Sanal POS Nedir? Nasıl Kullanılır?
Kredi ve banka kartı işlemlerini basitleştirirken ek donanım ve yazılımla ilişkili problemleri azaltan bir çözüm olan Sanal POS nedir, nasıl kullanılır?
Dijital pazarlamadaki ilerlemenin yetişilemez hızı ile birlikte, perakende satıcılar ve mağazalar arasında daha güvenli ve istikrarlı bir çevrimiçi ödeme alma yöntemine olan ihtiyaç arttı. İnternetin ilk günlerinde, web siteleri yalnızca mevcut ürünleri bir telefon numarası ve diğer iletişim bilgileriyle birlikte listelerdi. Bu bilgileri kullanarak satıcıyla iletişime geçmek, ödeme yöntemi üzerinde anlaşmaya varmak gerekirdi; birkaç gün sonra ise ürün kapınıza postalanırdı.
Girişimlerin sayısının arttığı ve e-ticaretin son birkaç yılda hızla büyüdüğü günümüzde ise şirketler odak noktasını geleneksel işlemlerden çevrimiçi ödeme deneyimini geliştirmeye kaydırdı. Kredi ve banka kartı işlemlerini basitleştiren, ek donanım ve yazılımla ilişkili problemleri azaltan bir çözüm olan Sanal POS aracılığıyla dijital tüketici davranışına uyum sağladı.
Sanal POS Nedir?
Sanal POS, tüccarların ve diğer hizmet sağlayıcıların, müşteri tarafından doğrudan bilgi girişi olmaksızın kredi ve banka kartı işlemlerini gerçekleştirmesine olanak tanıyan bir sistem.
Açılımı Point of Sell (Satış Noktası) olan POS, bir müşterinin mal veya hizmetler için ödeme yaptığı ve satış vergilerinin ödenebileceği “alanı” ifade ediyor. Bu alan, POS terminallerinin ve sistemlerinin kart ödemelerini işlemek için kullanıldığı fiziksel bir mağazada olabildiği gibi bilgisayar veya mobil elektronik cihaz gibi sanal satış noktalarında da olabiliyor.
Bir POS işlemi, basılı veya elektronik olarak oluşturulan makbuzlarla şahsen veya çevrimiçi olarak gerçekleşebiliyor. Bulut tabanlı bir servis olan POS sistemleri, tüm tarayıcılardan ve cihazlardan ulaşılabilir bir hizmet sunuyor.
POS sistemleri, müşterilerin elektronik olarak sipariş ve rezervasyon yapmasına ve fatura ödemesine olanak tanıyor.
Sanal POS Ne İçin Kullanılır?
Sanal POS iki farklı şekilde kullanılabiliyor:
En yaygın kullanımı e-ticaret siteleri için bir ödeme yönetimi platformu olması.
İkinci ve daha az yaygın kullanımı ise telefon veya e-posta yoluyla bir ödeme emri aldıktan sonra müşterinin kart bilgilerini girerek ödemelerin uzaktan yönetilmesine izin veren bir araç olması. Teknik jargonda bu tür ödemelere MOTO (Posta Siparişi/Telefon Siparişi) veya manuel PAN girişi deniyor ve doğrudan fiziksel bir POS terminalinde veya dijital gösterge panoları aracılığıyla gerçekleştiriliyor.
Sanal POS ayrıca çevrimiçi ödemelerin avantajlarını mağaza içi etkinliklerin avantajlarıyla birleştiren, ödemeleri uzaktan yönetmek için alternatif çözümler sunuyor.
Sanal POS Faydaları Nelerdir?
Sanal POS (veya çevrimiçi POS terminali), basit bir vitrin sitesini, yani tek amacı şirketi, ürünlerini veya hizmetlerini sunmak olan bir web sitesini satışa odaklı kılan bir araç. Aynı zamanda kendi web sitesi veya başka bir dijital platform aracılığıyla çevrimiçi olarak ürün veya hizmet satmak isteyen herkes için belki daha geleneksel olan diğer satış kanallarının yanında yükselen bir alternatif hizmet.
Sanal POS açma, geleneksel çevrimdışı ödeme araçlarına kıyasla belirli avantajlar getiriyor:
1. Sıfır Arıza ve Bakım
Geleneksel fiziksel POS cihazı, kolayca kırılabiliyor ya da farklı hasarlar görebiliyor ve çoğu durumda onu tamir etmek için bir teknisyene ihtiyaç duyuluyor. Hatta bazı durumlarda terminali tamamen değiştirmeniz gerekebiliyor. Sanal POS fiziksel bir cihaz olmadığı için kırılmıyor ve bakımı merkezi olarak gerçekleştirilebildiğinden mağazada onarım için bekleme ihtiyacını ortadan kaldırıyor.
