Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 20.05.2024
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

​e-İmza Nasıl Alınır?


e-İmza alımı, son yılların en çok araştırılan konuları arasında geliyor. Kişiler ve işletmeler, resmî işlemlerini ıslak imza ile gerçekleştiriyor ve bu durum pek çok avantajı beraberinde getiriyor. Söz konusu bu sistem başka bir elektronik veriye eklenen ya da elektronik veri ile mantıksal bağlantı içerisinde olan, kimlik doğrulama amacıyla kullanılan imza türü. Bürokrasinin azalması ve işlemleri kolaylaştırıp hızlandırması konusunda önemli bir katkı sağlayan e-İmza, elektronik imza olarak değerlendiriliyor. 

e-İmza Başvurusu Nasıl ve Nereden Yapılır?


e-İmza başvuru, hem işletmeler hem yetkili bireyler tarafından merak edilen konuların arasında geliyor. Resmi işlemlerin daha hızlı şekilde gerçekleşmesi konusunda en önemli rollerden birini oynayan e-İmza, belirli bir başvuru sürecine sahiptir. Başvuru süreci başarıyla tamamladığı takdirde kendinize ait ve yalnızca size özel bir imzaya sahip olursunuz.

e-İmza online başvuru aracılığıyla kolaylıkla edinebileceğiniz bir gelişme.  Dijital ortamda kullanabileceğiniz, işlerinizi kolaylıkla halletmeniz konusunda sizleri destekleyen elektronik imza başvurusu için e-İmza sağlayıcı platformlar aracılığıyla başvuru yapabilirsiniz. Bunlardan en yaygın olanı PTT KEP sistemidir. Bunun dışında sunulan hizmete göre farklı markalarla da anlaşma sağlayabilirsiniz. Genel olarak ise başvuru süreci şu şekildedir:

Başvuru yapacak olan kişinin T.C. kimlik numarasının, ad, soyad, doğum yeri ve doğum tarihi gibi bilgilerinin aynı zamanda portal ekranında talep edilen bilgilerin eksiksiz şekilde girilmesi gerekir. 
Bir sonraki adımda karşınıza başvuru formu çıkmalıdır. Bu formu eksiksiz şekilde tamamlamanız gerekir. 
Eksiksiz şekilde tamamlanan formun onaylanması ardından SMS onay kodu gelir. Bu kodu da gönderdikten sonra ıslak imzalı başvuru arayüzü açılacaktır. 
Başvuru formunu açarak imzalamanız ve kurum yetkilisine teslim etmeniz gerekir. Bunun için başvuru formunu PDF’ye dönüştürerek sisteme yüklemeniz yeterlidir.

e-İmza Başvuru Ücreti Ne Kadar?


Dijital bir dünyada yaşıyor olmak insan hayatındaki pek çok alışkanlığı hızla değiştirmiştir. Geçmiş yıllarda önemli evraklar; yalnızca fiziksel ortamda yapılırken günümüzde bu durum da değişmiş, dijital ortam üzerinden imza atmak mümkün hâle gelmiştir. Fiziksel olarak atılan imza ile hiçbir farkı olmayan, bununla birlikte fiziksel olana kıyasla daha pratik olduğu için işlerin kolaylaşmasını ve daha hızlı şekilde tamamlanmasını sağlayan e-İmza, gündelik işlerin büyük bir çoğunluğunun daha hızlı ve pratik şekilde tamamlanması konusunda etkilidir. 

Elektronik imzaya sahip olmak için ödenmesi gereken belirli bir ücret bulunur. Online olarak başvuruda bulunabileceğiniz, birkaç basit aşamayı geçtikten sonra sahip olabileceğiniz gibi 1, 2 ya da 3 üç yıllık ödeme yapabilirsiniz. İş Bankası aracılığı ile başvurabileceğiniz e-İmza için bir yıllık 1099, 2 yıllık 1349 ve üç yıllık 1599 TL ödemeniz yeterlidir.

e-İmza Hangi Alanlarda Geçerlidir?


Bankalar, finans kurumları, kamu kuruluşları, üniversiteler, yüksek bilgi güvenliğine gereksinim duyan organizasyonlar, sigorta şirketleri veya eğitim kurumları gibi pek çok farklı alanda e-İmza kullanabilirsiniz. Pasaport ya da sınav başvurusu gibi çeşitli başvurular yapmak için de e-İmza kullanılabilir. e-Devlet üzerinden işlem yaparken ya da kamu kurumları arasından işlem gerçekleştirmeye çalışırken de e-İmza kullanılabilir.

e-imza

e-İmza Nasıl Kullanılır?


