Stopaj Nedir?
Stopaj kesintisi, gelir ya da kurum vergisine tabi bir kazanç kaynağından kesilen, gelir vergisi olarak da değerlendirilen bir ödemedir. Diğer vergilerden daha farklı bir yapıya sahip olduğu için hakkında pek çok araştırma yapılan stopaj kesintisi, diğer vergiler gibi vergi sistem beyan esasına dayanmaz. Beyan edilen matrah üzerinden değil, yalnızca gelir kaynağından kesilen stopaj vergisi, her bir stopaj kesintisi için ayrı olarak ödeme yapılmasını gerektirir.
Stopaj vergisi daha farklı bir yapıya sahip olduğu için vergi tahsilatının hızlanmasına ve devletin vergi gelirlerinin belirli bir seviyede tutulmasına katkı sağlar. Aynı zamanda vergi kaçakçılığı gibi istenmeyen durumların önüne geçilmesi konusunda da önemli bir rol oynadığını söylemek mümkündür. Stopaj sayesinde işletme ve bireyler, daha kolay ve uygun bir vergi ödeme yöntemi ile karşılaşmış olurlar.
SGMK Stopaj oranları
Sabit getirili menkul kıymetler (SGMK) olan bono ve tahvillerden elde edilen gelirlere değişen oranlarda stopaj uygulanabilmektedir. Stopaj oranları kıymetin vadesine veya türüne göre değişkenlik gösterebilmektedir. SGMK’lara uygulanan güncel stopaj oranlarına
Vergi Kılavuzu sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Stopaj Vergisi Nasıl Hesaplanır?
Stopaj hesaplama için her yıl güncellenen stopaj oranlarını ve stopaj kesintisi yapılacak brüt ücreti dikkate almak önemlidir. Stopaj vergisi hesaplanırken kesintinin yapılacağı ücret türü de göz önünde bulundurulmalıdır. Bu durum, maaş ödemeleri üzerinden yapılan stopaj kesintisi ile kira geliri üzerinden yapılan stopaj kesintisinin farklı şekilde hesap edilmesi gerektiğini gösterir.
Bununla birlikte stopaj hesaplama için oranların her yıl çeşitli etkenlere bağlı olarak değiştiğini de göz önünde bulundurmak gerekir. Dolayısıyla stopaj vergisi hesabı yaparken içerisinde bulunduğunuz yılın oranlarını dikkate almalısınız. Aksi takdirde hesaplama yanlış olabilir. Dolayısıyla stopaj hesaplaması, ödemenin türüne göre değişkenlik gösterdiği için stopaj ödemesi yapılacak kaleme göre hesaplanmalıdır.
Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır?
Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesi kapsamında kiraya verilen mallar üzerinden kesilmesi uygun görülen vergi kira stopaj olarak değerlendirilir. Tüzel ya da gerçek kişilere ait mülklerin iş yeri amacıyla kiraya verilmesi durumunda, brüt kira bedeli üzerinden kesintiye tabi tutulması gereken kira stopajı, vergi dairesine ödenmesi gereken bir vergi türüdür.
Kira geliri üzerinden kesilen bir vergi olduğu için kira bedeline bağlı olarak hesaplanması gerekir. Diğer stopaj oranlarında olduğu gibi kira stopajı için de oranlar 2024 yılında güncellenmiştir. 2024 yılında kira stopaj oranı %20 olarak belirlenmiştir. Kiracı tarafından brüt kira bedelinden kesilmesi ve vergi dairesine yatırılması gereken kira stopajının hesaplanması brüt kira bedeli x %20 şeklinde olmalıdır.
Stopaj Vergisi Ne Zaman Ödenir 2024
Stopaj vergi olarak değerlendirilen ve ödenmesi gereken bu ücret her yıl mart ve temmuz aylarında, eşit iki taksit şeklinde ödenen bir vergidir. Kira stopaj ödemelerinin beyanı ise yeni yılın mart ayında yapılmalıdır. İki eşit taksit şeklinde gerçekleşen ödemelerin mart ve temmuz ayları içerisinde yatırılması gerekir.
