Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 18.05.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
Baharın gelmesi ile birlikte doğanın, güneşin çekiciliğine direnmek zorunda olduğumuz şu günler elbet son bulacak ve #evdekal süreci sonrası ertelediğimiz hayatlarımıza kavuşmanın sevincini yaşayacağız. Sıcak ve pırıl pırıl yaz gecelerinde sahil kenarlarında, yaylalarda yeniden gökyüzünün sihirli dünyası ile buluşacağız. Aslında sadece yazın değil her mevsim gökyüzündeki örtüye ayrı güzellikte motifler çizilir. Hele bir de şehirden uzak sessiz bir yerdeyseniz, gökyüzü bir anda sizi sihirli dünyasına çekiverir. Ancak günlük yaşamın koşturmacasına büyük şehirlerin beton blokları, ışık ve hava kirlilikleri de eklenince ne yazık ki pek azımız bu güzelliğin farkına varabiliyoruz. Gökyüzünü önceden tanıyor olabilirsiniz veya ilgimi çekmiyor da diyebilirsiniz. Hangi düşüncede olursanız olun yine de bu yazıya bir göz atın. Kuzey yarımkürenin bir ferdi olarak Kutup Yıldızını kolayca bulabilmek veya yanlış tanıdığınız gök nesnelerinin doğrularını öğrenmek kötü bir şey olmasa gerek.

Gökbilimciler (astronomlar) amatör ve profesyonel olmak üzere iki gruba ayrılırlar. Dünyanın en büyük laboratuvarında bedava deney yapabilmek için gökbilim (astronomi) uzmanı olmanıza veya büyük teleskoplara gerek yoktur. Başını kaldırıp gökyüzüne bakan herkes amatör gökbilimci sayılabilir. Hele bir de basit bir dürbününüz varsa engin gökyüzünde kaybolmanız işten bile değildir. Üstelik günümüzde yıldızları, gezegenleri ve takımyıldızlarını tanımak için son derece etkili akıllı telefon uygulamaları (Astronomy Apps) geliştirilmiştir. Artırılmış gerçeklik yardımıyla telefonunuzu tuttuğunuz doğrultuda hangi gök cisimleri var isimleriyle birlikte detaylı bilgilerini okuyabilir, gökyüzünde neler olup bitecek önceden haber alabilirsiniz. Hatta uygulamadaki takvimi geriye alarak bir “zaman yolculuğuna” çıkabilir örneğin doğduğunuz zamanda nasıl bir gökyüzü vardı inceleyebilirsiniz.

Şimdi gelin her gece gökyüzünde süregelen dansın ana kahramanlarını yakından tanıyalım.

Takımyıldızları


Eskiden gök bilginleri gökyüzünü kolayca adresleyebilmek için gökte “noktaları birleştir” oyunu oynamış ve gökyüzünü tam 88 parçaya bölmüşler. Her bir parça genelde adı mitolojik kökenli bir takımyıldızına karşılık gelir. Dört mevsimin kendine özgü takımyıldızları vardır ve bunların birbirlerine olan konumları hep aynıdır. Gökbilimciler takımyıldızlarını gök nesnelerini kolayca bulabilmek için kullanırlar. Basit bir yıldız atlası veya akıllı telefon uygulamaları yardımıyla takımyıldızlarını kolayca gözleyebilirsiniz. Nasıl mı? Yıldız haritaları büyük bir çember içine yerleştirilmiş büyüklü küçüklü noktalardan oluşur ve bunlar hayali çizgilerle birbirine bağlanıp takımyıldızları oluşturulur. Her bir nokta bir yıldıza karşılık gelir ve gökteki parlaklığı haritadaki büyüklüğü ile doğru orantılıdır. Haritayı çevreleyen çember bizim ufuk çizgimizdir ve çembere yakın olan noktalar ufka yakın yıldızları gösterir. Haritanın ortası ise tepeye yakın yıldızlara denk gelir. İlk olarak Büyük Ayı (Ursa Major) takımyıldızını ve onu kullanarak kutup yıldızına nasıl ulaştığımızı görelim. Büyük Ayı’nın bir kepçeye benzeyen kase kısmında 4 sapında 3 yıldız bulunur. Sapın ortasındaki yıldız Mizar’dır. Mizar’ın hemen dibinde çok daha sönük bir eşi Alkor vardır. Mizar ve Alkor en bilinen çift yıldızlardan biridir ve eğer Mizar ile birlikte Alkor’u da görebiliyorsanız bu gözlerinizin keskin olduğunu gösterir. Kâsenin ucundaki iki yıldızı hayali bir doğruyla birleştirip bunu yaklaşık 5 birim kuzeye doğru uzattığımızda da sönük ve yalnız bir yıldıza ulaşırız. Bu çoğumuzun daha parlak görmeyi umduğu “Kutup Yıldızı”dır (Polaris). Kutup Yıldızı Dünya’nın dönme ekseninden geçtiği için, bütün yıldızlar gece boyunca onun çevresinde dönüyormuş gibi görünür.​

