Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 30.09.2024
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 2 dk, 30 sn

​Hibrit çalışma modeli, çalışanların hem ofis içinde hem de uzaktan çalışabilmesine olanak tanıyan esnek çalışma modelinin ismidir. Standart bir çizgiye sahip olmadığı gibi farklı çalışma alanları için farklı hibrit planları uygulanabilir. Şirketlerin politikaları ve çalışma şartlarına göre değişken planlara sahip olabilir. Çalışanlara esneklik sağlaması ile son dönemlerde birçok şirket tarafından tercih edilir. Çalışanlara uzaktan üretkenlik sağlayabilecekleri imkânlar sunması nedeniyle avantajlı bir çalışma şekli olur. 

Hibrit Çalışma Modeli Nedir?

Hibrit çalışma, geleneksel çalışma modeli olan yüz yüze ofis çalışması modeliyle beraber uzaktan çalışma modelinin bir araya getirilmesiyle oluşur.  Çalışma konumlarının esnek olması sayesinde çalışanların verimliliğini artıran bir çalışma modeli olarak kendine yer edinebilir. 

Bu çalışma sisteminin işlemesi şirketlerin çalışma politikalarına göre çeşitlilik gösterebilir. Bazı günler uzaktan çalışmaya, bazı günler ofis çalışmasına bölünebilir. Çalışmalar uzaktan yapıldığında aksamazsa uzaktan çalışmaya ağırlık verilebilir ve gerekli olduğunda ofis çalışmaları gerçekleştirilebilir. 

Hibrit çalışma modeli, ofis ortamında çalışmayı ve remote çalışmayı birleştiren esnek bir çalışma yaklaşımıdır. Hibrit çalışma seçenekleri sayesinde çalışmada esneklik sağlanabilir ve farklı çalışma yaklaşımları bir arada değerlendirilebilir. Çalışanların iş ve yaşam değerlerinde denge sağlama açısından başarılı bir sistem olarak görülebilir. Bu gelişmelerle kişilerin iş yerindeki veriminin artması sağlanabilir ve çalışma zamanları daha iyi değerlendirilebilir. 

Hibrit Çalışma Modeli ve Normal Çalışma Modeli Farkları?

Hibrit çalışma modeli ve normal çalışma modeli avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte çeşitli farklılıklara sahip olurlar. Normal çalışma modelinde çalışma süreleri belirlidir ve bu sürelerde ofiste bulunmak mecburi olur. Çalışma saatleri yine belirli sürelerde olabilir ancak bununla birlikte çalışanların esnek bir şekilde istedikleri yerde çalışabilme imkanı doğar. Bu sayede verimliliğin artması hedeflenebilir.

Hibrit çalışma modellerinde çalışma türleri zaman zaman değiştirilebilir ve dinamik bir çalışma prensibi elde edilebilir. Normal çalışma modellerinde çalışma süreleri ve modeli standart olur.

Normal çalışma modelleri mekan konusunda kısıtlı imkânlar sunar. Çalışanlar aynı ortamda çalışma nedeniyle verimlerini zamanla kaybedebilir. Hibrit çalışma sisteminde çalışanlar farklı yerlerde çalışma imkanı elde edebilirler. Böylece daha fazla verim elde edebilecekleri bir çalışma süreci takip edilebilir.


Hibrit Çalışma Modelinin Çalışana Avantajları Nelerdir?

Hibrit çalışma sistemi, sağladığı avantajlar sayesinde de işverenlerin çalışanları ile birlikte uyguladığı sistemler içinde kendine yer bulabilir. Ofis çalışma modellerinde genellikle 9-5’lik bir çalışma periyodu takip edilir. Bu çalışma süreçlerinde her gün aynı üretkenlik ve verim ortaya çıkmayabilir. Böyle bir durumda hibrit çalışma modeli avantajıyla ön plana çıkar. Bu çalışma modelinde çalışanlar hangi saat diliminde esnekse o saatlerde çalışmalarına daha fazla ağırlık verebilir. Bazı işler 9-5’lik saat diliminde çalıştırmayı gerektirse de her iş kolunda bu geçerli olmayabilir. Bu durum gece ya da sabah erken saatlerde çalışmayı seven çalışanlar için daha avantajlıdır.

Hibrit modellerde de tercih edilen uzaktan çalışma sistemi sayesinde, uzakta ikâmet eden ancak yetenekli olan çalışanların gerekli iş pozisyonlarına yerleşebilmeleri de kolaylaşır. Bu sayede çalışanlar, yeteneklerini gösterebilecekleri esnek bir çalışma modeli içinde kendilerine yer edinebilirler. Yetenekli çalışanların uzaktan da olsa istihdam edilebilmesi sayesinde kuruluşlar rakipleri karşısında avantajlı bir konum elde edebilirler. 

Hibrit Çalışma Modelinin İşverenlere Avantajları Nelerdir?

Hibrit çalışma modeli, çalışanlarla birlikte işverenlerin de çeşitli faydalar elde edebileceği bir sistem olmasıyla tercih sebebi olur. Çalışanlar için ayrı masalar yerine ortak çalışma alanları oluşturulabilir. Bu durumda bazı çalışanlar remote olarak çalışırken bazılarının ofiste çalışması desteklenebilir. Ortak çalışma alanları sayesinde ofisin küçültülmesi sağlanabilir. Daha küçük çalışma alanları işverenlerin kira giderlerinden tasarruf edebilmeleri konusunda onlara avantaj sağlar. 

Hibrit çalışma modelinde çalışanların ekipler halinde çalışması da sağlanabilir. Ekiplerin bir kısmının ofisten bir kısmının evden çalışması gibi sistemler oluşturulabilir. Bu da iş bölümünde etkili sonuçlar elde edilmesine ve işverenlerin bu verimlilikten çeşitli faydalar sağlamalarına katkıda bulunur. 

Hibrit Çalışma Sistemi Nasıl Belirlenir?

Hibrit çalışma sistemleri, firmaların faaliyet gösterdikleri alanlara ve çalışanların durumlarına göre belirlenebilir. Bu sistemler belirlenirken çalışanların çalışma rutinleri, işlerin yapılma süreleri, çalışanların nasıl daha verimli çalıştıkları gibi birçok değişken göz önünde bulundurulur. İşletmeler, kendileri için en uygun çalışma sistemini tercih edebilir. İş hayatındaki en yaygın dört hibrit çalışma modeli şu şekilde sıralanabilir:

• İsteğe bağlı hibrit çalışma sisteminde çalışanların ofise hangi günlerde gelebileceklerini kendilerinin seçeceği esnek bir sistem belirlenir. Çalışanlar kendilerine uygun olan günlerde evden çalışma programı yapabilir ve istedikleri zaman ofis çalışmasını tercih edebilir.
• Yapılandırılmış ya da bölümlü hibrit sisteminde ise çalışanların ekip bazında iş yerinde ya da remote olarak çalışma modelleri belirlenir. Ekipler arasında dönüşümlü sistemler uygulanır.
• Yöneticilerin planladığı hibrit çalışma sisteminde hangi çalışanların hangi günlerde ofise geleceği ve hangi günlerde uzaktan çalışacakları belirlenir.
• Kuruluşlar, hibrit sistemde çalışanlara da inisiyatif verebilir. Çalışanlar hangi günlerde evden hangi günlerde ofisten çalışabileceklerini kendileri seçebilir ve daha verimli olacakları şekilde çalışabilirler.



"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."​