Hayatta değer verdiğimiz birçok şeyi sigorta yolu ile güvence altına alıyoruz. Zorunlu sigortaların yanı sıra maddi güvence altına almak istediğimiz ev ve araba gibi farklı yatırımlarımız var. En değerli yatırımımız sağlığımızı da yine sigorta ürünleriyle korumaya çalışıyoruz.
Sigortacılık ekosisteminde sık sık karşılaşılan bir terim olan sürprim uygulaması çoğu zaman sigortalıların kafasını karıştırabiliyor. Bu içeriğimizde sürprim nedir, hangi durumlarda uygulanır ve gecikme sürprimi nedir gibi sıkça sorulan soruları yanıtladık.
Sürprim, kısaca sigorta şirketleri tarafından prim ücretine ek olarak talep edilen ücret olarak tanımlanıyor. Sigorta şirketleri bazı durumlarda sigortanın başlangıç anındaki rakam üzerine ekleme yapabiliyor. Bu da karşımıza sürprim olarak çıkıyor.
Bu ifade bahsi geçen sigorta ürünü için başlangıçta kararlaştırılan rakamın üzerine ek bir ödeme talep edildiği anlamına geliyor.
Sürprim nedir sorusunu cevapladıktan sonra sıra sürprimin hangi durumlarda uygulanabileceğini açıklamaya geliyor.
Sürprimin başlıca iki farklı sebebi olabiliyor: Bunlardan ilki, poliçenin zamanında yenilenmemiş olması. Devlet tarafından zorunlu tutulan DASK ve zorunlu trafik sigortası gibi poliçeler sürekli devam etmeli. Bu devamlılığı sağlamak için de poliçeleri vaktinde yenilemiş olmak gerekiyor. Eğer vakti geçmiş olmasına rağmen bu poliçeler yenilenmemişse, hizmetin aksamaması için sigorta şirketi sürprim bedeli ekleyerek bu poliçeleri aktifleştiriyor. Bazı sigorta şirketleri farklı poliçeler için de sürprim uygulayabiliyor.
İkinci sürprim sebebi ise poliçenin başlangıç tarihinde poliçeye dahil olmayan bazı teminatların zaman içinde poliçeye eklenmiş olması. Sigorta poliçeleri hangi riskler karşısında sigortalının ödeme alabileceğini belirten belgeler. Bu poliçelerin kapsamlarının genişletilmesi ve yeni teminatların eklenmesi ek masraf doğurduğundan prim miktarına yansıyorlar. Bu da sigortalıya sürprim olarak açıklanıyor.
Gecikmeden Dolayı Sürprim Yüzdesi
Sigorta poliçelerinin zamanında yenilenmemesi sebebiyle ortaya çıkan farka gecikme sürprimi deniyor. Bu sürprimin oranı sigorta ürününe göre farklılık gösteriyor.
Sürprim Oranı Nedir?
Sürprim oranı, bir sigortalının poliçesine yansıyacak olan miktarı belirlemek için kullanılıyor. Bu oran her sigorta ürünü için farklılık gösteriyor. Bazı sigorta türleri için tavan sürprim oranı devlet tarafından belirlenirken, diğer sigorta ürünleri tamamen sigorta şirketinin kararlarına bağlı olarak belirleniyor.
En sık karşılaşılan sigorta türleri için 5 adımda sürprim oranlarının nasıl belirlendiğini sizler için listeledik.
Zorunlu Trafik Sigortası Sürprim Oranı Ne Kadar?
Trafik sigortası, trafiğe çıkan her araç için devlet tarafından zorunlu tutulan, karşı tarafa verilen zararın karşılanması için yapılan bir sigorta türü. Bu sigortanın kapsamı ve teminatları genişletilerek daha büyük riskleri de güvence altına almak mümkün. Araç trafikte olduğu sürece aksamaması gereken zorunlu trafik sigortası sürprim oranı her ay için %5, toplamda en fazla %50 olarak uygulanabiliyor.
Hayat Sigortası Sürprim Oranı Ne Kadar?
Sağlıkta sürprim nedir sorusu sigortacıların en sık karşılaştığı sorular arasında yer alıyor. Ani vefatlar durumunda yakınlarının zor durumda kalmaması için kişilerin yaptırdığı bir sigorta olan hayat sigortası için sürprim hesaplamaları tüm riskler incelenerek yapılıyor. Bu hesaplamalarda sigortalının yaşı ve tıbbi geçmişi büyük önem taşıyor. Devlet tarafından herhangi bir tavan sınırlama verilmeyen bu sigorta türünde hesaplama tamamen söz konusu kişiye özel yapılıyor.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Sürprim Oranı Ne Kadar?
Tamamlayıcı sağlık sigortası, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun verdiği teminatların yanı sıra farklı sağlık merkezlerinde ve farklı durumlardaki tedavileri kapsayan sigortanın adı. Tamamlayıcı sağlık sigortasının sürprim oranı, sigortalının hastalık geçmişi üzerinden hesaplandığı için kişiye özel olarak poliçe oluşturuluyor.
DASK Sürprim Oranı Ne Kadar?
Doğal Afet Sigortalar Kurumu (DASK) günümüzde daha çok deprem sigortası olarak bilinse de deprem sebebiyle olabilecek tsunami, yangın, infilak gibi afetlerden doğan zararları kapsıyor. Bina, kısmen zarar görmüş ya da yıkılmış olsa da DASK teminatı altında. DASK sürprim oranları belirlenirken bahsedilen konutun bulunduğu binanın yaşı ve kat sayısı göz önünde bulunduruluyor.
Kasko Sürprim Oranı Ne Kadar?
Yukarıda trafik sigortasının kaza anında karşı tarafın hasarlarını karşıladığından bahsettik. Kasko da kaza durumunda kişinin kendi aracındaki hasarları teminat altına alan bir sigorta türü. Kaskonun sürprimi aracın hasar geçmişine göre belirleniyor. Eğer araç belirli bir süre hiç hasar almamışsa bu durum sigortalıya hasarsızlık indirimi olarak yansıyor.
Sürprim Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Sürprim hesaplamaları için ne yazık ki genel geçer bir formül bulunmuyor. Sürprimler sigorta türlerine göre çeşitlilik göstermenin yanı sıra kişiye göre de farklı oranlar ortaya çıkabiliyor. Tamamlayıcı sağlık ve hayat sigortalarının sürprimlerinde sigortalının yaşı ve genetik olarak yatkın olduğu hastalıklar da dahil olmak üzere tıbbi geçmişi detaylı araştırılarak bir hesaplama yapılıyor.
Söz konusu zorunlu bir sigorta türü olan DASK olduğunda ise konutun değeri, bulunduğu muhit, yaşı gibi birçok parametre işin içine giriyor. Bu sebeple en doğru hesaplamaları sigorta acenteleri ve ilgili kurumlarla görüşerek yapabilirsiniz.
İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihine göre hazırlanmıştır.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.