Vade süresi, tutarı veya vade gecikmesi gibi terimler bankacılık hizmetlerinden faydalanmak isteyen tüketicilerin karşısına çıkar. Kelime anlamı olarak bir iş yapılması ya da ilgili borcun ödenme süresini ifade eden vade, finansal anlamda “bitiş süresi” veya “borcun ödenme süresi” olarak kullanılır.
Özellikle ödemeniz gereken bir borç varsa karşınıza çıkan bir terim olan vade, finansal olarak geri ödeme tarihi anlamı ile kullanılır. Vade yani geri ödeme tarihi yatırım veya borç için önceden anlaşılan bir tarihtir.
Vade Nedir?
Bir işin yerine getirilmesi amacıyla tanınan süreye vade adı verilir. Bu terim hayatın birçok alanında kullanılır. Özellikle finansal alanlarda ve bankacılık hizmetlerinde en çok kullanılan terimlerden biri olan vade, finansal anlamda ise borcun ödenmesi için önceden belirlenmiş süre anlamına gelir. Bunun yanında faiz getirisi olan hesaplarda hangi sürenin bunu sağlayacağı veya “taksitlendirme” anlamında da kullanılabilmektedir.
Finansal olarak farklı bankacılık hizmetlerine yönelik kullanılan bir terim olan vadenin farklı kullanımları örnekler üzerinden şu şekildedir:
• 12 ay vadeli kredi: Kredi çekiminde vade ifadesi toplam borç tutarının kaç aylık taksitlerle ödeneceğini ifade eder. Örneğin 12 ay vadeli olan kredi, 12 aylık taksitler ile bankaya geri ödenecektir.
• Vadeli mevduat hesabı: Belirlenmiş yasal faiz oranları üzerinden mevduat hesabına aktarılan paranın ne kadar vade yani süre sonunda ne kadar faiz kazandıracağını ifade eder. Örneğin 32 gün vadeli mevduat hesabı, 32 gün sonunda faiz getirecektir.
• Vadeli kredi kartı harcamaları: Taksit sunan işyerlerinden yapılan alışverişlerde “vade” ifadesi taksit aylarını ifade etmektedir. Örneğin “3 vade” sunuluyorsa bu durum kredi kartına 3 aylık taksit yapılacağı anlamına gelir.
Vade Süresi Nedir?
Vade süresi, finansal anlamda bir yatırımın veya finansal aracın vadesinin sona erdiği tarihi ifade etmek amacıyla kullanılır. Bir yatırım ya da finansal aracın geri ödenme süresi veya sona ereceği tarih, vade süresi olarak ele alınabilir. Yatırımın türüne ve finansal aracın özelliklerine bağlı olarak değişen vade süresi, anlaşmanın başında iki tarafın karşılıklı rızası ile belirlenir. Dolayısıyla vade süresinin ne zaman sona ereceğini her iki taraf da bilmektedir.
Vade süresi ilgili finansal işlemin tamamlanması için geçen süresini ifade eder. Bu bakımdan 12 ay vadeli kredi çekmek, borcun tamamının 12 aylık sürelerde ödenerek kapatılacağını ifade eder. Bunun dışında vadeli mevduat hesabında da günlük veya aylık süre “vade süresi” olarak ifade edilir.
Vade Süresi Geçmiş Ne Demektir?
Finansal sözleşmelerde ya da anlaşmalarda karşılaşılan terimlerin başında vade geçmesi yer alır. Anlaşma öncesinde belirlenmiş vade süresinin sona erdiğini ifade eden vade geçmesi terimi, özellikle borçlanma ya da kredi gibi sözleşmelerde sıklıkla kullanılır. Bu gibi sözleşmelerde ödeme tarihi sona erdiyse ya da geri ödeme tarihinin vadesi dolduysa vade süresi geçmiş terimi kullanılır.
Vade zamanı geçmiş terimini örneklemek gerekirse bir borç senedinin önceden belirlenmiş tarihte sona ermesi ve ödemenin yapılmamış olması söylenebilir. Belirlenen tarihin geçmiş olmasına rağmen borca dair herhangi bir ödeme yapılmadığı durumlarda, vade süresi geçmiş sayılır. Bu gibi durumlarda bankaya geciken ödeme için faiz veya ceza talep etme hakkı doğar.
Finansal anlamda sıklıkla kullanılan bir terim olan vade süresi geçmiş, ödeme yapması gereken kişinin daha büyük bir borç miktarı ile karşılaşmasının sebebidir. Bu gibi bir problemle karşılaşmamak adına vade süresi hakkında bilgi sahibi olmak ve bilinçli bir tüketici olmaya özen göstermek gerekir.
