Boncuklu Tarla İsmi Nereden Geliyor?
Boncuklu Tarla, ilk olarak 2008 yılında yapılan yüzey araştırmaları ile keşfedildi ve bölgede çok fazla boncuk bulundu. Bunu gören yöre halkı da bölgeye “Boncuklu Tarla” ismini verdi.
2012 yılında başlayan ve şu an %15’i tamamlanan kazıların yıllarca sürmesi bekleniyor. 8 yıl boyunca devam eden kazılar sonucu elde edilen bilgilere göre; bu yerleşim yeri M.Ö. 12.000’lerde inşa edilmiş ve M.Ö. 7.000’lerde terk edilmiş. Yani Boncuklu Tarla yerleşim olarak Göbeklitepe’den de eski.
Çok sayıda mezar ve mimari kalıntının çıkarıldığı bölgede; mezarlardaki iskeletlerin üzerlerinde şu ana kadar 20.000’in üzerinde boncuk tespit edildi. Arkeologlar boncukların süsleme amaçlı olduğunu ve 12 bin yıl önce dahi süsleme yapıldığını düşünüyor.
İnsanlık tarihinin avcı–toplayıcılıktan, yerleşik hayata geçiş süreci; tüm insanlık tarihini değiştiren ve insanlığın bugünkü haline gelmesine büyük katkı sunan oldukça önemli bir dönem. Avcı–toplayıcılıktan, yerleşik hayata geçiş aşamaları temel hatlarıyla bilinse de Boncuklu Tarla’da, bu geçiş döneminin daha da aydınlatılmasını sağlayacak önemli bulgular gün yüzüne çıkıyor.
Arkeologlar, Boncuklu Tarla’nın buğday ve arpanın nasıl insanlar tarafından yetiştirilmeye başladığı, keçi ve koyun evcilleştirilmesi gibi yerleşik hayata geçişi sağlayan birçok konuda bilgi verdiğini belirtiyor. Şu ana kadar keşfedilen eski uygarlıklar düşünüldüğünde, Boncuklu Tarla; avcı–toplayıcılıktan, yerleşik hayata; dolayısıyla tarım toplumuna ve üretime geçen ilk insanların yaşadığı bölge olarak düşünülebilir.
Ayrıca kazılarda bulunan mezarlardaki iskeletlerin pozisyonları, bölgede yaşayan insanların yeniden doğuşa inandıklarını kanıtlayacak nitelikte. Şu an için tarihin bilinen en eski insanları; ölüleri için ayrı mezarlıklar yapmak yerine ölülerini evlerinin altına, ana rahmindeki cenin pozisyonunda gömmeyi tercih etmişler. Bu da aslında ölülerini yanlarından uzaklaştırmak istemediklerini ve onları cenin pozisyonunda gömerek yeniden doğuşlarını kolaylaştırmayı amaçladıklarını düşündürüyor.
Mezarlardan; boğa, geyik, leopar, yılan, dağ keçisi gibi hayvanların şekillerinden yapılmış yaklaşık 20.000 boncuk çıkarıldı. Bu; o dönemde yaşayan insanların karşılaştıkları hayvanlar hakkında fikir vermesinin yanında sanatın da temel ihtiyaçlar kadar önemli olduğunu bizlere bir kez daha gösteriyor.
Zor şartlarda yaşanılan ve yaşamak için birçok ağır iş yapılması gereken bir dönemde, mezarların çeşit çeşit boncuklarla süslenmesi, mezarlarda kemer, toka, küpe ve değişik süs eşyalarının yer alması sanatın insanlık tarihi kadar eski olduğunu kanıtlıyor.
Henüz %15’i tamamlanan ve birçok yeni buluntu ortaya çıkaran Boncuklu Tarla kazıları, önümüzdeki günlerde hepimizi şaşırtacak yeni bilgiler edinmemizi sağlayacak gibi görünüyor.
Şehirlerin En İyi Rehberi: Piri
İş Bankası
Maximum Kart, Piri uygulamasıyla; şehirleri en iyi rehberlerin sesiyle keşfedebilirsiniz. Seyahatlerinizi daha eğlenceli ve pratik hale getirmek için İş Bankası müşterilerine özel tasarlanan seyahat uygulaması
Piri, bulunduğunuz şehirdeki en iyi rotayı çiziyor ve konumunuzu GPS üzerinden algılayarak, bulunduğunuz noktanın hikayesinin anında sizinle paylaşıyor. Etrafınızda görmeye değer tüm tarihi yerleri navigasyon ile tarif ediyor.
Saffet Emre Tonguç, Ali Canip Olgunlu, Vedat Milör gibi alanlarında uzman kişilerden bulunduğunuz bölgenin hikayelerini, tarihini ve yemeklerini keyifle dinlemeniz için Maximum Kart’ınızın olması yeterli.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.