Kira kontratı yaparken hem mülk sahibinin hem de kiracı haklarına dikkat edilmesi gerekir. Bu konular atlandığı takdirde karşılıklı sorumlulukların yerine getirilmemesi nedeniyle çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Peki, bu süreçte nelere dikkat edilmeli?
Sözleşmede; kiralanacak mülkün adresi, cinsi ve mülk sahibinin kişisel bilgilerine eksiksiz olarak yer verilmeli.
Sözleşme imzalanırken evi kiralayan kişinin mülk sahibi; kiralayacak kişinin de kiracı adayı olduğundan emin olmalısınız. Aksi bir durumla karşılaşmamak için sözleşmede kimlik fotokopisi bulundurabilirsiniz.
Yıllık ve aylık kira bedeli hem yazıyla hem de rakamla sözleşmede yer almalı. Kiranın hangi periyotlarda ödeneceği net ibarelerle belirtilmeli. Örneğin; 2 ayda bir veya her ay başı şeklinde.
Kira artış oranı ile ilgili detaya sözleşmede mutlaka yer vermelisiniz.
Kira sözleşmesi yapılırken depozito alındıysa bu bedeli mutlaka sözleşmeye de yansıtmalı; hangi koşullarda iade edileceği ya da edilmeyeceğini özellikle belirtmelisiniz.
500 TL ve üzeri kira ödemelerinin yasal olarak bankaya ya da PTT’ye ödenmesi zorunlu olduğundan mülk sahibinin hesap numarası sözleşmede mutlaka olmalı.
Kiracının elektrik ya da doğal gaz faturalarından sorumlu olmaması gibi mülk sahibi ve kiracının uzlaştığı özel koşullar sözleşmeye dahil edilmeli.
Kira sözleşmesinin süresi, kiracının evde tadilat yaptırmasıyla ilgili maddeler de sözleşmede bulunması gereken detaylardandır.
Kira sözleşmesinde her iki tarafın da ıslak imzası bulunması gerekir.