Geri dönüşüm, son dönem sık sık konuştuğumuz ve dünyanın geleceği için büyük önem taşıyan konular arasında yer alıyor. Devletler, global ya da yerel şirketler, markalar geri dönüşüm ile alakalı birçok fikir geliştiriyor ve yeni çalışmalar yapıyor. Dünyanın daha temiz ve yaşanabilir bir hale gelmesi ve iklim değişikliği, küresel ısınma gibi sorunlara çözüm üretmek için geri dönüşüm bir tercihten ziyade zorunluluk haline geldi diyebiliriz. Bu noktada bireysel olarak evde de önlemler alabilir hatta bu süreci eğlenceli hale getirecek geri dönüşüm fikirleri geliştirebilirsiniz.
İş Bankası blog olarak bu yazımızda evde yapılabilecek geri dönüşüm fikirleri üzerinde bir derleme hazırladık.
Geri Dönüşüm Nedir, Faydaları Nelerdir?
Kullanım ömrünü tamamlamış maddelerin tekrar işlenmesi ve tüketici ile buluşmasına geri dönüşüm denir. Kâğıt, karton, cam, plastik, metal gibi maddeler geri dönüşüm sayesinde tekrar kullanıma kazandırılabiliyor ve böylece hem doğa korunuyor hem de ekonomiye katkı sağlanabiliyor. Geri dönüşüm sayesinde:
- Doğal kaynakların azalması büyük oranda engellenebilir.
- Ciddi enerji tasarrufu sağlanır.
- Çöp sorunu azalır.
- Kaynaklar daha ekonomik kullanılır.
- İnsan sağlığını tehdit eden çevre kirliliğinin etkileri azalır.
Pratik ve Eğlenceli Geri Dönüşüm Fikirleri
Ahşap Kasalar ile Özgür Dekorasyonlar
Ahşap kasalar, evin her alanında birçok mobilya yerine kullanabileceğiniz ve tamamen size özel tasarımlar yaratırken bir taraftan da geri dönüşüme katkı sağlayabileceğiniz harika seçenekler sunuyor. Atık malzemelerden geri dönüşüm fikirleri üretme noktasında işlevsel çözümler sunan ahşap kasaları istediğiniz renge boyayarak yan yana ya da üst üste konumlandırabilir, kitaplık ya da salonunuza eşsiz bir sehpa yapabilirsiniz. Ahşap kasalar, istediğiniz her şekle dönüştürebileceğiniz yapıları ve doğal görünümleri ile evinize bambaşka bir hava katabilir.
Plastik Şişeleri Bir de Saksı Olarak Düşünün
Çoğu eve sık sık giren ve içinde bulunan ürün bittiğinde çöp kutusuna atılan plastik şişeleri evinizde şık bir aksesuar olarak kullanmayı hiç düşündünüz mü? Plastik, doğru şekilde ayrıştırılmadığında ve doğaya karıştığında çevreye oldukça ciddi zarar veren maddeler arasında yer alıyor. Bu sebeple plastikleri geri dönüştürmek büyük önem taşıyor. Plastik şişeleri yan tarafında dikdörtgen şeklinde bir boşluk açarak saksı haline getirebilirsiniz. Sonrasında ise saksınızın içini toprakla doldurabilir ve rengarenk çiçekler ekerek bahçe duvarınıza ip yardımıyla asabilirsiniz.
Cam Şişeler ile Dekoratif Ürünler
Cam şişeleri de plastik şişeler gibi ellerinizle dönüştürebilir ve yepyeni bir dekoratif ürün yaratabilirsiniz. Cam şişeleri değişik renklerde cam boyaları ile boyayarak aksesuar yapabileceğiniz gibi mum ya da led ışıklar ile bir aydınlatma objesine de dönüştürebilirsiniz.
Eski Çorap, Yeni Oyuncak!
Yıpranmış ve artık kullanılacak durumda olmayan çorapları çöpe atmak yerine çocuğunuza eşsiz bir oyuncak yapabilirsiniz. El yatkınlığınız varsa ve dikiş konusunda iyiyseniz yapmanız gereken tek şey çorabınızın içini pamukla doldurmak ve çoraba dilediğiniz şekli vermek. Bu basit ve doğal oyuncak, çocuğunuzu düşündüğünüzden çok daha fazla mutlu edebilir.
Eski Kotlardan Tarz Çantalar!
Sadece tek bir kot pantolon üretmek için tonlarca su harcandığını biliyor muydunuz? Önceki yıllara oranla kullanım süresi de kısalan ve dolabımıza her geçen gün yenilerini eklediğimiz kot pantolonlar, doğayı tehdit eden ürünler arasında yer alıyor. Eskimemesine rağmen modası geçtiği ya da artık bedeninize uymadığı gerekçesiyle çöpe atmayı düşündüğünüz kotlarınızı tarzınıza uygun çantalara dönüştürebilirsiniz. Böylece hem geri dönüşüme katkı sağlamış hem de yeni bir çanta edinmiş olacaksınız.
Yollarda Görevini Tamamlayan Lastikler Evde Değerleniyor
Araba lastikleri ile yapılan dekoratif eşyalar, evinize bambaşka ve sıcacık bir hava katabilir. Araba lastiklerini rengarenk boyayarak bahçenizde saksı olarak değerlendirebileceğiniz gibi evin içinde tarz bir orta sehpaya da dönüştürebilirsiniz.
Geleceğe Orman’la Hayalimizdeki Dünyaya!
Kapsayıcı ve katılımcı bir yaklaşımla sürdürülebilir değer yaratan geleceğin bankası olma vizyonu ile İş Bankası olarak insana, topluma ve çevreye duyarlı etik ve sorumlu bankacılık ilkesi doğrultusunda hareket ediyoruz. TEMA Vakfı ile gerçekleştirdiğimiz “81 İlde 81 Orman” projemiz kapsamında 2 milyondan fazla 3 milyona yakın fidanın doğaya kazandırılmasını sağladık ve daha çok orman için çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Siz de İşCep’ten
Geleceğe Orman’a (https://www.isbank.com.tr/gelecege-orman) katılarak yapacağınız bankacılık işlemlerinin yanı sıra gündelik hayattan aktiviteler karşılığında karbon puan kazanabilir ve kazandığınız karbon puanlar hedef değere ulaştığında adınıza bağışlayacağımız fidan ile geleceğe sahip çıkan bir iyilik hareketinin parçası olabilirsiniz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.