Eskiyen arabanızı değiştirmek, yeni bir ev almak ya da güzel bir düğün yapmak için krediye ihtiyaç duyuyorsunuz ve bankaya gidiyorsunuz. Bankanız ise kredinizi onaylamıyor ve sebep olarak da kredi notunuzun düşük olmasını gösteriyor. O an akla tek bir soru geliyor: Nedir bu kredi notu?
Biraz geçmişe dönelim; okulunuzu bitirdiniz, işe girdiniz, para kazanmaya başladınız. Kim bilir belki ödemelerinizi daha iyi takip etmek, belki taksit imkânlarından faydalanmak, belki mil veya puan kazanmak için cebinize bir kredi kartı girdi, harcamalarınızı bu karta yönlendirdiniz. İlerleyen dönemde araba almak istediniz, taşıt kredisi kullandınız. Ama bilmeniz gereken bir şey var: Tüm bu kredili ürünlere ilişkin ödeme tarihçeniz kayıt altına alınıyor ve zaman içerisinde sizin için bir puan hesaplanıyor. Bu puan, kredi notu olarak adlandırılıyor. Yani geçmişteki davranış biçiminiz sizin gelecekte kredi alabilmenizi etkiliyor.
Ama merak etmeyin, kredi notunuz düşükse durumu toparlamanız aslında o kadar da zor değil. İlk etapta kredi notunun nasıl belirlendiğini öğrenip ardından da belli ipuçlarını takip ederek kredi notunuzu hızlıca yükseltebilir ve planlarınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Kredi Notu Nasıl Belirlenir?
Kredi notunu aslında, karne gibi düşünebilirsiniz. Bankaların kredi verirken referans aldıkları bir puanlama sistemi mevcut. 1’den 1900’e kadar puan veren bu sistemde, 1 en fazla risk taşıyan, 1900 ise en az risk taşıyan puan. Örneğin; puanınız 500 ise kredi başvurunuza olumsuz dönüş yapılması çok olası. Rahatlıkla kredi çekebilmek için kredi notunuz riskli aralıktaysa ve yükseltmek istiyorsanız kredi notu belirlenirken etkili olan faktörleri bilmek sizin için büyük bir önem taşıyor. Kredi kartı kullanan, kredisi olan ya da kredi başvurusu yapacak olan herkesin merak ettiği kredi notunu belirleyen faktörler ise:
• Kredili ürün ödemelerinin zamanında yapılması,
• Kredi kullanım yoğunluğunuz,
• Yeni kredili ürün açılışları,
• Mevcut hesabınız ve borç durumunuz.
Kredi Notu Nasıl Öğrenilir?
Bankaya kredi başvurusu yapmadan önce kredi notunuzu öğrenmek, nasıl ilerlemeniz gerektiği konusunda size fikir verir. Yeni bir kredi çekmeden önce diğer ödemelerinizin kontrolünü yapmak gelecek ödemelerinizde her zaman daha sağlam adımlar atmanıza yardımcı olur. Kredi notunuzu bilmiyorsanız İş Bankası İnternet Şubesi veya İşCep Uygulaması’nda yer alan Krediler Menüsü’nden,
Kredi Risk Raporu alıp, bireysel kredilerinizin tüm geçmiş dönem verilerini içeren Findeks Kredi Notunuzu hemen öğrenebilirsiniz.
Kredi Risk Raporu sayesinde kredi notunuzu öğrenmenin yanı sıra ödenmeyi bekleyen borçlarınızı görebilir ve olası gecikmelerin önüne geçebilirsiniz. Kredi notunuzu öğrendikten sonra size İş Bankası’nın Bireysel İhtiyaç Kredileri seçeneklerine göz atmanızı öneririz.
Kredi Notu Nerelerde Kullanılır?
Kredi notunun sadece gerekli zamanlarda kredi çekmek için kullanıldığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Kredi notu, hiç beklemediğiniz anlarda karşınıza çıkabilir ve planlarınızın gidişatını etkileyebilir. Mesela, ev kiralamak istediğinizi düşünelim. Henüz görüşme aşamasındayken ev sahibi kredi notunuzu öğrenmek isteyebilir. Kredi notunuz düşükse istediğiniz evi elinizden kaçırabilirsiniz. Buna ek olarak; beyaz eşya ya da mobilya alırken, araç kiralarken veya yeni bir işe girerken de istenen kredi notu, kız istemede bile soruluyormuş. Bizden söylemesi.
Kredi Notunu Yükseltme Yolları
İhtiyaç durumunda, hızlı bir şekilde kredi çekmek ve ihtiyacınızı karşılamak istiyorsanız kredi notu yükseltme konusundaki tavsiyelerimize kulak verebilirsiniz.