıda, diğeri ise mülk sahibinde kalır.
Kira sözleşmesi hakkında bilmeniz gerekenler, mülk sahipleri ve kiracılar için oldukça önemlidir.
Kira Sözleşmesi Nasıl Feshedilir?
Ev kiralamayı veya evini kiraya vermeyi düşünenler için en kritik sorulardan biri de “Kira sözleşmesi nasıl feshedilir?” sorusudur. Kira sözleşmesinde yer alan ve iki tarafı da bağlayan kiranın başlayacağı tarih, kiranın toplam bedeli ve kontratın müddeti gibi bilgiler, kira kontratının feshedilme koşullarını da belirler. Kontratın belirli veya belirsiz süreli olmasına göre fesih işlemi farklı şekillerde gerçekleşebilir.
6098 numaralı ilgili kanunun 347. maddesine göre belli süreli kira sözleşmelerinde fesih, kiracının kontrat bitimine en az 15 gün kala yazılı bildirimde bulunmasıyla gerçekleşebilmektedir. Bildirimde bulunulmadığında ise kira kontratı 1 yıl süreyle yenilenmektedir. Mülk sahibi ise ilgili sözleşmenin sona ermesi ile fesih gerçekleştirememektedir.
Mülk sahibinin kira kontratını feshedebilmesi için ilgili evrakın 10 yılı doldurmuş olması gerekir. Uzama süresi olarak nitelendirilen, 10 yıldan sonraki her 1 yılda ev sahibi, kontratın bitiminden 3 ay öncesinde bildirimde bulunarak kiracının evden çıkmasını isteyebilir. Bu sözleşme belirsiz süreli olduğunda ise kiracı daima kira kontratını feshedebilir. Bu durumda ise ev sahibinin ilgili kira kontratı üzerinden 10 yıl geçmesini beklemesi gerekir.
Ev sahibi, mülkü satın alan yeni kişiden veya kiracıdan kaynaklı bir sebep ile dava yoluna giderek sözleşmeyi feshedebilir. Buna ek olarak mülk sahibi gayrimenkulü konut veya işyeri olarak kullanmaya, yeniden imara açmaya veya tamir etmeye ihtiyaç duyuyorsa, dava açarak fesih yoluna gidebilir.
İlgili mülkü başka biri satın aldığında, gayrimenkulü kullanma ihtiyacı ortaya çıkarsa da ilgili evrak feshedilebilir. Mülkün yeni sahibinin, gayrimenkulün satın alındığı tarihten itibaren 1 ay içinde kiracıya bildirimde bulunması gerekir. Bunun yanı sıra 6 ay sonra açılan dava ile beraber fesih uygulanmasını talep etmesi gerekir.
Kiracı, evi belli bir tarihe kadar boşaltacağını yazılı halde beyan ettiği halde boşaltmamışsa ev sahibi, kira kontratını feshetmek üzere icra yoluna başvurabilir. Kiracının kira bedelini ödememesi gibi bir durumda da mülk sahibi, dava yoluna başvurarak kira kontratının feshini talep edebilir.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.