Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 12.01.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 5 dakika
​​​Teknolojinin ve dijitalleşmenin hayatımızı her gün daha da kolaylaştırdığı günümüzde para gönderme alışkanlıklarımız da değişti. Eskiden nakit parayı aracı kurumlar ile birbirimize direkt olarak gönderirken bugün yalnızca birkaç tık ile zahmetsiz ve hızlı bir şekilde dünyanın öbür ucuna para gönderebileceğimiz sistemler var. Bu sistemleri kullanarak işlem yaparken bazı kuralları ve detayları bilmek gönderdiğiniz paranın güvenliği ve doğru kişiye ulaşmasını sağlamakta kilit bir rol oynar.

Üstelik İş Bankası hesabınızdan para göndermek istediğinizde, hesabınızda yeterli tutar olmasa bile Ek Hesap’tan faydalanarak dilediğiniz kişiye para gönderebilirsiniz. Ek Hesap’ınız yoksa buradan hemen açabilirsiniz. İhtiyacınızı hemen karşılayıp 12 aya varan vadelerde ödemek isterseniz Taksitli Ek Hesap’tan (Taksitli Kredili Mevduat Hesabı) faydalanabilirsiniz. Ek Hesapınızın kullanılabilir limiti dâhilinde dilediğiniz tutarda Taksitli Ek Hesap kullanmak için buradan tutar ve vade seçimi yaparak ilerleyebilirsiniz. Üstelik Taksitli Ek Hesap kullandığınızda herhangi bir dosya masrafı, tahsis ücreti veya komisyon da ödemezsiniz.

Gelin yaygın para gönderme işlemleri ile ilgili bilmeniz gerekenlere bir göz atalım!

Havale


Havale, para gönderen hesabın aynı bankadaki kendisine veya başkasına ait başka bir hesaba para aktarmasına verilen isimdir. Havale işlemi, aynı banka içerisindeki hesapların para transferi olduğu için mesai saatleri dışında da gerçekleştirilebilir. Kısaca 7 gün 24 saat havale işlemi yapabilirsiniz.

Havale işlemini paranızın bulunduğu banka ATM’lerinden ya da şubelerden yapabileceği gibi mobil bankacılık ya da internet bankacılığı kullanılarak da yapılabilir. Dijital sistemleri kullanmak sıra beklemeden hızlı bir şekilde para göndermenizi sağlar ve zamanınızdan tasarruf edebilirsiniz.

Havale göndermek için alıcının ad, soyad ve 26 haneli IBAN (International Bank Account Number) ya da hesap, şube numarasına ihtiyacınız vardır. Havale ile para gönderme işlemi yapıldıktan saniyeler sonra para alıcının hesabına ulaşır. Aylık ya da yıllık ödemeleriniz için düzenli havale talimatı verebilirsiniz.

EFT


Elektronik Fon Transferi ya da daha bilinen ismiyle EFT, para gönderen hesabın, başka bir bankadaki kendisine ya da başkasına ait olan bir hesaba para göndermesine verilen isimdir. EFT işlemi saatleri her bankadan bankaya değişiklik gösterebilir ancak haftasonu ve resmi tatiller sırasında yapılamaz. İş Bankası üzerinden yapacağınız EFT işlemi saatleri bireysel müşteriler için 08.30 – 17.00, ticari müşterilerce tekli EFT işlemlerinde 08.30 – 17.00, çoklu para aktarma ile EFT işlemlerinde 08.30 – 16.30 saatleri arasındadır. Bu saatler dışında yapılan EFT işlemleri sonraki iş günü gerçekleşir.

EFT işlemini gerçekleştirebilmek için alıcının ad, soyad ve 26 haneli IBAN numarasına ya da hesap, şube numarasına ihtiyacınız vardır. Aylık ya da yıllık ödemeleriniz için de düzenli EFT talimatı verebilirsiniz.

İş Bankası Kolay Adres ve FAST


FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) sisteminde, İşCep ve İnternet Şubesi kanalıyla yurtiçinde 7/24 rahatlıkla para transferi yapabilirsiniz.

TCMB’nin 18 Aralık 2020’de pilot uygulama olarak başlattığı anlık ödeme sistemi olan FAST’ta, “Kolay Adres” ile uzun IBAN numaraları yerine, IBAN ile eşleştirme yapılan cep telefonu numarası, e-posta adresi, TCKN, VKN ve yabancı kimlik numarası bilgileri kullanılarak para transferleri kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

İş Bankası’nın İşCep ve İnternet Şubesinde müşterilerinin kullanıma sunduğu “Kolay Adres​” üzerinden IBAN’larınızı, e-posta adresi ya da cep telefonu numarası gibi sık kullandığınız bilgilerinizle eşleştirerek, siz de FAST​ ile 7 gün 24 saat para transferi yapmanın rahatlığını yaşayabilirsiniz.

transfer-para 

SWIFT (Döviz Transferi)


Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Dünya Bankalar Arası Finansal Telekomünikasyon Derneği) ya da gündelik kullanımıyla SWIFT, yurt içi veya dışı banka hesapları arasında döviz transferi yapmanızı sağlayan bir işlem türüdür.

SWIFT kullanabilmek için öncelikle bankanızın özel kodunu bilmeniz gerekiyor. Bu kod 11 haneden ve tamamen büyük harflerden oluşur. Mesela İş Bankası’nın SWIFT kodu ISBKTRIS’tir.

SWIFT işlemi yapmak için para transferi yapacağınız bir döviz hesabına ve transfer ücreti kesilecek bir TL hesabına ihtiyacınız olacaktır.

SWIFT işlemleri her banka için farklılık gösterse de genellikle para transferi iki iş günü içerisinde ve diğer yöntemlerden farklı olarak yalnızca mobil ve internet bankacılığı ile gerçekleştirilir.

para-transfer 

Western Union


Western Union ile 500 binden fazla noktadan 200’den fazla ülkeye sadece dakikalar içerisinde para transferi yapabilirsiniz.​

İş Bankası müşterisiyseniz Western Union işlemlerinizi İşCep, İnternet Şubesi ya da size en yakın İş Bankası Şubesi’nden kolayca yapabilirsiniz. Daha fazla bilgi almak için İş Bankası Western Union sayfasını ziyaret edin!


İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihine göre hazırlanmıştır.​ Güncel bilgilere Ödemeler ve Para Transferi​​'nden ulaşabilirsiniz.

​Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​