IMEI- Yurt Dışı Telefon Kayıt Ücreti
IMEI kaydı, yurt dışından alınan telefonların Türkiye’de aktif olarak kullanılabilmesi için gereklidir. Tıpkı vatandaşların kimlik numarası gibi her telefonun kendine ait bir IMEI numarası bulunur. Rakamlardan oluşan IMEI, her telefon için özel ve eşsizdir.
Yurt dışından alınan marka ve model fark etmeksizin her telefonun Türkiye’de aktif olarak kullanabilmek için IMEI kaydına ihtiyaç duyuluyor. Her telefonda standart olan ve 15 haneli bir diziden oluşan IMEI numarası; fatura, telefon kutusu ve cihazın içerisinde yer alıyor.
IMEI Yurt Dışı Telefon Kayıt Ücreti Artış Oranı
Yıllık olarak IMEI kayıt ücreti de artış gösteriyor. Söz konusu ücretin belirlenmesinde ise yıllık enflasyon oranı temel alınıyor. 2024 yılında belirlenmiş olan IMEI harcı 31,692 TL’dir. Bir önceki yıla kıyasla bu oran yüzde 58’lik bir artışa karşılık gelmiştir. Bu kapsamda 2023 itibariyle 20 bin TL civarında olan IMEI kaydı 2024 yılı için 31,692 TL olarak uygulanıyor. Daha önceden Türkiye’de satılan telefonlar yerine yurt dışından telefon alıp IMEI kaydı yaptırarak Türkiye’de kullanmak uygun maliyetler sunabiliyordu. Fakat IMEI ücretinin artması ile yurt dışından alınan telefonların Türkiye’de kullanımı için gerekli uygun maliyeti sunup sunmadığı kullanıcıların görüşüne bırakılmıştır.
IMEI Yurt Dışı Telefon Kaydı Nasıl Yapılır?
Herhangi bir marka tarafından üretilmiş telefonu yurt dışından satın aldıysanız ve Türkiye’de kullanmak istiyorsanız IMEI kaydını yaptırmalısınız. Bu işlemleri sırasıyla gerçekleştirerek yurt dışı telefon kaydı sürecini tamamlayabilirsiniz. Bunun için izlemeniz gereken adımlar:
● IMEI kaydı yapacağınız cihazın IMEI numarasını öğrenmelisiniz. Bunun için cihazın faturasına veya kutusuna bakabilirsiniz. Eğer ikinci el yurt dışı telefon almışsanız *#06# ile IMEI öğrenebilirsiniz.
● Gerekli harç bedelini yatırmalısınız.
● e-Devlet platformunda giriş yapmalısınız.
● “IMEI Kaydet” hizmeti üzerinden gerekli bilgileri doldurmalısınız.
● Kayıt işlemlerinizi onaylamalı ve başvuru takip numaranızı edinmelisiniz.
IMEI Yurt Dışı Telefon Kayıt Ücreti Nereye Ödenir?
Yurt dışından satın aldığınız telefonun Türkiye’de aktif olarak kullanılabilmesini sağlamak adına IMEI kaydı yaptırmanız gerektiğinde izlemeniz gereken ilk adım, kayıt ücretini ödemektir. IMEI kayıt ücretini ödemek için İş Bankası’nı tercih edebilirsiniz. İş Bankası internet şubesi aracılığıyla dakikalar içerisinde harcı ödeyebilir, ödemenize dair makbuz veya online dekontu kolaylıkla edinebilirsiniz.
IMEI Yurt Dışı Telefon Kaydı Yapılmazsa Ne Olur?
IMEI kaydı telefonun Türkiye’de kullanılmasını sağlayan bir özelliktir. Yurt dışından kısa süreli Türkiye’ye gelenler için IMEI kaydı zorunlu değildir. 120 güne kadar cihazlarını Türkiye’de aktif bir şekilde kullanabilir. Fakat yurt dışından telefon alıp Türkiye’de uzun süreli kullanmak istiyorsanız bu durumda IMEI kaydının mutlaka yapılması gerekir. Bunun yapılmaması hâlinde ise hattınız gelen ve giden çağrılara kapatılacak, şebeke üzerinden internet kullanımı da kısıtlanacaktır.
Buradaki önemli nokta, cihazın Türkiye’de kullanılmasının engellenmesidir. Hâliyle hattınızı değiştirseniz bile ilgili cihazda kullanım gerçekleştiremezsiniz. Fakat Wi-Fi üzerinden internet erişimi yapılabilir. Ancak operatörlere kapatıldığı için cihazınız hat üzerinden çağrı yapma ve alma, şebeke interneti kullanma, kısa mesaj gönderme ve alma gibi işlemlerinizi yapamazsınız.
Yurt Dışı Telefon Kaydı Yapılmadan Telefon Ne Kadar Süre Kullanılır?
Akıllı cihazların aktif olarak kullanılabilmelerini sağlayan en önemli özellikleri, operatörler tarafından sunulan hatlardır. Bu hatlar sayesinde her vatandaş kendine ait bir telefon numarasına sahip olur. Telefon numaranız aracılığıyla diğer numaralar size ulaşabilir. Bununla birlikte hat sayesinde sabit bir internet bağlantısına sahip olmadan hücresel veri ve mobil bağlantı aracılığıyla interneti kullanabilirsiniz. Tüm bu etkenler, akıllı telefonları etkin olarak kullanmanın hatlara bağlı olduğunu gösterir.
Eğer yurt dışından aldığınız telefon çift sime sahipse bu durumda 120+120 gün şeklinde 240 güne kadar uzayabilir. Söz konusu gün sayısında Türkiye’ye giriş yapılan tarih temel alınmaktadır. Başka bir deyişle cihazınızı açmasanız fakat Türkiye’ye giriş yapmış olmanız hâlinde ilgili süre işlemeye başlamaktadır. IMEI kaydı tek seferlik yapılan bir işlem olduğundan ilgili sürenin sonuna kadar beklemeniz de gerekmiyor. Özellikle son günlerde sistemsel hatalar vb. nedenler ile kayıt işlemini tamamlamamaya gibi durumlar olmaması için cihazınızı en erken tarihte IMEI kaydını yaptırmanız tavsiye ediliyor.
Telefon IMEI Kodu Nerede Yazar?
Yurt dışından getirilen telefonları Türkiye’de kullanabilmek için IMEI telefon kaydı işlemini gerçekleştirmeniz gerekir. Bu işlem için öncelikle IMEI numarasını bulmalısınız. Her telefonun kendisine özgü IMEI kodu bulunmaktadır. Eğer telefonunuzu sıfır aldıysanız size verilen fatura üzerinde IMEI numarası yazacaktır. Bunun yanında fatura dışında telefonun kutusunda da yer alabilir.
Eğer fatura veya kutuda IMEI kodunu bulamıyorsanız numaraya erişmek için arama kısmına giderek *#06# kodunu tuşlayabilirsiniz. Bununla birlikte akıllı cihazların büyük bir çoğunluğunda ayarlar menüsünde, telefonun üzerinde, sim kartın tepesinde veya telefon kutusunda da IMEI kodu yazılı şekilde bulunur. Eğer iOS işletim sistemine sahip bir cihaz kullanıyorsanız iCloud aracılığıyla da IMEI kodunu öğrenebilirsiniz.
İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihine göre hazırlanmıştır.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.