Biyoçeşitlilik; deniz, kara, sucul ekosistemler ve parçası bulunan tüm yaşam ortamları dâhil her türlü kaynaktan canlı organizmalar arasında farklılık olması şeklinde nitelendirilebilir. Ekosistemdeki bu çeşitliliğin yok olması, dünya üzerindeki yaşamın sona ermesine varan sorunlar doğurabilir.
Doğa üzerinde pek çok canlı organizma yaşar. Bu canlı organizmaların arasında meydana gelen değişimler biyoçeşitliliği karşılar. Biyolojik çeşitlilik, var olan alanlardaki bütün ekosistemlerin, genlerin ya da türlerin oluşturduğu bütüne verilen isim olarak karşımıza çıkar.
Biyoçeşitlilik Nedir?
Biyoçeşitlilik bu denli önemliyken herkesin aklına ‘Biyoçeşitlilik nedir?’ sorusu gelebilir. Biyolojik çeşitlilik, kısaltılmış hali ile biyoçeşitlilik, ekosistemlerin insan refahı için gerekli olan yaşam destek sürecini devam ettirebilme yeteneğinin bir göstergesidir. Aynı zamanda da sağlıklı çevre iyi bir biyoçeşitlilik ile ortaya çıkar. Kirlenme, iklim değişikliği ve kaynakların sürdürülebilirlikten uzak kullanımı ile son dönemlerde biyolojik çeşitliliğin ciddi anlamda tahrip olduğu bilinir. Bu tahribat, günümüzde insan yaşamını tehdit eder bir seviyeye ulaşmış durumdadır. Biyolojik çeşitlilik, sürdürülebilir bir çevre için önem taşıyan üç öğeden meydana gelir:
● Genetik Çeşitlilik; kalıtsal olarak geçen ve varoluşun biyokimyasal, fiziksel özelliklerini belirleyen paketler olarak ifade edilmesi mümkündür. Genetik çeşitlilik belli bir popülasyon, alt-tür, tür veya ırk içinde bulunan gen farklılığı ile ölçülebilir. Söz konusu farklılıklar, değişen koşullara uyumu da sağlar.
● Tür Çeşitliliği; bir grup organizmanın genetik anlamda benzerlikler gösterip bunun sonucunda da karşılıklı olarak üremesidir. Bununla birlikte “türler” olarak isimlendirilen üretken canlılar meydana gelir. İnsanlar ve hayvanları buna örnek vermek mümkün. Tür çeşitliliği çoğunlukla, belli coğrafi sınırlar içinde var olan türlerin toplam sayısına bakılarak ölçülür.
● Ekosistem Çeşitliliği; bir ekosistem; su, toprak, mineraller ve hava gibi cansız varlıklardan meydana gelir. Toplulukların kendi içlerinde ve birbirleri arasındaki işlevsel karmaşık ilişkileri, ekosistem çeşitliliğini yaratır. Burada ifade edilen toprak oluşumu, su dolaşımı ve enerji akışı gibi ana ekolojik süreçlerin mekanizmasıdır. Söz konusu süreçler canlı toplulukları için gereken destek sistemini sağlar, bu şekilde bir karşılıklı bağımlılık durumu gelişir. Sürdürülebilir kalkınma yaklaşımının temelinde yatan olgu, biyoçeşitliliğin önemine vurgu yapar.
Biyoçeşitlilik Neden Önemlidir?
Biyoçeşitliliğin ne olduğunda dair detaylı bir açıklama yapmışken sıra biyoçeşitlilik neden önemlidir sorusuna gelir. Ekosistemler ve barındırdıkları türler oldukça önemli biyolojik fonksiyonlara sahiptir. Buna örnek vermemiz gerekirse; yeşil bitkilerin karbondioksiti emerek atmosfere oksijen salması ve bu şekilde de çevreyi sağlıklı ve insan yaşamına uygun olacak şekilde tutması iyi bir örnek olur.