Kısa Vadeli Nedir?
Kısa vadeli terimi, finansal anlamda sık kullanılan bir diğer terimdir. Bu terim çoğunlukla bir yatırımın ya da finansal enstrümanın vadesinin kısa bir zaman diliminde sona ereceğini ifade etmek amacıyla kullanılır. Kısa vadeli yatırımlar ya da finansal yatırım araçları, çoğunlukla 1 yıldan daha kısa süreli vadeye sahiplerdir. Örneğin işletmelerin bir yıldan daha kısa süre ile borçlanma sağladıkları finansal kaynaklar kısa vadeli finansman kaynağı ismi ile anılır.
Vade zamanı kısa olan yatırımlar arasında farklı seçenekler bulunur. Repo isimli ticari kağıtlar, likit fonlar, mevduat sertifikaları ve kısa vadeli tahviller kısa vadeli yatırımlar arasında bulunan ve en çok tercih edilen seçeneklerdir. Bu tür yatırımlar çoğunlukla daha az riskli olmaları sebebiyle tercih edilir. Tek dezavantajları uzun vadeli yatırımlara oranla daha düşük getiri potansiyeline sahip olmalarıdır.
Orta Vadeli Nedir?
Genellikle 1 ile 5 yıl arasında olan vade süreleri, orta vadeli olarak adlandırılır. Çoğu ülkede 10 yıla kadar olan fonlar, orta vadeli fon kapsamında ele alınır. Finansal olarak sıklıkla kullanılan bir terim olan orta vadeli, yatırım ya da finansal aracın vadesinin kısa ve uzun vade arasındaki bir noktada buluştuğunu gösterir. Pek çoğu 1 yıldan daha uzun fakat 5 yıldan daha az vade süresine sahiptir.
Yatırımcılara kısa vadeli yatırımların sağladığı likidite esnekliğini sağlayan orta vadeli yatırımlar, daha yüksek getiri potansiyeli sundukları için dengeli bir yatırım aracı olarak değerlendirilir. Bir fonun orta vadeli olarak değerlendirilmesi; vade tutarı ile değil, vade süresi ile ilgilidir. Finansal bir hedefe ulaşmak ya da orta vadeli bir projeyi finanse etmek için en çok tercih edilen yöntemlerin arasında orta vadeli yatırımlar yer alır. Orta vadeli tahliller, belirli bir vade ile hesaplanan mevduatlar ya da gayrimenkul yatırımları orta vadeli yatırımlara örnek olarak verilebilir.
Vadeli TL Mevduat Hesabı ile Güvenli ve Kazançlı Birikim
Vadeli TL Mevduat Hesabı, müşterilere sabit faiz ile istikrarlı getiri sağlayan bir birikim ürünüdür. Müşterinin belirlediği vade süresi sonunda, anapara üzerine net faiz getirisi eklenir. Vadeli TL mevduat hesabınızı açmak için İşCep uygulamasını indirip kolayca hesap oluşturabilirsiniz. Dijital kanalların yanı sıra İş Bankası şubelerinden de vadeli TL mevduat hesabınızı açabilirsiniz. Henüz İş Bankası müşterisi değilseniz, İşCep uygulamasının "
Müşteri Olmak İstiyorum" özelliği ile görüntülü görüşme sonrasında kolayca hesap açarak İş Bankası ailesine katılabilirsiniz.
Vadeli TL Mevduat Hesapları, standart olarak 1 ay, 3 ay, 6 ay, 1 yıl, 2 yıl ve 3 yıl vadelerde açılabilir. Tasarruf sahiplerinin isteğine göre farklı vade seçenekleri de mevcuttur. Dijital bankacılık kanallarımız üzerinden günün her saati anında hesap açılışı yapılabilir.
Vadeli TL mevduat hesabı ile elde edilen net faiz getirileri Bankamatiklerimizden,
İşCep uygulamasından veya
İnternet Şubesinden vadesiz hesaba aktarılabilir ve nakde dönüştürülebilir.
Siz de 30 Eylül 2020 - 31 Temmuz 2024 tarihleri arasında yeni açılan veya vadesi yenilenen vadeli TL mevduat hesaplarının getirilerine uygulanacak vergi indirimi fırsatından yararlanabilirsiniz.
İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihine göre hazırlanmıştır.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.