NACE, Avrupa’da ekonomik faaliyetlere dair istatistikler üretilmesini ve bu istatistiklerin yayılmasını sağlayan önemli bir kodlama sistemidir. NACE kodu, ekonomik faaliyetlerin dünya standartlarında tanımlanmasına ve karşılaştırılmasına olanak tanır. Bunun yanı sıra bu kodlama sistemi, iş yerlerinin tehlike sınıflarını gösterir. Altı haneli bir kod olduğu için NACE kodu, altılı faaliyet kodu olarak da bilinir. NACE kodu ile iş yeriniz için belirlenen tehlike sınıfını öğrenebilir, çalışanlarınız için doğru önlemleri alabilirsiniz.
NACE Kodu Nedir?
İşletme sahipleri tarafından sıklıkla sorulan “NACE kodu nedir, NACE kodu ne demek?” gibi soruların yanıtları yazımızda yer alıyor. Uluslararası bir kodlama sistemi olan NACE kodu, ekonomik faaliyetlerin tehlike sınıflarını belirler. NACE kodu açılımı ise “Nomenclature des Activités Économiques dans la Communauté Européenne” yani “Avrupa Topluluğu’ndaki Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiksel Sınıflandırması” şeklindedir.
İşletmelerin faaliyet alanını belirten NACE kodu, iş yeri tehlike sınıfının belirlenmesi ve bunun ışığında gerekli iş güvenliği önlemlerinin alınması açısından son derece önemlidir. Yeni bir iş yeri açma aşamasında olanların şirket kurulum aşamasında Ticaret Odası'na kayıt yaptırmadan önce NACE kodunu öğrenmesi gerekir. Ayrıca Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı gibi resmi kurumlarda yapılacak bazı işlemlerde NACE kodu kullanılır.
NACE Kodu Nasıl Alınır?
Ticari faaliyetlere başlama hazırlığında olan her işletme sahibi, NACE kodunu öğrenmelidir. Ticaret Odası’na resmi kayıt yaptırmadan önce NACE kodunun belirlenmesi gerekir. Bunun için muhasebecinizden ya da mali müşavirinizden destek alabilirsiniz. Ayrıca şirketinizin kuruluş aşamasında vergi dairesinde yapılan yönlendirmelere göre NACE kodunuzu belirleyebilirsiniz. NACE kodu her şirkete, faaliyet alanının tehlike seviyesine göre verilir. Bu tehlike sınıfları şu şekilde sıralanır:
Az Tehlikeli: Alışveriş, gıda ve perakende
Tehlikeli: Kesme, boyama işleri ve imalat
Çok Tehlikeli: İnşaat, madencilik vb.
NACE Kodu Nasıl Öğrenilir?
Halihazırda faaliyet gösteren bir iş yeri sahibiyseniz NACE kodunuzu belirlemek için birden fazla yönteme başvurabilirsiniz. Örneğin; bağlı olduğunuz ticaret odasının internet sitesinde üye girişi yaparak NACE kodunuzu öğrenebilirsiniz. NACE kodu öğrenmek için uygulanan bir diğer yöntem ise işletmenizin SGK sicil numarasını kullanmaktır. İş yerinize ait SGK sicil numaranızın 2., 3., 4., 5., 6. ve 7. rakamları NACE kodunuzu gösterir.
NACE Kodu Değişikliği Nasıl Yapılır?
Hatalı NACE kodu belirlenmesi ya da şirketin faaliyet alanını değiştirmesi durumunda mevcut NACE kodunun değiştirilmesi gerekir. Bunun için ise bazı prosedürler yerine getirilmelidir. Hatalı kod nedeniyle bir değişikliğe gidilecekse kodun hangi belgede yanlış belirlendiği önem taşır. Eğer kod vergi levhasına yanlış yazıldıysa bağlı olunan vergi dairesine kod değişikliği talebiyle ilgili dilekçe verilmesi gerekir. Dilekçede istenen NACE kodu, faaliyet gösterilen iş kolu ile ilgili bulunursa kod değişikliği gerçekleştirilir. Vergi levhasında NACE kodu değişikliği tamamlandığında Ticaret Odası’na bilgilendirme yapılmalıdır.
Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarında NACE kodu değişikliği yapılması gerekiyorsa kod değişimine dair başvurularınızı SGK’nın internet sitesinden tamamlayabilirsiniz. İşlem, gerekli incelemelerin ardından yetkililer tarafından onaylandığında iş yeri sahibi olarak yeni NACE kodunuzu görebilirsiniz.
Ticari işletmenizi büyütürken her adımı doğru attığınızdan emin olmak, geleceğe güvenle ilerlemek istiyorsanız İş Bankası’nın sunduğu
ticari sigorta ürünlerinden faydalanabilirsiniz. Böylece beklenmedik durumlar sonucunda yaşanabilecek maddi kayıplara karşı önlem alabilirsiniz. İş hayatınızın her alanında size kolaylıklar sağlayan
İş Bankası Ticari Bankacılık İşlemleri ile daha profesyonel, verimli ve hızlı çalışmanın ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.