Sizden gözlerinizi kapatıp gün içinde neler yaptığınızı düşünmenizi istiyoruz. İşe, toplantıya, okula ya da arkadaşlarınızla buluşmaya gitmek için sürekli bir koşturma halinde misiniz? Çoğu zaman kendinize vakit ayırmak için yeterli kadar vaktinizin olmadığını mı düşünüyorsunuz?
Aslına bakarsanız zamanı doğru bir şekilde yöneterek toplantıya yetişebilir, sosyal aktivitelere katılabilir ve hatta kendinize de istediğiniz gibi vakit ayırabilirsiniz. Çünkü doğru zaman yönetimi gerek günlük hayatta gerekse iş hayatında omuzlarınızdaki yükü büyük ölçüde hafifletir. Bu durumda etkili zaman yönetimi yapabilmek için neleri önceliklendirmeniz ve nasıl bir yol izlemeniz gerektiğine beraber göz atalım.
Harekete geçmeden önce hedeflerinizi belirlemek çok fazla işinize yarayacaktır. Öncelikle işleri biraz daha kolaylaştırmak adına hedeflerinizi zamanlarına göre ayırmanız çok daha pratik olur. Örneğin kısa, orta ve uzun vadeli olarak ayırabilirsiniz. Elbette bunlar sadece iş ve kariyer ile ilgili olmayabilir. Aile, sosyal hayat ve hayaller de hedeflere dâhil.
Bu hedefleri artık her akıllı telefonda bulunan not defteri kısmına kaydedip gün içinde sık sık gözden geçirebilirsiniz. Hatta hedeflerinizin yanında unutmamanız gerekenleri yazmanız da zamanı etkili ve verimli kullanmak için size büyük bir kolaylık sağlayabilir.
Önceliklerinize Göre Sıralama Yapın
Başarılı zaman yönetimi için önceliklendirme yapmak fazlasıyla önemli ve gerekli. Çünkü önem sıralaması yaptığınız zaman tamamlamanız gereken işlere nereden başlayacağınızı bilirsiniz. Özellikle “Nereden başlasam bilemiyorum!” diyen herkes için oldukça yol gösterici olur.
En Çok Zaman Harcadığınız Konuları Tespit Edin
Evet; saatler, günler, haftalar biz anlamadan hızla geçip gidiyor. Geriye dönüp baktığımızda bazı planlarımızın yarım kaldığını, bazı isteklerimizi gerçekleştirmek için de henüz adım atmadığımızı görebiliyoruz.
Bu durum sizi rahatsız ediyorsa kesinlikle gün içinde neler yaptığınızı gözden geçirmelisiniz. İnternet, sosyal medya, televizyon, bilgisayar oyunları ya da başka bir şey çok mu vaktinizi alıyor? Öyleyse bu durumun yapmak istediklerinize engel olup olmadığına karar verin. Engel olduğunu düşünüyorsanız bu aktivitelere ortalama ne kadar zaman harcadığınızı hesaplayın ve bu sürede neler yapabileceğinizi göz önünde bulundurun. Böylece boşa gittiğini düşündüğünüz zamanı, yapmanız gereken diğer işlerle doldurmaya başlayabilirsiniz.
En Çok Üşendiğiniz İşi Öncelikli Olarak Halledin
Hepimizin üşendiği, sürekli ertelediği ve yapmaktan hoşlanmadığı işler vardır. Bunlar evde yapacağınız işler veya önemli bir toplantı için sunum hazırlamak olabilir. Önemli olan ise ertelediğiniz zaman sürekli aklınızın bir köşesinde kalıp sizi rahatsız edecek olan işleri günün erken saatlerinde halletmeniz. Daha sonra da yapılması gereken diğer işlere daha iyi odaklanmanız. Bu uygulamalarla zamanı verimli kullanarak kendinize ekstra zaman yaratabilir, günün kalanında daha enerjik hissedebilirsiniz.
Hayatınıza Pratiklik Katın
Zaman yönetimi yapmak için pratik olmak, bazı şeyleri çabucak halletmek gerek. Bu nedenle hayatınıza pratiklik katmak adına kendiniz için belli başlı rutinler oluşturabilir ya da hayatınızı kolaylaştıracak mobil uygulamalardan yardım alabilirsiniz. Örneğin gün içinde İş Bankası’nı ziyaret edecekseniz sıra beklemeden hizmet almak için
İşCep üzerinden randevu alabilirsiniz. Hayatınızı kolaylaştıracak diğer mobil uygulamalar için “
Günlük Yaşamı Kolaylaştıracak 10 Mobil Uygulama” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Zamanın verimli kullanılması özellikle şehir insanları için gittikçe daha önemli bir hale gelirken zaman kaybetmeden bugünden adım atın ve harekete geçin!
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."