Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 24.06.2022
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika

Trafikte bazen şoför hatası bazen de hava koşulları, sel, deprem vb. sebeplerle birçok kaza yaşanabiliyor ve bu kazalarda hem maddi hem de manevi kayıplar oluşabiliyor. Trafik kazası sonucunda araçlarda maddi hasarlar meydana geldiyse trafik kaza tutanağı tutulması gereklidir. Bu tutanağın tutulabilmesi için iki tarafın da aracında hasar olması şartı vardır.

İş Bankası blog olarak bu yazımızda trafik kazasında araçların maddi hasar görmeleri durumunda trafik kaza tutanağının nasıl tutulacağını ayrıntılı olarak ele alacağız.

Trafik Kaza Tutanağı Nedir?


Meydana gelen bir trafik kazası sonucunda kazaya karışan araçlarda maddi hasar oluşması durumunda araç sahipleri tarafından doldurulan belgeye trafik kaza tutanağı denir. Trafik kaza tutanakları önceden sadece polisler tarafından doldurulabiliyordu. 1 Nisan 2008 tarihinde yapılan düzenlemeyle, kaza yapan sürücüler polisi beklemeksizin kazayı fotoğraflayarak ve tutanağı doldurarak olay yerinden ayrılabiliyor. 

Trafik Kaza Tutanağı Nereden Alınır?


Trafik kaza tutanağının her sigortalı araçta bulunması gerekir ve mevcut tutanağın çoğaltılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak kazaya karışan araçların hiçbirinde trafik kaza tutanağı bulunmuyorsa, tutanağı dışarıdan almak da mümkündür. Tutanak kırtasiye ya da matbu evrak satan yerlerden kolaylıkla temin edilebilir.

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?


Kaza tespit tutanağı bölümler halindedir ve doldurmanız gereken alanlar için gerekli yönlendirmeler mevcuttur.

1 numaralı alanda kazanın yerini ve saatini, 2 numaralı alan ise kazanın gerçekleştiği yerin bilgilerini ayrıntılı olarak doldurmalısınız.

3 numaralı alanda eğer olay yerinde kazaya tanık olan birileri varsa onların bilgileri yer almalıdır.

4, 5 ve 6 numaralı alanda ise sürücüler kendi bilgilerini (Adı Soyadı, T.C. Kimlik No, Sürücü Belge No. ve Sınıfı, Alındığı Yer, Adres, Telefon Numarası), araç bilgilerini (Şasi No, Marka ve Modeli, Plaka, Kullanım Şekli) ve trafik sigortası poliçe bilgilerini (Sigortalının Adı Soyadı, T.C. Kimlik/Vergi No, Sigorta Şirketinin Unvanı, Acente No, Poliçe No, TRAMER Belge No, Poliçenin Başlangıç-Bitiş Tarihi) yazmalıdır.

7 numaralı bölümde ise kazaya uygun olan alanlar “x” ile işaretlenir. Bu alanı doldurmak zorunlu değildir ancak sigorta şirketinin olayı değerlendirmesi açısından önemlidir.

8 numaralı bölüm Yeşil Kart’ı olan araçların doldurması gereken bilgileri kapsar.

9 numaralı alanda aracın darbe aldığı yer, tutanakta yer alan resim üzerinde işaretlenerek belirtilmelidir.

10 numaralı alanda ise çarpışma açısı ve yeri taslak halinde basit bir şekilde çizilir.

11 numaralı alanda sürücülerin kaza ile ilgili görüşlerini belirtmesi için ayrılmış bir alan mevcuttur.

Son olarak 12 numaralı alan ise sürücüler tarafından imzalanmalıdır. İmzalanmayan kaza sürücülerinin bir geçerliliği yoktur.

Kaza Tutanağı Geçerlilik Süresi Nedir?


“Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı kaç gün geçerli?” sorusu sürücüler tarafından oldukça sık sorulmaktadır.  İmzalanan kaza tutanağının geçerlilik süresi kazanın sebep olduğu hasarların karşılanması için kazanın öğrenildiği tarihten itibaren 2 yıl ya da kazanın meydana geldiği tarihten itibaren ise 10 yıl olmak üzere farklılık gösterebilir. Kaza tespit tutanağının teslim süresi ise 5 iş günüdür.  Yani kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içerisinde belge sigortaya teslim edilmelidir.

kaza tutanağı 

Kaza Tutanağının Tutulmadığı Durumlarda Ne Olur?


Kaza tespit tutanağı, aracınızın hasarının sigorta kapsamında karşılanması için büyük önem arz eden bir belgedir. Eğer kaza tespit tutanağınız olmazsa sigorta şirketiniz kazada oluşan hasarı karşılamaz ve aracınızın tamir masraflarını sizin ödemeniz gerekir.

Araç Hasar Kaydı Nasıl Öğrenilir?


Araçların hasar kayıtları Devlet Hazine Müsteşarlığı tarafından kurulan Tramer sayesinde kolayca öğrenilebilir. Özellikle ikinci el araç almak istediğinizde Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ya da daha sık kullanılan kısaltmasıyla Tramer sorgulama​ üzerinden istediğiniz aracın sigorta kayıt geçmişini takip edebilirsiniz. 

Trafik Sigortası ile Aracınız Güvende


Trafik sigortası her araç türü için zorunludur ve trafik sigortası bulunmayan araçların trafiğe çıkması yasaktır. Bu sigorta türü genellikle KASKO ile karıştırılır. KASKO ve zorunlu trafik sigortası arasındaki en büyük farklılık zorunluluktur. KASKO isteğe bağlı olarak yaptırılabilirken; trafik sigortası her araç için mecburi bir düzenlemedir. İşCep üzerinden ya da size en yakın İş Bankası şubesine uğrayarak yeni Trafik Sigortası poliçesi satın alabilir, internet şubemizden ya da İşCep üzerinden kolayca Standart, Ekstra, Süper ve Sınırsız Trafik Sigortası paketleri ile mevcut Trafik Sigortası poliçenizi yenileyebilirsiniz.

İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihine göre hazırlanmıştır.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​​