Teknolojinin çok geliştiği ve birçok sektör gibi finans sektörünün de hızla dijitalleştiği günümüzde teminat mektupları artık mobil uygulama aracılığıyla da düzenlenebilmektedir. Dijital teminat mektubu, en net ifadeyle teminat mektubu düzenleme sürecinin fiziken şubede bulunma ihtiyacına gerek olmaksızın, İşCep üzerinden gerçekleştirildiği elektronik teminat mektuplarıdır.
İş Bankası blog olarak bu yazımızda, “Dijital teminat mektubu nedir?”, “Dijital teminat mektubu nasıl alınır?”, “Teminat mektubu türleri nelerdir?” sorularını cevaplandıracağız.
Dijital Teminat Mektubu Nedir?
Dijital teminat mektubu, bir işletmenin veya bireyin finansal yükümlülüklerini karşılayacağını taahhüt eden ve İşCep aracılığıyla düzenlenen bir elektronik belge türüdür. Bu taahhüt, genellikle iş anlaşmaları, ihaleler, krediler veya sözleşmeler gibi finansal işlemler sırasında gereklidir. Dijital teminat mektupları, elektronik teminat mektuplarının yerini alarak işlemleri İşCep aracılığıyla hızlandırır, kolaylaştırır ve avantajlar sağlar. İşte o avantajlar:
Hız: Dijital teminat mektupları, elektronik ve kâğıt ortamda düzenlenen teminat mektuplarının aksine hızlı bir şekilde oluşturulabilir, gönderilebilir ve saklanabilir. Şubeden düzenlenen mektupların düzenlenme süresi yaklaşık 1 saati bulurken, dijital teminat mektubu ile toplamda 2 dakikada düzenlenebilir.
Kolaylık: Limit tahsisi (Gerçek kişi tacirler için), fiyatlama, başvuru, belge imzalama gibi teminat mektubu düzenleme süreçlerinin tamamı İşCep’e entegre edilmiş olup; sadece tutar, vade ve muhatap bilgileri seçilerek teminat mektubu düzenlenebilir.
Zamandan ve Mekândan Bağımsız İşlem Yapabilme: Dijital teminat mektubu ürününü kullanabilmek için fiziki olarak bir şubede bulunma ihtiyacı olmadığı için mesai saatleri dışında da cep telefonuna erişimin olduğu her durumda düzenlenebilir.
Limit Tahsisi: Dijital teminat mektubu ürünü tüzel müşteriler için müşterinin mevcut tahsisli limitleri kullanmaktadır. Gerçek kişi tacir müşteriler için ise tahsisli bir limiti olmasa bile 250.000 TL’ye kadar limit tahsisi gerçekleştirilip teminat mektubu düzenlenebilir.
Veri Güvenliği: Dijital teminat mektupları, güvenlik önlemleri ile korunur ve yetkisiz erişime kapalıdır. Bu da belgelerinizin güvenliği ile alakalı endişe etmemenizi sağlar.
Teminat Mektubu Türleri Nelerdir?
İhtiyacınıza ve işlem türünüze göre farklı teminat mektubu türleri bulunabilir. İşte bu türlerin bazıları:
Kesin Teminat Mektubu: Kesin teminat mektubu, belirli bir iş veya sözleşme için verilen kesin ve kalıcı bir teminatı temsil eder. Bu tür teminat mektubu, işin tamamlanmasını ve sözleşme şartlarının yerine getirilmesini garanti eder. İşletme, taahhüt ettiği yükümlülüğü yerine getirmediğinde teminat miktarı talep edilir.
Geçici Teminat Mektubu: Geçici teminat mektubu, bir iş veya sözleşmenin başlangıcında verilen geçici bir teminatı temsil eder. İşin başlaması ve ilerlemesi için gereken ilk teminattır. Genellikle işletmeler, işin başlangıcında geçici bir teminat mektubu sunar ve daha sonra kesin teminat mektubu ile değiştirirler.
Avans Teminat Mektubu: Avans teminat mektubu, bir iş veya sözleşme için alınan avans ödemenin güvencesini sağlar. İşletme, avans ödemesini aldığında, bu ödeme ile ilgili olarak gerektiğinde geri ödeme yapma taahhüdünde bulunur.
Özel Taahhütlü Teminat Mektubu: Özel taahhütlü teminat mektubu, özel gereksinimlere uygun olarak hazırlanan teminat mektubu türüdür. İşletme ve alıcı arasında özel bir sözleşme veya gereksinim olduğunda kullanılır.
Bu tür teminat mektupları, iş anlaşmaları, projeler, kredi başvuruları ve diğer finansal işlemler sırasında kullanılır. Teminat mektubu, işletmelerin veya bireylerin finansal taahhütlerini güvence altına alır ve işlem sırasında taraflar arasındaki güveni artırır. Her teminat mektubu türü, belirli bir işlem veya sözleşme türüne uygun şekilde uyarlanır ve belirli gereksinimleri karşılamak için tasarlanır.
Dijital Teminat Mektubu Nasıl Alınır?
1-
Limit Tahsisi: Dijital teminat mektubu kullanabilmeniz için teminat mektubu kredisi limitiniz olması gerekmekte. Eğer gerçek kişi tacirseniz 250.000 TL’ye kadar
İşCep üzerinden limit tahsisi gerçekleştirebilirsiniz. Tüzel müşteri olmanız durumunda Şubeden limit tahsisi gerçekleştirilmesi gerekir.
2- Dijital Teminat Mektubu Kullanımı: Dijital teminat mektubu düzenleyebilmek için tek yapmanız gereken İşCep üzerinden mektup türü, mektup tutarı, mektup vadesi ve muhatap bilgilerini girmeniz gerekir. Daha sonra girdiğiniz bilgileri, ödeyeceğiniz komisyon bilgilerini ve mektup metnini teyit etmeniz durumunda mektubunuzu muhatap kurum veya firmaya dakikalar içerisinde iletebilirsiniz.
İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihine göre hazırlanmıştır.
“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."