Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 17.06.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Bilgisayarınızdaki ya da telefonunuzdaki dosyalara her gün yenileri ekleniyor. E-posta kutunuz, telefonunuzun depolama alanı biraz daha doluyor. Videolar, fotoğraflar, önemli iş dosyaları toplanıp kocaman bir alanı kaplayabilecek hale geliyor. Hal bu olunca tüm bu önemli dosyaları hem istenildiği zaman erişilebilecek hem de güvende olmalarını sağlayacak şekilde yedeklemek gerekiyor.
İş Bankası blog olarak bu yazımızda, tüm dijital verilerin güvenli ve istenildiğinde erişilebilir bir şekilde yedeklenmesine imkan sağlayan bulut depolamayı ve avantajlarını inceledik.

Bulut Depolama Nedir?


Bulut depolama, en genel tanımıyla birçok farklı verinin sanal ortamda saklandığı alandır. Günümüzde çok ihtiyaç duyulan hizmetlerden biri olan bulut depolama, verilerin internet ya da farklı bir ağ üzerinden aktarılması ile depolanmalarını sağlayan hizmettir. Oldukça fazla depolama sistemi bulunmaktadır. Bu da kullanıcılara geniş skalada tercih seçeneği sunmaktadır.

Bulut Depolama Nasıl Kullanılır?


Bulut depolama sistemlerinin hepsi, farklı boyutlarda depolama alanları ya da fiyat seçenekleri sunarlar. Bazı bulut depolama alanları başlangıçta 2GB’lık bir alan verirken, sistemi arkadaşlarınızın da kullanmasını sağladığınızda size birtakım avantajlar sunar. Bazıları ise 5GB hatta 15GB’lık alanlarda depolama yapmaya başlamanıza olanak sağlayabilir ve bu alanları istediğiniz zaman artırabilirsiniz.
Aynı şekilde, depolama alanlarının sunduğu depolama seçenekleri de farklılık gösterir. En çok tercih edilen depolama alanlarından bir kısmı yedeklemeleri otomatik olarak bilgisayar veya mobil cihazınız üzerinden yapabilir. Yani bu sistemde sizin tek tek yedeklenecek dosyaları seçmenize ve buluta yüklemenize gerek kalmaz. Ancak, bazı bulut depolama sistemlerinde bunu manuel olarak yapmanız gerekir.
Öncelikle, depolama yapabilmeniz için bir bulut sistemine üye olmalısınız. Eğer manuel bir bulut depolama sistemi tercih ettiyseniz, neredeyse hepsinin kullanımı birbirine oldukça yakındır. İnternet bağlantınız varsa, sisteminize giriş yaptıktan sonra, genellikle dosya yükle seçeneğini tercih etmeniz ve bulut depolama alanında muhafaza etmek istediğiniz dosyaları seçmeniz yeterli olacaktır.
Yedekleme yaptığınız verilerin telefonunuz ya da bilgisayarınızdan otomatik olarak silinmesini isteyebilir ya da bu verileri hem cihazınızda hem de bulut sisteminde saklayabilirsiniz. Ancak cihazınızın depolama alanı kısıtlıysa, bulut sistemine yüklediğiniz verileri silmenizi tavsiye ederiz. Bu verilere istediğiniz zaman erişmek için internet bağlantınızın olması yeterli olacaktır.

Bulut Depolamanın Avantajları 


Teknolojinin gelişmesi, çoğu zaman istediğimiz veriye hemen ulaşabilmemizi de gerekli hale getirdi. Örneğin; ofis dışından çalıştığınızı ya da tatilde olduğunuzu ve bilgisayarınıza o an için erişebilecek bir durumda olmadığınızı düşünün. Göndermeniz gereken acil bir belge varsa, bunu istediğiniz an istediğiniz yerden erişim sağlayabileceğiniz bulut sisteminiz üzerinden sağlayabilir ve dosyayı hızlıca gönderebilirsiniz.

1. Her An, Her Yerden Erişim


Bulut sistemine yüklediğiniz bir dosyanıza ulaşabilmeniz için ihtiyacınız olan tek şey internet bağlantısıdır. Bunun dışında herhangi bir gereklilik bulunmaz. Nerede olduğunuzun ya da saatin kaç olduğunun hiçbir önemi yoktur. 

2. Belgeler, Fotoğraflar ve Videolar Güvende


Bilgisayar ya da telefon yedeklemesine güvenip, sizin için çok önemli olan belgelerinizi, fotoğraflarınızı ya da videolarınızı kaybettiğiniz bir dönem mutlaka olmuştur. Çünkü bu sistemde, verileriniz sadece tek bir cihaza emanettir. Bu cihaz bozulduğunda ya da kaybolduğunda dosyalarınız da yok olur. Böyle bir sorun yaşamamak ve her koşulda dosyalarınızın güvende kalmasını sağlamak için bulut depolama sistemlerinin gücünden faydalanabilirsiniz.

3. Dosyaları Direkt Bulut Depolamaya Kaydetme


Bulut depolama alanları bazı noktalarda birbirinden farklı hizmetler sunabiliyor. Bazı depolama servislerinde, dosyalarınızı direkt buluta aktarabilirsiniz. Bunun için yükle, gönder gibi işlemler yapmanıza gerek kalmıyor. Cihazınız ve bulut depolama alanınız arasında senkronizasyon oluşturmanız yeterli oluyor.​
bulut-depolama-nedir  

4. Cihazları ve Yazılımları Yedekleme 


Bilgisayarınızı ya da telefonunuzu kaybetme ya da cihazların zarar görüp açılmama durumlarında, birçok kaybınız olabiliyor. Bu durumda cihazlarınızın yedeğini almış olmayı dileyebilirsiniz. Peki aldığınız o yedeği nereye koydunuz? Bilgisayar ve telefon yedeklerini aldığınız harici disk de kaybolabilir ya da onu nereye koyduğunuzu hatırlamanız zaman alabilir. Tam da bu sorunu yaşamamak için telefon, tablet bilgisayar gibi diğer cihazlarla birlikte internet tarayıcısı gibi yazılımlarınızı dahi bulut sisteminize yedekleyebilirsiniz.

5. Alanınızı Artırabilirsiniz


Veriler her geçen gün artıyor ve depolama alanınız bu hıza yetişemiyorsa endişe etmenize gerek yok. Bulut depolamada sahip olduğunuz depolama alanını sonraki süreçlerde istediğiniz kadar genişletebilirsiniz. Bulut depolama sistemlerinde, sabit diskiniz gibi belirli bir depolama alanı ile idare etmeniz gerekmez. Makul ücretler ödeyerek anında alanınızı artırabilirsiniz.



Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.