Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 25.08.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dk, 30 sn.

​Çalışma masanızda, bilgisayar karşısında uzun uzun oturmanıza rağmen bir türlü işe odaklanamadığınızı ve zamanınızı verimsiz kullandığınızı düşündüğünüz oluyor mu? Zaman yönetimi konusunda desteğe ihtiyacınız varsa çalışma saatlerinizi küçük parçalara bölen pomodoro tekniğine bir şans verin.​

Pomodoro Tekniği Nedir?

80’li yılların sonunda Francesco Cirillo tarafından geliştirilen pomodoro tekniği, zaman yönetimi konusunda tüm dünyada bilinen ve sıklıkla uygulanan bir teknik. Hem ders çalışırken hem de profesyonel iş hayatında verimliliği artırmaya yönelik bir teknik olan pomodoro, temel olarak zamanı çalışma ve mola olacak şekilde parçalara bölüyor. 25 dakikalık çalışma ve 5 dakikalık molalardan oluşan her bir periyot, bir pomodoro olarak kabul ediliyor. Bu aralıkların takibinde ise mutlaka bir zamanlayıcı kullanılması öneriliyor.

Pomodoro tekniğinin etkinliğinde aciliyet hissinin önemli bir yeri var. Zamanın bu şekilde belirli aralıklara bölünmesi, uygulayan kişinin her bir çalışma aralığı içinde bir şeyleri yetiştirme ihtiyacı duymasını sağlıyor. Böylece ucu açık bir zamanda işleri sürekli erteleme alışkanlığının önü kesilmiş oluyor. 25 dakikalık zaman dilimi içerisinde çalışmaya ve olabildiğince çok işi tamamlamaya odaklanan kişi, dikkatini dağıtan faktörleri bertaraf etme konusunda da daha kararlı bir tavır takınıyor.​

Pomodoro Tekniği Nasıl Uygulanır?

Pomodoro tekniğini uygulamak oldukça kolay. Bunun için öncelikle bir zamanlayıcıya ihtiyacınız var. Pomodoroya özel masaüstü zamanlayıcılar bulunsa da bunun yerine akıllı telefonunuzdan da faydalanabilirsiniz. Hatta, pomodoro tekniğine yönelik mobil uygulamalar da mevcut.
Pomodoro tekniğinin nasıl uygulanacağını merak ediyorsanız şu adımları takip edebilirsiniz:  
 
Bir görev seçin: Yapılacak işler listenizden küçük, büyük fark etmeksizin bir görev seçin. Odaklanmanızı gerektiren, ancak uzun zamandır ertelediğiniz bir iş belirleyerek tekniği uygulamaya başlayabilirsiniz.
25 dakikalık çalışma aralığını başlatın: Önünüzdeki kağıda yapacağınız işi yazın. Zamanlayıcınızı 25 dakikaya ayarlayın ve kendinize şunu hatırlayın: “Önümdeki 25 dakikayı bu işe odaklanarak geçireceğim.”
Süre tamamlanana kadar sadece seçtiğiniz işe odaklanın: Bilinçli ya da bilinçsiz şekilde kendinizi baltalamayın, aklınız farklı işlere kaydıkça bu durumu fark edip yeniden en başta seçtiğiniz işe odaklanın.
Süre tamamlandığında 5 dakika mola verin: 5 dakikalık molanızda ister bir fincan kahve için, ister pencereden dışarıyı izleyin. Her ne olursa olsun bu kısa süreyi rahatlatıcı bir aktiviteyle geçirmeye çalışın.
Döngüyü tekrarlayın ve dört pomodorodan sonra daha uzun bir mola verin: 25 dakikalık çalışma ve 5 dakikalık mola döngüsü, bir pomodoro ediyor. Bu döngüyü üst üste tekrarlayın ve 4 pomodoronun ardından 20 ya da 30 dakikalık bir mola verin.
Tekrar başlayın: Uzun molanızın ardından başa sarın ve yapılacak işler listenizdeki maddelerin üstünü teker teker çizin.​

Pomodoro tekniğini uyguladıkça ustalaştığınızı hissedeceksiniz. Ne tür işlerde daha çok zaman harcadığınızı, hangi faktörlerin dikkatinizi daha çok dağıttığını da giderek daha net anlayabilir, zaman yönetimi konusunda çok daha başarılı olduğunuzu gözlemleyebilirsiniz.


promodro teknikleri

Pomodoro Tekniğinin Faydaları Nelerdir?

Pomodoro tekniğinin zaman yönetimi, motivasyon ve verimlilik konularındaki olumlu etkileri biliniyor. Zamanın etkin yönetimi sayesinde işlerin yetişmeyeceğine yönelik stres azalıyor, fazla mesai sorunu ortadan kalkıyor. Organizasyon konusunda yetenekleriniz arttıkça her bir işin ne zaman biteceğine dair öngörüleriniz de iyileşiyor. İşlerinizi zamanında teslim edebilmeniz, profesyonel hayatta size duyulan güveni de artırarak kariyerinize olumlu katkı sağlıyor.
 
Pomodoro tekniğini bireysel olarak uygulayabileceğiniz gibi ekibinizin motivasyonunu, verimliliğini artırmak ve iletişimini güçlendirmek için de kullanabilirsiniz. Pomodoro, dikkat dağınıklığını ve işlerin dışsal nedenlerle sık sık bölünmesini önleme açısından oldukça etkili bir teknik. Tüm bunların yanı sıra pomodoro, konsantrasyon eksikliğinden kaynaklanan hataların da önüne geçilmesine yardımcı oluyor. Düzenli molalar vermek, aralıksız çalışmadan kaynaklanan fiziksel ve mental sorunların da önüne geçiyor.

Zamana karşı mücadele etmek yerine, onu etkin bir şekilde yönetmek elinizde. Pomodoro tekniğini deneyerek siz de verimliliğinizin kısa sürede arttığını gözlemleyebilirsiniz.​

"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."​


Etiketler:
Eğitim