Topraksız tarımın avantajları, dezavantajları, ekonomik ve çevresel etkileri şunlardır:
• Toprak dezenfeksiyonu olmadığı için toprak kirliliği söz konusu değildir.
• Toprağın yapısına bağlı olarak bitkilerde oluşan hastalıklar, pestisit ve fumigant gibi kimyasalların kullanımı azalır hatta bunların kullanımına gerek kalmayabilir.
• Erken hasat mümkündür.
• Toprak tarım uygulamaları için elverişli olmayan ortamlarda bitki yetiştirilmesine olanak tanır.
• Sera, sulama ve bilgisayar sistemlerinin kurulumu gibi başlangıç maliyetlerinin yüksek olması.
• Bu alandaki kalifiye eleman sayısının az olması.
• Sürekli izleme gerekliliği.
Ekonomik ve Çevresel Etkiler
Yoğun nüfus artışı ve tarım arazilerinin azalması, gıda gereksinimlerini karşılamak konusunda sorunlar yaratması beklenmektedir. 2050 yılına dek gıda gereksinimlerinin %60 ila %70 oranında artacağı düşünüldüğünde mevcut tarım arazilerinin bu gereksinimi karşılaması mümkün olmayabilir. Ayrıca iklim değişikliği, çoraklaşma ve erozyon gibi etkiler de bu durumu zorlaştırabilir.
Özellikle hem toprak hem su bakımından yeterli kaynağa sahip olmayan ülkelerin dışa bağımlılığı topraksız tarım sistemi sayesinde azalabilir. Su ve gübre gereksinimlerinin az olması, üretim maliyetlerinin azalmasına ve gıdaya erişimin daha düşük fiyatlarla sağlanmasına yardımcı olabilir.
Topraksız Tarım Teknikleri Nelerdir?
Topraksız tarımda hidroponik, akuaponik ve aeroponik olmak üzere üç farklı teknik bulunur:
•
Hidroponik Sistem: Bitkilerin akışkan veya durgun bir besin solüsyonu içinde yetiştirildiği sistemdir.
•
Akuaponik Sistem: Hem bitki hem balık yetiştiriciliğinin aynı ortamda yapıldığı topraksız tarım türüdür. Bu yöntemde su boşa harcanmaz ve kimyasal gübre kullanılmaz.
•
Aeroponik Sistem: Aeroponik yöntemde hazırlanan besin solüsyonunun çıplak bitki köklerine püskürtülmesi esastır. Bu sayede bitkilerin ihtiyaç duyduğu yeterli su ve oksijen sağlanmış olur. Sistemin avantajı su ve besin elementi kullanımının azaltılmasıdır.
Topraklı Tarım ve Topraksız Tarım Arasındaki Farklar Nelerdir?
Topraklı tarım ve topraksız tarım arasındaki başlıca farklar şunlardır:
Su Kullanımı ve Verimlilik
Topraksız tarım üretiminde su ve gübre kullanımı optimize edildiği için topraklı tarım faaliyetlerine kıyasla %90'a varan oranlarda su tasarrufu sağlanabilir. Topraksız tarımda bitkilerin yetişmesi için ideal ortam yaratıldığından hastalık riski azalır, ürün kalitesi artar ve daha yüksek verimlilik sağlanabilir.
Alan Gereksinimleri ve Uygulama Yöntemleri
Topraklı tarımda geniş alanlara ihtiyaç duyulur. Bu da kentleşmiş veya tarım alanları sınırlı olan bölgelerde topraklı tarımı uygulanabilir olmaktan çıkarır. Topraksız tarımda ihtiyaç duyulan alan çok daha düşüktür. Özellikle dikey tarım sistemleri sayesinde küçük alanlarda bile yüksek miktarda üretim gerçekleştirmek mümkündür.
Ayrıca hidroponik veya aeroponik sistemler sayesinde kapalı seralar veya bina terası gibi alanlarda da sürdürülebilir topraksız tarım faaliyetleri yürütülebilir. Evsel üretim gerçekleştirmek isteyen yetiştiriciler evde topraksız tarım yapabilir.
Üretim Süresi ve Verimlilik Kıyaslaması
Topraksız tarımın üretim süreleri topraklı tarıma kıyasla daha kısadır. Çünkü topraklı tarımda bitkilerin besine ulaşmak için bir enerji harcaması gerekir. Oysa topraksız tarımda bitkiler ihtiyaç duydukları besinleri hemen alır. Bu da verimlilik artışı anlamına gelir.
Topraksız tarım faaliyetlerine başlayabilmek için gerekli alanın sağlanması, ekipmanların satın alınması ve elektronik kontrol sistemlerinin hazırlanması gerekir. Bu da belirli bir sermayeyi gerekli kılar. Türkiye İş Bankası olarak sunduğumuz
Tarım Bankacılığı hizmetinden yararlanarak tarım desteği sağlayan ürünlerimizden yararlanabilirsiniz.
İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihine göre hazırlanmıştır.
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."