Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 17.02.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

​Birçok kişinin hayalinde, içinde bulunduğu sektörde kendini geliştirmek ve gelecekte kendi işinin patronu olabileceği bir şirket kurmak vardır. Bu hayalin gerçekleşmesi için yıllarca hem tecrübenizi arttırmanız hem de ilk aşamada sermaye olması için birikim yapmanız gerekebileceği gibi bazı durumlarda risk almak ve direkt şirketinizi kurmak için harekete geçmek de fayda sağlayabilir.

Her iki durumda da işe ufak ölçekli bir şirketle başlamak için şahıs şirketi kurmayı tercih edebilirsiniz. İş Bankası blog olarak bu yazımızda, şahıs şirketinin ne olduğundan şahıs şirketi kurmanın avantajlarına kadar şahıs şirketleri hakkında merak edilen bilgileri derledik.

Şahıs Şirketi Nedir?


Birey olarak kurabileceğiniz ve ortakların sorumluluklarının sınırsız olduğu şirketlere Şahıs Şirketi denir. Şahıs şirketleri, tek kişi ya da az ortaklı olarak kurulabilir. Ortaklık devri aşaması kolay ilerleyen bir süreç değildir. Şahıs şirketlerinde, ortakların hepsinin onayı olmadan ortaklık payının başkalarına satılması ya da devredilmesi mümkün değildir. 

Diğer şirket türleri olan limited ve anonim şirketlere oranla daha küçük ölçekli olan şahıs şirketlerinin, kurulma aşaması da daha basit ve hızlı ilerler.

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?


Öncelikle, gerekli belgeleri hazırlamanız ve ilgili kurumlar ile paylaşmanız gerekir. Bu belgeleri siz hazırlayıp bağlı olduğunuz vergi dairesine götürebileceğiniz gibi süreci sizin adınıza yönetmesi için muhasebecinize ya da mali müşavire vekalet de verebilirsiniz.

Belgelerin eksiksiz olduğu ve herhangi bir sorun olmadığı durumlarda sadece 2 gün içerisinde şirket açılma işlemleriniz tamamlanır. Sonrasında vergi dairesinin gerçekleştirdiği yoklama sürecinden geçmeniz gerekir. Takiben yazar kasa levhası ve vergi levhanızı alabilirsiniz.

Vergi levhanızı almanızın ardından fatura irsaliye, gider pusulası belgelerinizi alabilir, e-imza ve e-fatura başvuruları yapabilirsiniz. Bir sonraki adımda ise sicil gazetesine ilan verip ilgili ticaret odasına kayıt yaptırmalısınız. Daha sonra SGK ve Bağ-Kur başvuruları yapılır.

Şahıs Şirketi Açmak İçin Hangi Evraklar Gereklidir?


Başvuru formu (Başvuru formunu vergi dairesinden ya da internet üzerinden temin edebilirsiniz. Bu formda istenilen bilgileri eksiksiz ve doğru şekilde doldurmanız oldukça önemlidir.)
Nüfus cüzdanı sureti (2 adet)
Şirket sahibinin vesikalık fotoğrafı (2 adet)
Noterden alınacak imza beyannamesi (2 adet)
İkametgah belgesi (2 adet)- Kira kontratı ya da tapu fotokopisi


Şirket açma aşamasını sizin yerinize muhasebeci ya da mali müşavir yönetecekse bu belgelere ek olarak mali müşavir ya da muhasebeci vekaleti ve imza beyannamesi de gerekecektir.​​

nasil-kurulur  

Şahıs Şirketi Kurmanın Avantajları Nelerdir?​​


Diğer şirket türlerine göre kurulum aşaması oldukça hızlıdır ve gerekli evraklar çok daha azdır. Evraklarınızı teslim etmenizin ardından sadece 2 gün içerisinde şirketiniz açılmış olur.
Tüm yetkiler şirket kurucusunda ya da ortaklarda olacağı için, karar verilmesi gereken süreçler hızlı ilerler.
Mali müşavir ve muhasebe ücretleri diğer şirket türleri ile karşılaştırıldığında oldukça düşüktür.
Kuruluş masrafları düşüktür.
Şirketin gelirine göre kademeli vergi sistemi vardır. Özellikle ilk aşamada yüksek gelir elde etmenizin mümkün olmadığı bir sektörde şirket kuruyorsanız, şahıs şirketi bu noktada oldukça mantıklıdır. İlerleyen süreçlerde şirket geliriniz artıyor ve ödemeniz gereken vergi de yükseliyor, şirket hacminiz de büyüyorsa muhasebecinize de danışarak şirket türünüzü değiştirebilirsiniz.
Yeni bir sektöre giriyor ve şirketinizin başarılı olup olmayacağı konusunda endişeleniyorsanız, şahıs şirketi kurmanız çok avantajlıdır. Çünkü şahıs şirketleri 2 gün gibi kısa bir sürede kurulduğu gibi sadece 1 gün içerisinde kapatılabilir. Diğer şirket türlerinde bu süreç bazen 1 yıla kadar uzayabilir.
Şahıs şirketleri, az ortaklı da kurulabilir ve ortakların hepsi gerçek kişilerdir. Herhangi bir gerekçe ile ortaklardan biri şirketten ayrılmak istediğinde, diğer ortakların onayının olması gerekir. Şirket borçlarından tüm ortaklar sorumludur. Bu, özellikle işler planladığınız gibi gitmediğinde şirketinizin tehlikeye girmemesi ve güvence sağlanması açısından avantajlıdır.

Şahıs Şirketi Kurmanın Dezavantajları Nelerdir?


Diğer şirket türlerinde vergi oranı %20’dir fakat şahıs şirketlerinde gelir arttıkça vergi oranı da artar. Şahıs şirketinde, yüksek gelir kazandığınızda vergi oranı %40’lara kadar çıkabilmektedir. Kademeli vergi sistemi, düşük gelirde avantajken gelir arttıkça dezavantaja dönüşür.
Diğer şirket türlerinin gelir hacimleri daha yüksek olduğundan bankaların nezdinde itibarları şahıs şirketlerine göre daha kuvvetlidir. Örneğin bir limited şirketi, kredi ya da sanal POS başvurusu yaptığında onaylanma süreci çok daha hızlı gerçekleşir.

Şahıs Şirketi Açmanın Ortalama Maliyeti Nedir?


Şahıs şirketi kurma maliyetleri yıllara göre farklılık gösterebilmektedir. Bu noktada kalem kalem bir maliyet hesabı çıkarmak zor olsa da ortalama maliyetler şu şekilde düşünülebilir:
Noterden alınacak imza beyannamesi için: 100 TL
Şirket kuruluş servis bedeli: 250 TL
Vergi dairesi ile yapılan sözleşmenin damga vergileri: 52 TL
Muhasebeci vekalet bedeli: 148 TL
Yani kuruluş aşamasında maliyeti 550 -  700 TL gibi bir aralıkta düşünebilirsiniz.


İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihine göre hazırlanmıştır.

​Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.