Teleskop Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Yeri gelmişken teleskoplardan da kısaca bahsedelim. Teleskopların iki kullanım amacı vardır.İlki gökcisimlerini büyütmek ikincisi de daha fazla ışık toplamaktır. Bu sayede çıplak gözle göremediğimiz sönük cisimleri bile görmek mümkün olur. Bir teleskobun gücü denince aklınıza sadece büyütme gücü gelebilir. Ancak bir teleskobun gücü hem büyütme özelliğine göre hem de ışık toplama kapasitesine göre belirlenir. Işık toplama kapasitesini belirleyen etken teleskobun çapıdır. Aldığınız teleskobun çapını büyütemezsiniz ama değişik büyütmeler elde etmek için farklı odak uzaklığına sahip küçük göz merceklerini ayrıca aksesuar olarak alabilirsiniz. Aynı anda hem daha iyi büyüten hem de daha fazla ışık toplayan teleskoplar güçlü teleskop sayılırlar ve fiyatları da o oranda artış gösterir.
Fiyata etki eden bir diğer etken de teleskopta kullanılan mercek ve aynaların niteliğidir. Özel kaplamalı mercekler ve aynalar çok kaliteli görüntü vermektedir. Kimi teleskopların gök nesnelerini otomatik bulma ve takip edebilme yeteneği vardır. Gökyüzü fotoğrafçılığına ilgi duyuyorsanız takip mekanizmalı bir teleskop işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Sonuç olarak hangi teleskobu almanız gerektiğine karar verebilmek için bu alanda isim yapmış markaların ülkemizdeki yetkili satıcıları ile iletişime geçmeniz optik değeri olmayan bir teleskop almanızın önüne geçecektir.
ve Samanyolu
Karanlık gecelerin göz alıcı ışık kuşağı. Eskiler bu kuşağın tüm gök küreyi havada tuttuğuna inanırmış. Samanyolu (Milky Way) Güneş’in de yer aldığı milyarlarca yıldızın oluşturduğu bir gökyüzü ırmağıdır. Yaz geceleri kuzeydoğu ufkundan güneybatı ufkuna uzanan bu yıldız bulutunu bir dürbün ile incelemenizi öneririz. İçinde milyonlarca yıldızın bulunduğu yıldız kümelerini görünce gökyüzüne duyacağınız hayranlık artacaktır.
2022 Yılının Bazı Önemli Gök Olayları ve Tarihleri
16 Mart: Venüs ve Mars yakın konumda. Gün doğumuna yakın saatlerde doğu ufkunda iki gezegeni çıplak gözle yan yana gözleyebilirsiniz.
28 Mart: Ay, Venüs, Mars ve Satürn gün doğumunda doğu ufkunda birbirlerine yakın görünümde olacaklar.
12 Nisan: Jüpiter ve Neptün çok yakın konumda. Teleskopla gözlem yapanlar Neptün'ü bu yakınlaşmada Jüpiter ile aynı çember içinde yakalayabilirler. 28 Nisan’da Neptün bu sefer Venüs ile yakın konumda olacak.
21-22 Nisan: Lyrid (Çalgı) Meteor Yağmuru
27 Nisan: Gün doğumunda Ay, Venüs, Mars ve Jüpiter doğuda birbirlerine yakın görünümde.
1 Mayıs: Gökyüzünün en parlak iki gezegeni Venüs ve Jüpiter gün doğumunda çok yakın konumda olacaklar.
4-5 Mayıs: Eta Aquarid (Eta Kova) Meteor Yağmuru.
16 Mayıs: Tam Ay Tutulması. Yarı gölgeli Ay tutulması 04:32'de başlayacak. Parçalı Ay tutulmasının başlangıç saati ise 05:27. Ancak Ay 05:53'de batacağı için tam Ay tutulması ülkemizden izlenemeyecek.
29 Mayıs: Mars ve Jüpiter gün doğumunda doğu ufkunda birbirlerine çok yakın görünümde olacak.
29-30 Temmuz: Delta Aquarid (Delta Kova) Meteor Yağmuru.
Perseid Meteor Yağmuru.