gezegenler 

Ay ve Gezegenler


Dünyanın sırdaşı biricik uydumuz, Ay gökbilime başlayanların ilk gözdesidir. Bize en yakın gök nesnesi olduğundan basit bir dürbün yardımıyla kraterleri, koyu renkli deniz bölgelerini ve açık yerdeki dağları kolaylıkla görebiliriz. Ay’ı gözlemek için en uygun zaman hilale yakın olduğu evrelerdir. Çünkü bu evrelerde Ay yüzeyinde gölgede kalan yerler üç boyutlu görüntü sağlar. Üstelik Ay’ın daha parlak evreleri karanlıkta gözlem yapmayı elverişsiz hale getirdiğinden gökbilimciler Ay olmayan geceleri tercih ederler. Siz de gözlem yaparken karanlık bir gökyüzü istiyorsanız Ay’ın olmadığı bir gece gözleme çıkabilirsiniz veya Ay’ın her gün bir önceki geceye göre 50 dakika daha geç doğduğunu hatırlayarak gözlem sürenizi ayarlayabilirsiniz.

Çoğumuzun yıldız sandığı gezegenler de gece boyu süren dansın renkli üyeleridir. Adlarından anlaşılacağı üzere gökyüzünde sürekli yer değiştirirler. Çıplak gözle göz kırpmadan parlayan yıldız gibi görülebilen beş gezegen; Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn’dür.

Bu beş gezegen içinde çıplak gözle gözlenmesi en zor gezegen Merkür’dür.  Güneş’e en yakın gezegen olması sebebiyle ondan çok az uzaklaşır ve sürekli alacakaranlığa denk gelir.

Güneş ve Ay’dan sonra görülebildiği zaman gökyüzündeki en parlak gökcismi Venüs gezegenidir.  Güneşe en yakın ikinci gezegen olması sebebiyle yörüngesi Dünya’nınkine göre Güneş'e daha yakındır. Bu nedenle yeryüzünden sadece Güneş doğmadan 3 saat öncesine kadar veya Güneş battıktan 3 saat sonrasına kadar gözlenebilir. Halk arasında Akşam Yıldızı veya Sabah Yıldızı olarak da bilinen Venüs gezegeni şu sıralar batı ufkunda Güneş battıktan sonra Ay’dan sonraki en parlak gök cismidir. Yaz mevsimi ile birlikte bu sefer Güneş’in doğmasına yakın saatlerde doğu ufkunda gözükmeye başlayacak ve 2020 yılının geri kalanında sabah yıldızı sanılarak parıldaya devam edecek.

Gezegenlerin kralı olarak bilinen Jüpiter bize çok daha uzak olduğu için parlaklık sıralamasında Venüs’ten sonra gelir. Turuncu gezegen Mars da rengiyle çıplak gözle gözlenebilen gezegenler içinde kolayca ayırt edilebilmektedir.

Optik bir alet kullanarak en fazla haz alabileceğiniz iki gezegen Jüpiter ve Satürn’dür. Jüpiter gezegeni gece Ay ve Venüs’ten sonra en parlak üçüncü gökcismidir. Basit bir dürbün yardımıyla Jüpiter’in dört büyük uydusu Io, Europa, Ganymede ve Callisto’yu da parlak birer nokta olarak görebilirsiniz. Jüpiter’in bulutlarının oluşturduğu açık ve koyu tonlu kuşakları gözlemek için basit bir dürbünden biraz daha güçlü bir optik cihaza ihtiyaç duyarız. Ancak Satürn’e orta boy bir teleskopla bakmanın yeri apayrıdır. Çünkü halkasıyla yaptığı valsı saatlerce izleseniz doyamazsınız.

gezegenler 

Teleskop Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler


Yeri gelmişken teleskoplardan da kısaca bahsedelim. Teleskopların iki kullanım amacı vardır.İlki gökcisimlerini büyütmek ikincisi de daha fazla ışık toplamaktır. Bu sayede çıplak gözle göremediğimiz sönük cisimleri bile görmek mümkün olur. Bir teleskobun gücü denince aklınıza sadece büyütme gücü gelebilir.  Ancak bir teleskobun gücü hem büyütme özelliğine göre hem de ışık toplama kapasitesine göre belirlenir. Işık toplama kapasitesini belirleyen etken teleskobun çapıdır. Aldığınız teleskobun çapını büyütemezsiniz ama değişik büyütmeler elde etmek için farklı odak uzaklığına sahip küçük göz merceklerini ayrıca aksesuar olarak alabilirsiniz. Aynı anda hem daha iyi büyüten hem de daha fazla ışık toplayan teleskoplar güçlü teleskop sayılırlar ve fiyatları da o oranda artış gösterir.

