Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 14.12.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Dijitalleşme çağımızdaki önemini her gün daha da artırıyor. Finans sektörü de çevrimiçi dünyanın nimetlerini kullanarak geleceği bugüne taşıyıp kullanıcıları için en güvenilir ve kaliteli hizmeti sunmaya çalışıyor.

Gündelik olarak kullanılan her hizmetin dijitalleşmesi ve kişiselleştirilmesi yeni normal haline gelirken bankacılık sektörü de teknolojinin getirdiği yararlardan faydalanarak devrimsel yenilikler ile sizleri buluşturuyor. Bu yazımızda değineceğimiz konu ise tam olarak bununla alakalı olan Açık Bankacılık kavramı.

Açık  Bankacılık(Open Banking) finans sektöründeki dijitalleşme yolunda bugüne kadar atılan en büyük adımlarından biri olarak hayatımıza giriş yapıyor. Gelin bankacılık sektörünü değiştirecek ve yarını bugüne taşıyan Açık Bankacılık kavramını yakından inceleyelim!

Açık Bankacılık Nedir?


Açık bankacılık ya da diğer adlarıyla “Open Banking” ve Open Bank Data”, en kısa tabiriyle finansal verilerinizin size daha iyi bankacılık ve finans olanakları sunulması için üçüncü parti kuruluşlarla paylaşıldığı güvenilir bir hizmet modeli.

Verinin her şey demek olduğu çağımızda, açık bankacılık güvenilirliğin ve yeniliğin itici gücü olarak karşınıza çıkıyor. Aynı zamanda veri paylaşımının tamamen kullanıcının rızası ile gerçekleştiği bu sistemde istemediğiniz hiçbir veri bankanız tarafından başka hiçbir kuruluşla paylaşılmıyor, bu sayede gizlilik haklarınız da korunuyor.

Açık Bankacılık Nasıl Doğdu?


Birleşik Krallık’ın bankacılık sektörüne inovatif bir dokunuş getirme, rekabeti ve fırsatları artırma isteği üzerine sunulan ve ilk olarak İngiltere’de hayata geçen bu model aslında 2015 yılında Avrupa Birliği’nin alakalı kurumlarında görüşülmüş ve revize edilmişti. Ödeme Hizmetleri Direktifi 2 (PSD2- Payment Services Directive 2) olarak sunulan bu yeni yönerge Açık bankacılığın temellerini oluşturmuş ve üçüncü parti kurumların finans verilerine ulaşıp kullanıcı deneyimini geliştirilmesini sağlayacak bir stratejinin oluşmasını sağladı.

2016 yılında ise İngiltere Rekabet ve Piyasalar Kurumu ülke içerisinde bulunan 9 büyük bankayı ve hükümet tarafından lisans verilen girişimleri Açık Bankacılık Uygulama Kurumu (OBIE-Open Banking Implementation Entity) çatısı altında buluşturdu ve dünyada Açık Bankacılık modeline geçen ilk ülke oldu.

Açık Bankacılığın Avantajları Nelerdir?


Açık bankacılık sistemi; şeffaflığı, kolaylığı ve birçok yeniliği beraberinde getiriyor. Bunlardan en önemlisi üçüncü parti Fintech firmaları ve bankaların geliştirdiği API’lar yani Uygulama Geliştirme Arayüzleri (Application Programming Interface).

İlk bakışta karmaşık gibi görünse de aslında API’lar hayatınızı ve finansal hareketliliğinizi kolaylaştırmak için atılmış en büyük adımlardan biri. Açık bankacılığın mihenk taşı olan bu arayüzler kullandığınız birden çok finans uygulaması, internet bankacılığı ve bunlara bağlı veri bankalarıyla etkileşimde bulunarak tek bir uygulama üzerinden bunların bütün finans kaynaklarınızı yönetebilmenizi sağlıyor.

Para gönderme, farklı hesapların hareketlerini aynı anda görüntüleme gibi akla ilk gelen basit kullanım amaçları dışında üçüncü parti kurumların geliştirdiği yenilikçi fonksiyonları da içinde barındıran bu arayüzler aynı zamanda banka dışındaki kuruluşların da verilerinize erişmesini sağlayarak size uygun fırsatlar sunmasına ve ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek hizmetlerle sizleri tanıştırmaya da olanak sağlıyor.


uygulama-gelistirme 

Açık Bankacılık Neden Önemlidir?


Günümüz dünyasında verinin önemi her geçen gün artıyor. Bankacılık verileri tüketicilerin ve işletmelerin para harcama ve tasarruf alışkanlıklarını ve borçlanma tarzlarını anlaşılmasını ve kullanıcılar için en verimli şekilde kullanılmasını sağlayacak değerli verilerdir. Açık bankacılık, üçüncü taraf hizmetlerinin birden fazla finansal kurumdan veri toplamasına ve kullanıcıların harcamalarını ve gelirlerini analiz etmelerine izin vererek gelecek için daha iyi bütçe yapmalarına olanak sağlıyor. Açık bankacılık, finans hizmetlerinin kullanılması yoluyla müşterileri için daha uygun bir kredi kartı veya daha iyi bir faiz oranına sahip tasarruf hesabı gibi daha iyi ürün önerileri sunabilir ya da kredi başvurusu ve kredi onayı gibi bankacılık hizmetlerinin daha hızlı gerçekleşmesini sağlayabilir.

Geleneksel ve Açık Bankacılık Arasındaki Farklar Nelerdir?


Ortalama bir tüketicinin birden çok banka ve kredi hesabı vardır. Geçmişte, sürekli bankalarla iletişim halinde olan bir işletme sahibi ya da aylık harcamalarını kontrol etmek isteyen bir kullanıcı fark etmeksizin herkes tüm hesaplarındaki finansal bilgilerini manuel bir şekilde kendileri derlemek zorundaydı. Bugün ise açık bankacılığın sunduğu yeni imkanlar sayesinde artık tüm finansal işlemlerinizi tek bir çatı altında toplayabilir ve yönetebilirsiniz.

Aynı zamanda üçüncü parti kurumların verilerinize erişebilmesi sayesinde size özel olarak tasarlanmış fırsatlar ve hizmetleri değerlendirebilirsiniz.



​Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​