Geçmişten bu yana günlük hayat, sosyal çevre, hatta iş dünyasında maalesef kadınlar ve erkekler olarak ayrılıyoruz. Çoğu zaman da kadın geri planda kalıyor. Öyle ki kadınların iş hayatına katılım oranı, son dönemde çeşitli çalışmalar yapılsa da henüz tatmin edici seviyede değil. TÜİK’in “İstatistiklerle Kadın 2018” raporuna göre Türkiye’de kadınların istihdam oranı hala erkeklerin yarısından az.
Yine de kadınlar yılmadan hayatın her alanında başarılı işlere imza atıp seslerini duyurmayı başarıyor. Tıpkı ABD’nin inovasyon ve teknoloji merkezi Silikon Vadisi’nde olduğu gibi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ya da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde, Silikon Vadisi’ndeki başarılı girişimci kadınlara değinmeden önce bu özel günün tarihçesine ışık tutmak istiyoruz.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün Kısa Tarihi
Dünya Kadınlar Günü’nün 8 Mart olarak belirlenmesi konusunda farklı görüşler yer alıyor. Bunlardan en bilineni, 8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde bulunan tekstil fabrikasında grev yapan kadınların fabrikada çıkan yangın neticesinde hayatlarını kaybetmesi.
Diğer görüş ise 8 Mart 1908’de, yine New York’ta kadınlara sendikal haklar ve oy hakkı tanınması talepleri için düzenlenen mitingin, Kadınlar Günü’nün kaynağını oluşturduğunu savunuyor. Bu belirsizliklerden bağımsız olarak Birleşmiş Milletler, 16 Aralık 1977 tarihinde, 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etmiş.
Biz de 8 Mart’ı en güzel şekilde anmak için dünyanın en önemli teknoloji merkezi olan Silikon Vadisi’nde girişimleriyle seslerini duyurmuş birbirinden başarılı kadınları size tanıtmak istiyoruz.
Aysenur Guler Consulting’in Kurucusu: Ayşenur Güler
Ayşenur Güler, Boğaziçi Üniversitesi İşletme bölümünde eğitim aldıktan sonra 10 yıl kadar farklı alanlarda çalışıp Silikon Vadisi’ne yerleşen başarılı bir Türk kadın girişimci. Silikon Vadisi’nde kendi ismini taşıyan ve teknoloji start-up’larına danışmanlık veren bir şirket kuran Ayşenur Güler, başarıyla yoluna devam ediyor. Tüm dünyanın teknoloji ve inovasyon merkezi olan Silikon Vadisi’ne dışarıdan gelen girişimcilere ve kurumlara mentorluk yapıyor.
Sierra Nevada Corporation’un Ortağı: Eren Özmen
ABD’de de master programını tamamladıktan sonra Sierra Nevada Corporation’da (SNC) çalışmaya başlayan Eren Özmen, iflasın eşiğindeki bu şirketi eşiyle beraber devralıyor ve şirketi tekrar ayağa kaldırmayı başarıyorlar. Uzay sistemleri, mikro uydular, nano-teknoloji gibi konularda uzmanlaşan şirketin günümüzde 30 farklı merkezi ve 3 bin küsür çalışanı bulunuyor. Eren Özmen, 19 tane teknoloji firmasını satın aldıktan sonra yaptığı yatırımlar ve geliştirdiği teknolojiler sayesinde NASA’dan ihale almayı başaran bir girişimci Türk Kadını oluyor. Eren Özmen aynı zamanda Forbes Dergisi’nin hazırladığı “Amerika’nın Servetini Yaratan 50 Kadın” listesinde 19. Sırada yer alıyor.
Polyvore’nin Kurucu Ortağı ve CEO’su: Jess Lee
Jess Lee, Yahoo tarafından satın alınan stil ve alışveriş platformu Polyvore’nin CEO’su ve aynı zamanda da kurucu ortağı. Küçüklüğünde matematiğe ve bilime olan sevgisini keşfeden Jess Lee, üniversitede bilgisayar bilimi dersi aldıktan sonra programlama alanına da ilgi duymaya başlamış. Google Haritalar’ın ürün yöneticiliğinden başarılı bir girişimci olmaya giden yolda iyi bir ekip kurmanın önemine inanıp başarılı bir lider olmuş. Şu anda şirketi Polyvore; kadınlar için en iyi 100 şirket arasında yer alıyor.
Lynda.com’un Kurucu Ortağı: Lynda Weinman
2015 yılında çevrim içi iş ağı Linkedln tarafından satın alınan lynda.com’un kurucusu Lynda Susan Weinman, aynı zamanda bilgisayar eğitmeni ve yazar. Önceden animasyon alanında çalışan Lynda Weinman, lynda.com’da web tasarımı ile ilgili kitaplar, yazılım ve teknoloji kursları gibi öğretici içerikler, eğitim videoları paylaşıyor. Birçok insan lynda.com’un sunduğu kaliteli online kurslar sayesinde bilmediği konular hakkında efektif bilgiler edinebiliyor.
Brit+Co’nun Kurucusu: Brit Morin
“Her girişimin kendine özgü yolculuğu vardır.” diyen Brit Morin, üniversiteden mezun olur olmaz Silikon Vadisi’ne taşınmış. Apple ve Google gibi şirketlerde çalıştıktan sonra Brit+Co’yu kurmak üzere 25 yaşında işinden ayrılmış. Brit+Co; kadınlar için kendin yap (DIY) fikirlerinden güzellik, moda, sağlık ve beslenmeye kadar pek çok konuda ilham verici bilgiler paylaşılan bir platform. Bunlara ek olarak içinde dijital konular, yatırım ve farklı hobilerle ilgili “online“ eğitimler de barındırıyor. Brit Morin bu platform sayesinde 2015 yılında “BBC’nin 100 Kadını”ndan biri seçilmiş.
Lumoid’in Kurucusu: Aarthi Ramamurthy
Asıl mesleği eğitim mühendisliği olan Aarthi Ramamurthy, henüz üniversiteden mezun olmadan Microsoft tarafından işe alınmış. Daha sonra XBox, Visual Studio ve Netflix’te çalışma şansı da bulmuş.
İlerleyen yıllarda e-ticaret ve teknoloji alanında yaptığı çalışmalara dayanarak Lumoid isimli platformu kurmuş. Bu platform diğer e-ticaret sitelerinden farklı olarak “Önce dene” felsefesiyle çalışıyor. Örneğin, beğendiğiniz iki adet ürün varsa fiziksel perakendeciye gitmeden ikisini de birkaç günlüğüne belli ücret karşılığında kiralayıp bu sürecin neticesinde beğendiğinizi satın alabiliyorsunuz.
Silikon Vadisi’ndeki kadın girişimciler gerçek birer ilham kaynağı, değil mi? Siz de bu kadınlar gibi kendi işinizi kurmak ve hayallerinizin izinde ilerlemek istiyorsanız İş Bankası
Kadın Girişimci Destekleri’ne göz atabilirsiniz.
“İnandığınız bir şeyi yapmanız için süper güçlere sahip olmanız gerekmiyor.”
Debbie Fields
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."