E-imza başvuru işleminizi yaptıktan sonra kullanımı oldukça kolay ve pratiktir. Kullanmak için temelde iki tür yöntem bulunur. Bu yöntemlerden ilki USB ile kullanmaktır. USB’ye e-İmza aldığınız firma tarafından yüklenecek olan sertifika sayesinde işlem gerektiren dijital kanallarda USB aracılığıyla işleminizi yapabilirsiniz. Bunun yanında bir diğer yöntem de özellikle PDF gibi dosyaları imzalamak için cihazınıza sertifika bilgisini tanımlamaktır. İlk kez sertifika bilgisi tanımlamak için USB cihazınızı kullanmanız gerekir. Sonrasında ise PDF okuyucu programınızın arayüzüne girerek sertifikalar kısmından tanımlama yapmanız gerekir. Bundan sonra ise USB’ye gerek kalmadan dosyalarınızı hızlı bir şekilde imzalama işlemi yapabilirsiniz.

e-İmza Yenilemesi Nasıl Yapılır?


e-İmza yenileme süreniz başvuru yaptığınız sağlayıcıya ne kadar süre üzerinden başvuru yaptığınıza bağlı olarak değişir. En uzu olarak 10 yıllık süreyle verilen e-İmzalar, en kısa olarak da 1 yıllık olarak alınmaktadır. Aldığınız süre tamamlandığında ise kullanım esnasında işlem yapamazsınız. 

Yenileme işlemleri kolay ve pratik şekilde yapılmaktadır. Bunun için sağlayıcınız ile iletişime geçmek ya da başka bir sağlayıcıdan almak istiyorsanız yenileme prosedürünü işletmeniz yeterli olacaktır. Yenileme süresinde de başvuru süresinde olduğu gibi kimlik doğrulama bilgileri talep edilecektir.

e-İmza Aktivasyonu Nasıl Yapılır?


Görevlendirilmiş kuruluşlar tarafından sunulan bir hizmet olarak değerlendirilen ve dijital ortamda belge imzalamaya imkân tanıyan bu sistemin kullanılabilir olması için aktive edilmesi gerekir. Hizmet sağlayıcıların talimatlarına göre gerçekleştirilmesi gereken bir işlem olan aktivasyon, dijital ortamda dosya imzalamanız konusunda sizleri destekler. Aktivasyonun gerçekleşebilmesi için hizmet sağlayıcının sizlerden talep ettiği belgelerin tamamını eksiksiz ve doğru olacak şekilde aktardığınıza emin olmalısınız. Başvuruyu başarıyla tamamlamayı ve belgelerin onaylanmasını beklemeyi unutmamalısınız.

Başvurunuzu yaptıktan sonra size dijital sertifikanızı içeren USB ya da kart okuyucuya yerleştirilecek çip ulaştırılacaktır. 
Sonrasında ise bilgisayarınıza Java gibi ek programlar yüklemeniz gerekir. (Bazı sağlayıcılar için Java talep edilmez, bu yüzden ek olarak yüklenecek programı sağlayıcınızın kurulum kılavuzuna göre seçmelisiniz.) 
Sağlayıcınızın e-İmza için çıkardığı uygulamayı cihazınıza yükleyiniz. 
Buradan size verilmiş olan kullanıcı adı ve şifreyi girerek USB takılı halde uygulamaya giriş yapınız. 

Temel olarak kurulum bu adımlar ile birlikte tamamlanacaktır. Fakat sonraki süreçte kullanacağınız alana bağlı olarak ek uygulamalar yüklemeniz gerektiğini de unutmamalısınız.

e-İmza Bloke Kaldırması Nasıl Çözülür?


Sisteme giriş için her kullanıcıya özel olarak verilen şifrenin hatalı girilmesi halinde sistem bloke olmaktadır. Bloke olması durumunda ise kullanım mümkün olmamaktadır. Bunun için ise eğer sağlayıcıdan e-İmza aldıysanız bu sağlayıcı ile iletişime geçerek bloke işleminin kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Bloke işlemini kendiniz kaldırmak istiyorsanız bu durumda da e-devlet’i kullanabilirsiniz. Bunun için;

e-Devlet’e giriş yaptıktan sonra NES işlemleri diye arama yapınız.
Karşınıza çıkan sayfadan PIN Oluşturma/Kilit çözme butonuna tıklayın.
Buradan adımları takip ederek yeni şifrenizi belirleyebilirsiniz.

İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihinde ilan edilen oranlara göre hesaplanmıştır. Güncel oranlara e-imza sayfamızdan ulaşabilirsiniz.


​Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​