Stopaj vergisini düzenli olarak ödemek önemlidir. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu gereğince belirlenmiş olan stopaj vergisi, eğer düzenli olarak ödenmezse vatandaşların gecikme cezası ile karşılaşmalarına neden olur. Kanunun 359. maddesinde yer alan nedenler sebebiyle ödenmeyen vergiler için ilgili tutarın üç katı kadar ceza uygulanabileceği görülür. Dolayısıyla stopaj vergisinin çeşitlerine göre de ödeme süresi ve miktarın farklı olduğunu söylemek mümkündür. Stopaj vergisi ödemeyi geciktirmemek pek çok açıdan önemlidir.
Güncel Stopaj Oranları 2024
Çeşitli alanlarda hizmet veren işyerlerinde en temel amaçlardan biri gelir elde etmektir. Farklı sektörlerde verilen hizmetler doğrultusunda gelir elde eden işyerleri, kazançlarının bir kısmını vergi olarak devlete vermek zorundadır. Vergi dairesine ödenmesi gereken stopaj, kazancın belirli bir miktarı olarak değerlendirilebilir. Kazancın miktarına bağlı olarak değiştiğini dile getirmek mümkündür. Gelir dilimlerinin değişmesi ile stopaj vergi oranı %15 ile %40 arasında değişir. Stopaj oranları konusunda daha detaylı bilgiye sahip olmak ve verginizi gerekli görülen tarihlerde ödemek için mutlaka gelir diliminize bağlı olarak bilgi edinmelisiniz.
Mevduat Stopaj Oranları
Bir bankacılık ürünü olarak değerlendirilen mevduat hesabı, faiz ile gelir elde etmeniz konusunda sizlere yardımcıdır. Belirli bir süre boyunca paranızı kullanmamanız şartıyla sürenin sonunda faiz getirisi elde etmenize yardımcı olan mevduat hesapları da stopaj vergisine tabiidir. Vadeli mevduatın faiz gelir vergisi olarak da değerlendirilen stopaj, bireysel müşteriler tarafından değil banka tarafından yapılan bir ödemedir. Bununla birlikte pek çok müşterinin mevduat stopaj oranları hakkında merak duyduğunu dile getirmek mümkündür. İş Bankası tarafından müşterilerine özel olarak sunulan ve ayrıcalıklı bir hizmet olarak değerlendirilen mevduat hesabında stopaj oranları, faiz oranına bağlı olarak değişir. Sizin yerinize bankanın yaptığı bir ödeme olması, ödemenin gecikmesi gibi istenmeyen durumların yaşanmasını engeller.
Stopaj Ödemeleri Nereye Yapılır?
Stopaj ücreti, aktif ya da pasif gelir elde eden herkes için geçerlidir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından her yıl düzenli olarak açıklanan stopaj oranları dahilinde ödemelerin yapılması gerekir. Stopaj ödemesi yapılmadığı takdirde gecikme payı gibi pek çok problemle karşılaşmak söz konusu olabilir.
Aktif ya da pasif gelir elde eden herkesin stopaj ödeme yapması gerekir. Hâliyle bu ödemelerin nereye yapılması gerektiği pek çok kişi tarafından merak edilen bir konudur. Stopaj ödemeleri vergi dairesine yapılmalıdır. İnteraktif vergi dairesine de gerçekleştirilebilecek bu ödemeleri, fiziksel olarak vergi dairesine gitmeden, internet aracılığı ile gerçekleştirebilirsiniz. İş Bankası online bankacılık hizmetlerinden yararlanarak da internet ortamından dakikalar içerisinde stopaj ödemenizi gerçekleştirebilir, ödeme gecikmesi gibi istenmeyen durumların meydana gelmesini engelleyebilirsiniz.
İçerikte yer alan bilgiler 19.04.2024 tarihine göre hazırlanmıştır.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.