Ayrıca sanal POS terminali sürekli olarak güncelleniyor, yeni işlevlerle destekleniyor ve tüm ödeme gereksinimlerine anında yanıt verecek şekilde iyileştiriliyor.
2. Çeşitli Ödeme Yöntemleri
Bugün dijital platformlar üzerinden satış yapmak, müşterilerinize daha kişiselleştirilmiş bir alışveriş deneyimi ile çok daha fazla ödeme seçeneği sunmak anlamına geliyor. Bazı dijital alternatifler fiziksel kartlarda ve POS terminallerinde mevcut olsa da çevrimiçi olarak sunulan seçeneklerin sayısı çok daha fazla ve hızla artmaya devam ediyor.
3. Uzaktan Ödeme İmkanı
Dijital platformların avantajlarından biri potansiyel olarak her an her yerde ve herhangi bir cihazdan erişilebilir olması. Günümüzde alışveriş deneyimi, mağazalar gibi fiziksel temas noktalarına bağımlı değil. Müşteriler de artık gerçek ve çevrimiçi dünyanın faydalarını birleştiren satın alma deneyimlerini tercih ediyor. Sanal POS, tüketicilerin fiziksel ve dijital temas noktaları arasında geçiş yapabilmelerini sağlıyor. Kısacası müşterinin mağazada fiziksel varlığını gerektirmemesi gibi muazzam bir avantaja sahip.
Sanal POS Nasıl Kurulur?
Ödeme sistemleri ulusal ve Avrupa düzeyinde düzenleniyor ve dijital ödemeleri kabul etmek için hem fiziksel hem de sanal POS için sertifikalı çözümler ve araçlar kullanmak gerekiyor. Tam da bu nedenle, etkinleştirme belirli kriterlerle sınırlandırılıyor ve tüm taraflarca uyulması gereken bir dizi kural ortaya çıkıyor.
Sanal POS için gereken belgelerin başında imza sirküleri, Ticari Sicil Gazetesi ve vergi levhası fotokopisi bulunuyor. Fakat gerekli belgeler bankadan bankaya değişiklik gösterebiliyor ve ek dökümanlar hazırlamanız gerekebiliyor.
Sanal POS Nasıl Kullanılır?
Sanal POS için talep ettiğiniz hizmet etkinleştirildiğinde, kullanıcı ödeme ağ geçidini (platformu) web sitesine bağlıyor. Bağlama işlemini yapmanın farklı yolları var. Bunlar hizmeti kimin sağladığına ve web sitesinin nasıl geliştirildiğine bağlı olarak değişebiliyor. Sanal POS entegrasyonunu kolaylaştırmak için bir CMS (İçerik Yönetim Sistemi) kullanılması öneriliyor.
Bağlama işlemi tamamlandıktan sonra ödeme almak için her şey hazır hale geliyor. Müşteri, e-ticaret sitesinden bir uygulama aracılığıyla veya işyeri tarafından gönderilen basit bir e-posta linki ile üye işyeri tarafından az veya çok özelleştirilmiş, ödeme bilgilerini içeren sayfaya yönlendiriliyor.
Müşteri kart detaylarını ve tercih edilen ödeme yöntemlerini girdikten sonra satın alma işlemi gerçekleşmiş oluyor.
Moka Sanal POS ile Çevrimiçi Dünyaya Adım Atın!
Günümüzde tüm dünyadaki küçük işletmeler bile ödeme alma şekillerinde daha rekabetçi ve verimli olmak için çevrimiçi ödeme yöntemlerini kendi sistemlerine entegre etmenin yollarını arıyor. Siz de işletmelerinizi çevrimiçi finansal yönetimle tanıştırmaya hazırsanız, sanal POS sistemine geçiş yapabilirsiniz. Mobil varlığınızı genişletmenin ve hizmetleriniz ile ürünlerinizi uzak mesafeden müşterilere sunmanın en etkili yollarından biri olan bu sisteme geçiş yaparak satışlarınızı artırabilir ve işinizi zahmetsizce yürütebilirsiniz.
Türkiye İş Bankası kuruluşu Moka ile mobil ve online finansal teknoloji çözümleri üreterek ödeme dünyasındaki işlemlerinizi hızlandırıp basitleştirmeniz mümkün!
İşletmelere Visa, MasterCard, American Express ve Troy gibi tüm ödeme şirketleri tarafından onaylı, yüksek güvenlik standartlarına uygun ve geliştirilmiş ödeme çözümleri sunan Moka Ödeme Sistemleri ile Sanal POS ile ödeme almaktan ödeme planı çıkarmaya kadar birçok iş sürecinizi dijitalleştirebilirsiniz.
İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihine göre hazırlanmıştır.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.