Fiyata etki eden bir diğer etken de teleskopta kullanılan mercek ve aynaların niteliğidir. Özel kaplamalı mercekler ve aynalar çok kaliteli görüntü vermektedir. Kimi teleskopların gök nesnelerini otomatik bulma ve takip edebilme yeteneği vardır. Gökyüzü fotoğrafçılığına ilgi duyuyorsanız takip mekanizmalı bir teleskop işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Sonuç olarak hangi teleskobu almanız gerektiğine karar verebilmek için bu alanda isim yapmış markaların ülkemizdeki yetkili satıcıları ile iletişime geçmeniz optik değeri olmayan bir teleskop almanızın önüne geçecektir.

ve Samanyolu


Karanlık gecelerin göz alıcı ışık kuşağı. Eskiler bu kuşağın tüm gök küreyi havada tuttuğuna inanırmış. Samanyolu (Milky Way) Güneş’in de yer aldığı milyarlarca yıldızın oluşturduğu bir gökyüzü ırmağıdır. Yaz geceleri kuzeydoğu ufkundan güneybatı ufkuna uzanan bu yıldız bulutunu bir dürbün ile incelemenizi öneririz. İçinde milyonlarca yıldızın bulunduğu yıldız kümelerini görünce gökyüzüne duyacağınız hayranlık artacaktır.

2022 Yılının Bazı Önemli Gök Olayları ve Tarihleri


16 Mart: Venüs ve Mars yakın konumda. Gün doğumuna yakın saatlerde doğu ufkunda iki gezegeni çıplak gözle yan yana gözleyebilirsiniz.

28 Mart: Ay, Venüs, Mars ve Satürn gün doğumunda doğu ufkunda birbirlerine yakın görünümde olacaklar.

12 Nisan: Jüpiter ve Neptün çok yakın konumda. Teleskopla gözlem yapanlar Neptün'ü bu yakınlaşmada Jüpiter ile aynı çember içinde yakalayabilirler. 28 Nisan’da Neptün bu sefer Venüs ile yakın konumda olacak.

21-22 Nisan: Lyrid (Çalgı) Meteor Yağmuru

27 Nisan: Gün doğumunda Ay, Venüs, Mars ve Jüpiter doğuda birbirlerine yakın görünümde.

1 Mayıs: Gökyüzünün en parlak iki gezegeni Venüs ve Jüpiter gün doğumunda çok yakın konumda olacaklar.

4-5 Mayıs: Eta Aquarid (Eta Kova) Meteor Yağmuru.

16 Mayıs: Tam Ay Tutulması. Yarı gölgeli Ay tutulması 04:32'de başlayacak. Parçalı Ay tutulmasının başlangıç saati ise 05:27. Ancak Ay 05:53'de batacağı için tam Ay tutulması ülkemizden izlenemeyecek.

29 Mayıs: Mars ve Jüpiter gün doğumunda doğu ufkunda birbirlerine çok yakın görünümde olacak.

29-30 Temmuz: Delta Aquarid (Delta Kova) Meteor Yağmuru.

12- 13 Ağustos: Perseid Meteor Yağmuru.

21- 22 Ekim: Orionid (Avcı) Meteor Yağmuru.

25 Ekim: Parçalı Güneş Tutulması. Türkiye'den gözlenebilecek tek Güneş tutulması. Türkiye saati ile 12:33 – 14:58 arasında meydana gelecek bu tutulmanın maksimum evresi saat 13.46’da gerçekleşecek. Bulunduğumuz konumda Güneş diskinin yaklaşık %38’i örtülecek. Tam tutulma olmayacağı için mutlaka özel filtreli tutulma gözlüğü ile gözlem yapılmalıdır.

08 Kasım: Tam Ay tutulması (Ülkemizden izlenemeyecek).

17- 18 Kasım: Leonid (Aslan) Meteor Yağmuru.

14 -15 Aralık: Geminid (İkizler) Meteor Yağmuru.

31 Aralık:Yılın son gecesi gün batımında gökyüzünde 7 gezegenin (Mars, Uranüs, Jüpiter, Neptün, Satürn, Venüs, Merkür) ve Ay’ın bulunması gökyüzü fotoğrafçıları için güzel bir yılbaşı gecesi sunabilir.

Buraya kadar size gökyüzünün güzelliklerini anlatmaya çalıştık ama görmeniz gereken yıldız kümeleri, bulutsular, gökadaları (galaksiler) gibi daha birçok kahraman var. Onlar tanışmak için her gece sizi bekliyorlar.

Bulutsuz ve bol yıldızlı geceler dileğiyle.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​