Okul Beslenme Çantası Nasıl Hazırlanmalı? Beslenme Çantası Hazırlama Önerileri
Okul çağındaki çocukların doğru bir şekilde beslenmeleri fiziksel ve zihinsel gelişim süreçlerini doğrudan etkilediği için oldukça önemli bir konudur. Günlerinin büyük bir kısmını okulda geçiren çocukların okuldayken de düzenli bir yemek programını takip etmesi gelişimleri açısından dikkat edilmesi gereken konulardan biridir.
Sağlıklı beslenme süreci, büyüme-gelişme çağında olan çocukların bedensel, sosyal ve duygusal gelişimleri üzerinde önemli etkilere sahiptir. Bu sebeple çocukların doyurucu ve dengeli bir kahvaltı öğününden sonra okulda da içeriği karbonhidrat, protein, yağ,vitamin ve mineraller açısından yeterli ve dengeli bir öğün tüketmesi gerekir. Bu sebeple beslenme çantalarının uygun bir şekilde hazırlanması büyük bir önem taşır. Beslenme çantası hazırlama hakkında merak edilen her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz.
Okul Beslenme Çantası Nasıl Hazırlanmalı?
Çocukların beslenme çantaları hazırlanırken öncelikle farklı besin gruplarının bir arada olacağı bir çanta içeriği oluşturulmalıdır. Et ve süt ürünlerinin, taze meyve ve sebzelerin,sağlıklı atıştırmalıkların olduğu beslenme çantaları çocukların gün içinde ihtiyaç duyacağı besin öğelerini karşılamak için yeterli olur. Beslenme çantalarının içine dayanıklı yiyeceklerin konulması da büyük önem taşır. Soğuk bir ortam olmadığında hızla bozulabilecek yiyeceklerin beslenme çantalarına dahil edilmemesi daha doğru olur.
Dengeli Besin Gruplarının Önemi
Dengeli beslenmek her yaş grubu için oldukça önemli bir konu olmakla birlikte gelişim çağındaki çocukların menülerinde tüm besin değerlerini içeren gıdaların bulundurulması oldukça önemlidir. Dengeli beslenme söz konusu olunca farklı besin gruplarının günlük menülere dahil edilmesi gerekliliği ortaya çıkar. Çocukların gün içinde tüketmesi gereken besin değerlerinde proteinler, vitaminler ve gereken zamanlarda da karbonhidratlar bulunabilir. Meyve ve sebzeler beslenme çantalarından eksik edilmemeli ve sağlıklı atıştırmalıklar olan kuruyemişler haftanın birkaç günü beslenme çantası içine mutlaka dahil edilmelidir.
Protein, Karbonhidrat ve Yağ Dengesinin Sağlanması
Çocukların ihtiyaç duyduğu besin öğelerini sağlayabilmesi için dengeli bir beslenme çantası programı izlenebilir. Haftanın beş gününe uygun olarak protein, karbonhidrat ve yağ içeriğine sahip besinler birbirlerini dengeleyecek şekilde çantaya eklenmelidir.
Sağlıklı Atıştırmalıklar ve İçecekler
Çocuklar atıştırmalıklar konusunda oldukça iştahlı olabilir. Paketli ve hazır gıda tüketiminden uzaklaştırmak ve sağlıklı atıştırmalıklara alıştırmak için çeşitli alternatifler denenebilir. Evlerde yapılan kraker benzeri sağlıklı atıştırmalıklar çocukların beslenme çantalarında yer alabilir. Kuru meyveler, kuruyemişler hem lezzetli hem de besleyici atıştırmalıklar olarak çantalara eklenebilir.İçecek söz konusu olduğunda çocukların gelişimini destekleyen süt ürünleri değerlendirilebilir. Haftanın bir günü taze meyve ile evde yapılmış meyveli sütler ve yoğurtlar ile çocukların beslenme düzeni desteklenebilir. Taze sıkılmış meyve suları da sağlıklı içecek tercihlerinden biri olabilir.
