Kredi hayat sigortası yalnızca kişileri değil, kredi veren kurumları da güvence altına alır. Hayat sigortası kredi borçlusunun vefat etmesi durumunda dain-i mürtehin olarak belirlenen kredi veren kurumların, borcunu tahsil edebilmesini sağlar. Bu da kredi veren kurumlar için finansal bir güvence anlamına gelir.
Hayat Sigortası Yasal Olarak Zorunlu mu?
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereǧi tüketicinin açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamaz. Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi halinde ise istediǧi sigorta şirketinden saǧladıǧı teminat, kredi veren tarafından kabul edilmek zorundadır.
Kredi veren kuruluşlar kredi hayat sigortası şartı bulunan ya da bulunmayan ürünler olmak üzere iki farklı paket sunar. Hayat sigortalı kredi paketleri daha düşük kredi faiz oranı ile sunulmakta olup sigorta yaptırmanın avantajlarından bahsederek müşterilere bu ürün önerilebilir.
Kredi Türlerine Göre Hayat Sigortası Zorunluluğu
Daha önce de belirttiğimiz gibi hayat sigortası zorunlu olmayan, isteğe bağlı sigorta türlerindendir. İhtiyaç kredisi, konut kredisi ve taşıt kredisi de dâhil olmak üzere tüm kredi türlerinde yalnızca isteğe bağlı olarak hayat sigortası yaptırılabilir.
Hayat Sigortası Yaptırmanın Avantajları
Kredi çekerken
hayat sigortası yaptırmanın avantajları şu şekilde sıralanabilir:
• Poliçede belirtilmiş olması şartıyla sigortalının vefatı haricinde işsizlik, kaza sonucu ortaya çıkan maluliyet gibi durumlarda hak sahipleri sigorta şirketinden tazminat talep edebilir.
• Hayat sigortasının primi için ödenen vergiler diğer vergi matrahlarından düşülebilir.
Hem çalışanlar hem beyana tabi vergi mükellefleri vergi indirimi için başvuruda bulunabilir. Yapılan prim ödemelerinde primin tamamını; primin ödendiği ayda elde edilen ücretin %15'ini ve brüt asgari ücretin yıllık tutarını geçmemek koşuluyla gelir vergisi matrahından indirilebilir. Böylece içinde bulunulan ayın vergi dilimine göre %15 ila %40 arasında değişen oranlarda vergi avantajı elde edilir.
Borçlunun Ailesine Sağladığı Güvence
Kişinin vefatı durumunda mirasçıları ve bakmakla yükümlü olduğu kişileri finansal anlamda güvence altına alarak kredi borcunun kapatılmasını sağlar. Kredi borcu karşılandıktan sonra kalan teminat olması durumunda ilgili tutar kişinin ailesine ödenir.
Kredi Borcunun Riskini Azaltma
Finansal bir taahhüt olan kredi kullanımı, finansal anlamda birtakım riskleri beraberinde getirir. Bu riskler hem kredi kullanan kişinin hem de ailesinin finansal güvenliğini olumsuz etkileyebilir. İşsizlik teminatı içeren “Kredi Destek Sigortası” sayesinde borcun ödenememesi gibi durumların neden olacağı riskler minimize edilebilir. Böylelikle hem kredi kullanan kişi ve yakınları hem de krediyi sağlayan kuruluş için güvenli bir zemin oluşturulabilir.
Hayat Sigortası Olmadan Kredi Çekmek Mümkün mü?
Hayat sigortası olmadan kredi çekmek mümkündür. Fakat böyle bir durumda hayat sigortasının avantajlarından faydalanılamaz. Bireysel kredi kullanan İş Bankası müşterileri, Kredi Hayat Sigortası ile borçlarını yaşam kaybı riskine karşı teminat altına alabilir. İş Bankası'nın Kredi Hayat Sigortası poliçelerindeki teminatlar, talep edilen kredilerin tutarına denk gelecek şekilde belirlenir. Vefat durumundaysa kalan tüm kredi borcu Anadolu Hayat Emeklilik tarafından ödenir. Siz de İş Bankası'ndan kredi çekerken
hayat sigortası avantajıyla beklenmedik olumsuz durumlara karşı hazırlıklı olabilirsiniz.
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."