VKN kısaltmasına sahip olan
Vergi Kimlik Numarası ya da VKN numarası, vergi mükellefi olan kişiye vergi dairesince atanmış olan özel numara olarak tanımlanabilir. Vergi Kimlik Numarası, vergi mükellefinin vergi beyannamesi, vergi ödemesi ve farklı vergi işlemlerinde gerekli olan bir koddur. Vergi numarası 10 haneden oluşur. Şirketler, dernekler, işletmeler ve kişiler için alması zorunlu bir numara olur.
VKN Nedir?
Vergi Kimlik Numarası sorgulama ya da bir diğer ismiyle
VKN sorgulama, Türkiye’deki vergi mükelleflerinin vergi kaydı numaralarının doğruluğunun kontrol edilebilmesi için gerçekleştirilen işlemin adı olur. Her vergi numarası vergi mükellefine özel olarak oluşturulur ve vergi işlemlerinde kullanılır.
VKN açılımı olan Vergi Kimlik Numarası, vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişilerin ödeme yükümlülükleri olan vergilerin ödenmesinde ya da çeşitli ticari işlemlerde kullanılması zorunlu olan 10 haneli numaralara verilen isimdir. Vergi Kimlik Numarası her kişi ya da kurum için olması zorunlu bir numaradır.
VKN'nin Kullanım Alanları
Vergi Kimlik Numarası, hem bireysel hem de kurumsal açıdan çeşitli vergi işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi ve aksaklık yaşanmaması açısından gerekli olur. VKN çeşitli kullanım alanlarında güvenli işlem yapılabilmesi için önemli ve gerekli olur. Vergi Kimlik Numarası’nın kullanım alanları şu maddelerle sıralanabilir:
• Motorlu taşıtların alım-satım işlemlerinde
• Gayrimenkul alım-satımında
• Noter işlemlerinde
• İcra ve takip işlemlerinde
• Kredi kartı ile gerçekleştirilen işlemlerde
• Sigorta işlemleri
• Kiralama işlemleri
VKN Nasıl Alınır?
VKN almak için iki farklı işlem uygulanabilir. Vergi numarası alınma işlemi kişi ya da kurumların bağlı olduğu vergi dairesi aracılığıyla yapılabilir. Vergi numaralarının bazı şartlarda internet üzerinden edinilmesi de mümkün olur.
VKN Almak için Gerekli Belgeler
Gerçek kişilerin vergi numarasını alabilmeleri için nüfus cüzdanlarının aslı ya da noter onaylı fotokopisi kullanılır. Tüzel kişilerin vergi numarası alabilmesi için kuruluş sözleşmesi veya tescil talepnamesi gerekir.
VKN Başvuru Süreci
Vergi Kimlik Numarası başvuru süreci için gerekli belgelerin tamamlanması ve yukarıda bahsedilen yöntemlerden biriyle başvuruların gerçekleştirilmesi gerekir. Başvuru süreci işlem yapılan yerin yoğunluğuna göre değişken olabilir.
VKN Alımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Vergi numaralarının alımı sırasında doğru kurumlara müracaat edildiğinden emin olunması gerekir. İşlemlerin eksiksiz tamamlanabilmesi için de vergi numarası alma işlemlerinde eksik belge bırakılmamalıdır. VKN sonradan değiştirilemez ve süresiz geçerliliği bulunur. Vergi mükellefinin faaliyetlerinin durması halinde pasif hale gelir ama kullanılamaz hale gelmez.
VKN Alım Süresi ve Maliyetleri
Vergi Kimlik Numarası alınması için yapılan başvurular işlem yoğunluğuna göre süresi değişkenlik gösterebilir. Vergi numarası başvuruları genel olarak başvuruyu izleyen sürede hızlı bir şekilde tanımlanır. Vergi numarasının alınması sırasında ödeme yapılması gerekmez, yalnızca belgeler için ek ödemeler gerçekleşebilir.
Bireysel Kişilerin VKN Numaraları Var mı?
VUK (Vergi Usul Kanunu) 213/4108 maddesi uyarınca her gerçek ve tüzel kişi bir vergi numarasına sahiptir. Bireysel kişiler ve şahıs şirketleri için bu vergi numarası ile kişinin T.C. kimlik numarası aynı olur. Tüzel kişi kendisine verilen vergi numarasını kullanma yükümlülüğüne sahip olur. VKN öğrenme ve işlemlerde kullanma sorumluluğu kişilere ait olur.
T.C. Kimlik Numarası ile VKN İlişkisi
Bireysel Vergi Kimlik Numarası olarak da kullanılan T.C. Kimlik Numarası her kişi için özel ve farklı olduğu için kullanım kolaylığı sağlar. Kişiler vergi işlemlerinde bu numarayı kullanabilir.
Bireysel VKN Uygulamasının Avantajları
Bireysel Vergi Kimlik Numarası, kişilerin bireysel vergi işlemlerini gerçekleştirmeleri esnasında onlara kolaylık sağlaması ile avantaj sağlar. Farklı bir numaranın karışması ve unutulması ihtimaline karşı kimlik belgesi üzerinde yer alan T.C. kimlik numarası ile bu karışıklıklar engellenebilir.
VKN'nin Bireysel Kişilere Sağladığı Kolaylıklar
VKN sayesinde kişiler çeşitli ticari işlemler ve vergi gerektiren tüm işlemlerde kolaylıkla işlem gerçekleştirmeleri yapabilir. Vergi verme süreçleri daha hızlı ve kolay sağlanabilir.
VKN Nasıl Sorgulanır?
Vergi numaralarının sorgulanması işlemi, genel olarak bir işe başvurulacağı zaman ya da vergilerle alakalı bir işlemin gerçekleştirilmesinde kullanılır. Gerekli işlem uygulamalarında kayıt numarasının doğruluğunun kontrolünün sağlanması gerekebilir. Vergi Kimlik Numarası’nın sorgulanması işlemleri farklı şekillerde gerçekleştirilebilir. Vergi dairesi müdürlüklerinde, e-Devlet sisteminden ya da İnteraktif Vergi Dairesi’nin internet sitesinden gerçekleştirilebilir.
e-Devlet Üzerinde Sorgulama
e-Devlet üzerinden VKN sorgulaması için e-Devlet’in web sitesi üzerinden kullanıcı girişi gerçekleştirilir. Sonrasında arama çubuğuna “vergi kimlik numarası doğrulama” yazılarak arama gerçekleştirilir. Arama sonucunda kullanıcı Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı olan vergi dairesinin web sitesine yönlendirilir.
VKN Doğrulama Nasıl Yapılır?
VKN doğrulama işlemi için e-Devlet uygulaması ve internet sitesi kullanılabilir. e-Devlet sistemine bireysel girişin gerçekleştirilmesinden sonra arama çubuğu kısmına “vergi kimlik numarası doğrulama” yazılır ve vergi kimlik numarası bu işlemle sorgulanarak doğrulanabilir. Sorgulama işlemi, yalnızca şirket sahibi ya da ortağı tarafından gerçekleştirilebilir.
Vergi Ödemelerinde VKN Kullanımı
Vergi ödemelerinde Vergi Kimlik Numarası kullanımı ödeme işlemlerinin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilmesi ve vergilerin zamanında ödemelerinin gerçekleştirilebilmeleri açısından önemli olur. Vergi numaraları, vergi mükelleflerinin vergi işlemlerini sürdürebilmeleri, vergi beyannamelerinin doldurulabilmesi,
vergi ödeme diğer tüm vergi işlemleri için gereklidir.
İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihine göre hazırlanmıştır.
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."