Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 02.08.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika

​Teknolojinin hayatımızdaki yerinin hızla artması ile birlikte bilgi ve veri güvenliğine olan ihtiyaç da hızlı bir şekilde artıyor. Özellikle finans gibi kişisel verilerin de içinde olduğu ve birçok işlemin bir arada yürütüldüğü alanlarda bu ihtiyaç çok daha fazla. İşte, blockchain teknolojisi bu noktada devreye girerek veri güvenliğini ve şeffaflığını sağlamayı amaç ediniyor. Peki, blockchain ne demek? Blockchain teknolojisi nedir? Gelin, bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını birlikte inceleyelim.​

Blockchain Nedir?


Blockchain, yani Blok Zinciri, bloklardan oluşan zincir yapıyı tanımlıyor. Blockchain, dağınık yapıda bir veritabanı sistemi olarak şifrelenmiş işlemlerin takibini sağlar. Blockchain, iş ağında yer alan işlemlerin kaydedilmesi ve varlıkların takip edilmesi gibi süreçleri kolaylaştırmaktadır. Aynı zamanda bu sistem, paylaşılabilen ve üzerinde değişiklik yapılamayan bir defter olarak da düşünülebilir.

Blockchain Teknolojisi Neden Önemlidir?


İş süreçlerinin güvenli ve verimli bir şekilde işleyebilmesi için bilginin mümkün olan en hızlı ve doğru şekilde aktarılması gerekmektedir. Blockchain’in bu noktada en temel faydası, yalnızca izni olan ağ üyelerinin ulaşabileceği bir defter niteliğinde olmasıdır. Üstelik, sisteme erişebilen üyeler, verilerde herhangi bir değişiklik yapamamaktadır. Blockchain’i ideal kılan bir özelliği de paylaşılabilen ve şeffaf bilgi sağlayan bir yapıda oluşudur. Bu, kullanıcı için güven verici bir unsurdur.​

Blockchain Nasıl Çalışır?


Blockchain, merkezi bir sisteme sahip değildir. Tüm bilgisayarlar üzerinden blok zincirinde yer alan verilere ulaşım sağlanabilir. Bilgilere ulaşmanın yanında burada yapılan işlemlerin kimlere ait olduğu ve ne zaman yapıldığı gibi bilgilere de şeffaf bir şekilde ulaşabilmek mümkündür.

Bu teknolojide yapılan işlemler değiştirilemediği için bir düzeltme yapmak istendiği zaman sisteme yeni bir kayıt eklenmektedir. Böylece, tüm detaylar korunur ve yapılan tüm doğru ve yanlış işlemler gözlemlenebilir.

Blockchain teknolojisinde kimlik, bütün ağların tanıdığı kullanıcı kimlik numarası şeklinde oluşturulmaktadır. Böylece kullanıcı adı, soyadı gibi kişisel bilgileri kullanmak yerine tüm işlemler bu kimlik numarası ile yapılır. Burada yapılan işlemler, kullanıcının sistemindeki matematiksel hesaplamalar, yani hash fonksiyonları ile şifrelenerek zincir üzerine kayıt edilir.

Hash fonksiyonları ile oluşturulan karakter dizileri harfler ve rakamlardan meydana gelir. Yapılacak en ufak bir değişiklik halinde farklı bir dizi oluşur.

Yapılan tüm işlemler, kullanıcı vasıtası ile doğrulanır ve kayıtlar kalıcı hale gelir. Bu da, bu teknolojinin merkezi bir yapıda olmadığını gösterir. Kısacası, blockchain teknolojisini önemli kılan unsurlar; anonim bir yapıya sahip oluşu, merkezi bir sistem olmayışı ve bozulamaz ve hacklenemez oluşudur.​

blockchain nedir  

Blockchain Teknolojisi Ne İşe Yarar?


Blockchain teknolojisi, bünyesindeki bilgileri güvenle saklama özelliği ile veri gizliliği sunmaktadır. Burada yer alan verileri değiştirmek için ise diğer bloklardan onay almanız gereklidir. Bu da, blok sayısı kadar onay mekanizmasını devreye sokmaktadır. Böylece sistem, dışarıdan gelebilecek iyi ya da kötü niyetli bir aksiyonun önüne geçerek verinin güvende olmasını sağlar.

Blockchain Kullanım Alanları Nelerdir?


Blockchain teknolojisi pek çok farklı sektörde kullanılabilen bir yapıya ve işleve sahip. İşte, bu teknolojinin yaygın olarak kullanıldığı başlıca sektörler:
Kamu sektörü,
Finans sektörü,
Enerji sektörü,
Sağlık sektörü,
Tedarik zinciri.

İş Bankası, blockchain teknolojisi sayesinde Türkiye’de ilk defa dış ticaret finansman işlemini gerçekleştiren ve teknoloji yardımı ile ödeme garantisi sunan bankası oldu. Marco Polo platformunun sunmuş olduğu Dağıtık Defter Teknolojisi (DLT) ile dış ticaret işlemlerine dair finansman artık daha kolay ve şeffaf bir şekilde yapılabilir hale geldi.

Ayrıca, TEFAS platformunda işlem gören İş Portföy Blockchain Teknolojileri Karma Fon​ ile siz de yatırımlarınızı İş Bankası şubeleri, İşCep ya da İnternet Şubesi üzerinden güvenle değerlendirebilirsiniz.

Fon’un toplam değerinin asgari %80’i devamlı olarak, blockchain teknolojisini kullanan, geliştiren ve araştıran şirketlerin ve bu şirketlerin hizmet/servis sağlayıcılarının ihraç ettiği ortaklık paylarına, Amerikan Depo Sertifikalarına, Global Depo Sertifikalarına, özel sektör borçlanma araçlarına yatırılmaktadır.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​