Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 27.06.2022
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Mal edinmek ya da aileden miras kalan bir taşınmaz mülkün resmi olarak sahibi olmak için tapu gereklidir. Bir toprağın, arazinin ya da arsanın bir kısmına ya da tamamına yapılmış bir yapının sahiplerini gösteren resmi belge tapu olarak isimlendirilir. Taşınmaz mülklerin el değiştirmesine ise tapu devri denir.

İş Bankası blog olarak bu yazımızda tapu devri ile alakalı merak edilen soruların cevaplarını derledik.

Tapu Devri Nasıl Yapılır?


Tapu devri için öncelikle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Randevu Sistemi üzerinden randevu oluşturulması gerekir. Randevuya giderken gerekli evraklar da hazır olmalıdır. Evrak teslimini takiben işlemi gerçekleştiren kişinin sistemde kayıtlı iletişim numarasına tapu harcı ile tapu döner sermeyesi için mesaj gelir. Ödeme işlemlerinin ardından Tapu Müdürlüğüne gidilerek süreç tamamlanır.

Tapu Devri İçin Gerekli Belgeler

o Tapunun aslı veya fotokopisi
o Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi (T.C. kimlik numarası net bir şekilde görünmelidir.)
o İlgili belediyeden alınmış gayrimenkulün rayiç bedeli gösteren belge
o Tapu işlemlerini gayrimenkul danışmanı ya da yetkilendirilen herhangi birisi yapacaksa vekaletname

Tapu devri tüzel kişiler tarafından gerçekleştirilecekse ilave olarak:

o Vergi levhası aslı veya fotokopisi
o İmza sirküleri
o Son yönetim kurulu seçiminin bulunduğu sicil gazetesi örneği
o Taşınmaz mallarla ilişkili yetki ve yetkililerin kimlik bilgilerinin bulunduğu yetki belgesi
o Tapu işlemlerini gayrimenkul danışmanı ya da yetkilendirilen herhangi birisi yapacaksa vekaletname

Tapu Vekaleti Verirken Nelere Dikkat Edilmelidir?


Tapu vekaleti noterde düzenlenirken, tapu devrinin kapsamı açık ve net ifade edilmelidir. Örneğin vekalet satış işlemi için yapılıyorsa “gayrimenkul satışı” belgede yer almalıdır. Hangi işlemin yapılacağı açıkça belirtilmediği durumlarda Tapu ve Kadastro Müdürlükleri işlem yapmama yetkisine sahiptir. 

Kapsamın yanında vekaletnamenin sınırları da belirlenmelidir. Tapu devri yapılacak taşınmaz malı açık adresi, parsel numarası vb. bilgiler evrakta mutlaka yer almalıdır.

Tapu vekaletlerinde süre de belirtilmelidir. Aksi durumda vekalet süresiz geçerli kalabilir. Bu sebepten kaynaklı bir sorun yaşamamak için süre sınırını da evrak içerisinde belirtmelisiniz. Süre belirtmeyi atladıysanız vekaletnameyi sonu erdirmek için notere başvuru yapabilirsiniz.

tapu devri 

Masrafsız Tapu Devri Nasıl Olur?


Masrafsız tapu devri yapmak için de tapu dairesine başvurmak gereklidir. Tapu dairesi tarafından yapılan devir işlemleri, iki taraf arasındaki satışların dışında gerçekleştirilir. Satış olmadan tamamlanan tapu devrine “Tabu Hibesi” denir. 

Masrafsız tapu devri gerçekleştirmek isteyen kişiler için gerekli belgeler:

o Bağışlanması planlanan taşınmaza ait tapu kaydı
o Konutu bağışlayan ve konut bağışlanan kişilere ait fotoğraflı kimlik belgeleri
o Bağışlayan için bir adet vesikalık fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş olmalıdır.)
o Bağışı kabul eden kişi için iki adet vesikalık fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş olmalıdır.)
o Taraflardan birinin ya da her ikisinin de vekil olması

Eşe Bedelsiz Tapu Devri Nasıl Yapılır?


Eşler arasında tapu devir işlemleri bedelsiz olarak yapılabilir. Eşlerin ortak kararıyla yapılan devirler çoğunlukla tapu satışından ziyade tapu bağışı olarak değerlendirilir. Tapu bağış sistemi, bir malın mülkiyetinin herhangi bir bedel beklenmeden başka birisine devredilmesidir.

o Eşe bedelsiz tapu devri için istenen belgeler:
o İşleme konu olan taşınmaz mala ait tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirten belge veya malikin sözlü beyanı
o Her iki tarafın fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numaraları
o İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise vekaletname

Konutunuz Koruma Altında!


İş Bankası olarak evinizin sizin için ne kadar değerli olduğunu çok iyi biliyoruz. Her yerinde emeğiniz olan evinizin ve eşyalarınızın yangın, hırsızlık, deprem, sel gibi pek çok riske karşı koruma altına almak için Konut Paket Sigortası hizmetimiz yanınızda.  Konut sigortası zorunlu deprem sigortasından farklı olarak sadece Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından belirlenen limitlerle değil çok daha geniş bir yelpazede evinize ve eşyalarınıza koruma sağlar.

İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihine göre hazırlanmıştır.



Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​​