Sağlıklı ve Pratik Beslenme Çantası Önerileri
Çocukların beslenme çantaları hazırlanırken besin değeri yüksek aynı zamanda doyurucu özelliklere sahip gıdalar öncelikli olarak tercih edilebilir. Meyve ve sebzeler çocukların her gün belirli bir miktarda tüketmesi gereken besinlerdir, sebze içeren sandviçler ve mevsim meyveleri ara öğünlerde tercih edilebilir. Dökülecek,koku oluşturabilecek veya bulaşacak besinler yerine kolay tüketilebilecek pratik seçenekler tercih edilebilir.
Taze Meyve ve Sebze Seçimleri
Mevsime uygun taze meyve ve sebze seçenekleri çocukların dengeli beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Elma, havuç, salatalık, muz,mandalina ve üzüm gibi tüketilmesi kolay ve besin değeri açısından zengin olan meyveler mevsimine göre çocukların beslenme çantalarına eklenebilir. Sebze tercihlerinde sandviçler oldukça iyi bir seçenek olabilir. Marul,domates,havuç gibi besinler, hem sandviçlerin içinde hem çeşitli tariflerde kullanılabilir.
Evde Yapılan Sağlıklı Sandviç Tarifleri
Evde hazırlanan sandviçler, çocukların öğle menülerinde doyurucu ve dengeli bir besin kaynağı haline getirilebilir. Ekmek sayesinde karbonhidrat, sandviçin içine eklenecek peynir,tavuk,köfte gibi besinlerle protein, domates-salatalık, yeşilliklerle posa ve vitamin,mineral ihtiyaçları karşılanabilir. Sandviçlerin çocukların doyacağı yeterli porsiyonda olmasına dikkat edilmesi gerekir. Çocuğun iştah durumu ,aktivite düzeyi ve yaşı göz önünde bulundurulmalıdır.
Çocuklar için Eğlenceli ve Besleyici Tarifler
Çocuklar için eğlenceli tarifler hazırlarken vitamin değeri yüksek doyurucu ve besleyici gıdalara öncelik verilebilir. Patates ve zeytinli poğaçalar, kuru meyveli pancakeler gün içinde tüketilebilecek tarifler içinde yer alabilir. Köfteli menüler ise haftada bir-iki kez beslenme çantasına mutlaka eklenmelidir. Haftanın en az üç günü mevsim yeşillikleri beslenme çantasında yer almalıdır.
Beslenme Çantası Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmeli?
Çocuğun enerji, protein, karbonhidrat,yağ vitamin ve mineral gereksinimini karşılamaya yardımcı olan yeterli doyuruculuğa sahip gıdaların tercih edilmesine dikkat edilmelidir. Bunun yanında tüketimi kolay ve fazla zaman almayacak pratik seçimler sunulmalıdır.Besinlerin tazeliğine ve saklama koşullarına dikkat edilmelidir.
Besinlerin Tazeliği ve Saklama Koşulları
Okul beslenme çantası hazırlama sırasında beslenme çantasının içerisi mutlaka temizlenmeli ve sonra yiyecekler yerleştirilmelidir.Yiyeceklerin bozulmasını önlemek için ısı yalıtımlı çantalar tercih edilebilir.Pişmiş ve çiğ gıdalar ayrı ayrı kaplara yerleştirilmeli ve birbirine karıştırılmamalıdır. Koku oluşturmayan ve beslenme saatine kadar bozulmadan saklanabilen gıdalar tercih edilmelidir.
Öğünlerin Çeşitliliği ve Yeterliliği
Beslenme çantasının bulunduğu öğünde her bir besin grubunun eklendiğine emin olunmalıdır. Dengeli beslenme tüm haftaya yayılmalıdır. Sağlıklı atıştırmalıklar da çocukların gelişimi desteklemek ve paketli gıdalardan uzak tutmak için çantaya eklenmelidir. Protein kaynakları, mevsimine uygun meyve ve sebzeler, tahıl ürünleri ve sağlıklı yağ kaynakları eksik edilmemelidir.
Çocuğun Beslenme Tercihlerine Uyum
Beslenme çantası önerileri aranırken en çok atlanan konulardan biri, çocukların beslenme tercihleri olur. Çocukların belirli gıdaları mutlaka tüketmesi gerekliliği düşünülse de her çocuk her gıdayı tüketmekten hoşlanmayabilir. Bu durumda çocukların besin gereksinimleri alternatif gıdalardan karşılamalıdır.
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."