Her ekosistemin karmaşık bir işlevi olduğundan söz etmek mümkündür. Hangi türlerin hangi önemli işleve sahip olduğu hakkında bilinmeyen pek çok şey olsa da burada asıl bilinen ve dikkate değer olan unsur; ekosistem üzerinde yapılan herhangi bir değişikliğin birtakım önemli fonksiyonları yerine getirmesinin önünü kestiğidir. Farklı türden çeşitli hayvan, bitki, mikroorganizma ve mantar türleri aracılığıyla yakıt, ilaç, kıyafet, endüstriyel ürün ve yapı malzemelerinde kullanılan lif benzeri pek çok materyal elde edilir. Bu anlamda da biyolojik çeşitlilik oldukça önemidir.
Teknoloji ve tarım konularında gelinen güncel seviyede biyolojik çeşitliliğin katkıları olduğunu söylemek mümkündür. Biyolojik çeşitliliğin ve ekosistemlerin sağladığı olanaklar insan yaşamının devamlılığı açısından son derece önem taşır. Biyolojik çeşitliliği meydana getiren bitki ve hayvan türleri eczacılık, ormancılık, tıp, balıkçılık, hayvancılık, sanayi ve tarım gibi alanlarda kullanılır. Bu alanlarda temiz hava ve su sağlamada oldukça etkin olur.
Çevre projeleri kapsamında Türkiye İş Bankası,
Geleceğe Orman uygulamasını hayata geçirir. Bu uygulamayla kullanıcılar, karbon puan kazanarak çevrenin korunmasına destek verir. Çevre projelerinin yanı sıra
İş Bankası sosyal sorumluluk dosyası üzerinden eğitim ve kültür sanat projelerine sağlanan katkıları da inceleyebilirsiniz.
Biyoçeşitliliği Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Biyolojik çeşitlilik bu denli önemliyken, biyoçeşitliliği etkileyen faktörler nelerdir mutlaka değerlendirilmesi gerekir. Sonuçlarını da konuşmak yerinde olur. Türkiye’de biyoçeşitliliğin sağladığı pek çok fayda bulunur. Bu nedenle çok fazla önem taşır. Bilhassa da hayvan çeşitliliğinin, bitki çeşitliliğinin ve ekosistem çeşitliliğinin birçok yararı bulunur.
Doğada yerini almış bitkiler, erozyonu önleyerek toprak yoğunluğunu giderir. Ayrıca doğada yerini almış hayvanların da barınma ve beslenme gibi temel gereksinimlerini karşılamalarına yardımcı olur. Bunlara ek ormancılık alanında da sağlanan faydaları ile doğadaki bitki çeşitliliğinin çok fazla önem taşıdığını söylemek mümkündür.
Hayvan çeşitliliği ve hayvanların giyim, tıp ve beslenme alanlarında kullanılması, bu çeşitliliğin önemini bir defa daha vurgular. Bazı böcek türleri; bitkilerin üremesine yardımcı olmakta, bu sayede üzerinde tozlaşma sağlaması ve bitki örtüsü yaşamlarının devam etmesini sağlar. Böcekler ayrıca birtakım hayvan türlerinin besin kaynağı olma özelliği taşır. Doğada koyun, inek gibi hayvanlar özellikle de hayvancılık alanında fayda sağlıyorken, pek çok balık türü de balıkçı alanında faydaları ile dikkat çeker.
Biyoçeşitlilik bu anlamda oldukça önemlidir. Tüm bu sayılan nedenler doğrultusunda biyoçeşitliliğin sürdürülebilir şekilde devam etmesinin sağlanması oldukça mühimdir. Biyolojik çeşitliliği etkileyen faktörleri ise şu şekilde sıralayabiliriz;
● Fiziki Etmenler: Kara, iklim ve denizlerin dağılışı, toprak ve yer şekilleri
● Biyolojik Etmenler: İnsanlar ve öteki canlılar
● Paleocoğrafya: İklimdeki değişiklikler ve kıtaların kayması
Sizler de çevreye duyarlı şirketlere yatırım yapmak ve sosyal sorumluluk projelerine destek vermek için
İş Portföy TEMA Değişken Fon ile tasarruflarınızı kolayca planlayabilirsiniz. Elde edilen bu gelirler, TEMA Vakfı’nın Doğa Eğitim Programları’nı destekleyecektir.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.